Χρήστος Σταϊκούρας στο “Π”: Αφετηρία μιας ισχυρής αναπτυξιακής πορείας για την Ελλάδα το 2022

Χρήστος Σταϊκούρας στο “Π”: Αφετηρία μιας ισχυρής αναπτυξιακής πορείας για την Ελλάδα το 2022

Του
ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
Υπουργού Οικονομικών


Μετά τη μεγάλη υφεσιακή διαταραχή που προκάλεσε το 2020 η επέλαση της Covid-19, η Ελλάδα –έχοντας ανακτήσει εντός του 2021 πλήρως και ταχύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το χαμένο έδαφος της πανδημίας στο μέτωπο της οικονομίας– ξαναμπαίνει σε τροχιά ισχυρής, μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Είναι η πρώτη φορά, μάλιστα, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, που η ανάπτυξη της χώρας μας αναμένεται να ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (σ.σ.: Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η χώρα μας είχε αναπτυχθεί με ρυθμούς αντίστοιχους του ευρωπαϊκού μέσου όρου [1,8%], αλλά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης [1,6%]), υποδηλώνοντας τη δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία εν μέσω της πρωτοφανούς, πολυδιάστατης κρίσης των τελευταίων ετών.

Μια δυναμική που αποτελεί εφαλτήριο για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, παρά τις μεγάλες προκλήσεις και την υψηλή αβεβαιότητα, οι οποίες τείνουν να αποτελέσουν δομικό στοιχείο της νέας πραγματικότητας. Μια δυναμική που αποτυπώνεται τόσο στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη όσο και στη δεδηλωμένη αναγνώριση των αλμάτων προόδου που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία από εταίρους, διεθνείς θεσμούς, οίκους αξιολόγησης και επενδυτές, χάρη στην εφαρμογή μιας συνετής, μεθοδικής, μεταρρυθμιστικής και διορατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Πολιτική που:

• Προσαρμόστηκε άμεσα και αποτελεσματικά στις έκτακτες ανάγκες των πολλαπλών κρίσεων (υγειονομική, κλιματική, ενεργειακή).
• Κράτησε όρθια την κοινωνία και την οικονομία με μέτρα άνω των 43 δισ. ευρώ.
• Στήριξε τη μεσαία τάξη και τα αδύναμα στρώματα.
• Ελάφρυνε τους πολίτες από τα υψηλά φορολογικά βάρη.
• Έδωσε κίνητρα για επενδύσεις και απασχόληση.
• Προώθησε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.
• Ενίσχυσε την αξιοπιστία, το κύρος και την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας.
• Αξιοποίησε τη δημοσιονομική ευελιξία, δίχως εκτροχιασμό.
• Άδραξε τις ευκαιρίες της εποχής (Ταμείο Ανάκαμψης, χαμηλά επιτόκια κ.ά.).
• Διατήρησε ένα υγειές και ασφαλές κρατικό ταμείο.
• Δημιούργησε δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας και αύξησης του κατώτατου μισθού.

Η ορθότητα της ως άνω ασκούμενης οικονομικής πολιτικής αντανακλάται, μεταξύ άλλων, και στην πρόσφατη, υψηλής σημειολογικής αξίας απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει έμπρακτα τα ελληνικά ομόλογα –παρά την απουσία επενδυτικής βαθμίδας­­–, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης. Κυρίως, όμως, αντανακλάται στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών. Και συγκεκριμένα:

• Στην ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.
• Στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η οποία καθιστά βιώσιμη στην οικονομική μεγέθυνση.
• Στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας.
• Στην έναρξη οικονομικής δραστηριότητας από σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων.
• Στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων.
• Στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
• Στο –σταθερά– αρνητικό κόστος δανεισμού στις αγορές χρήματος.
• Στο χαμηλό κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίων.
• Στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
• Στην αναβάθμιση της χώρας από οίκους αξιολόγησης.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι, σε πείσμα των καιρών, η χώρα μας προχώρησε μπροστά και η οικονομία μας ισχυροποιήθηκε και αναβαθμίστηκε, δημιουργώντας ένα ισχυρό momentum για το 2022. Έτος το οποίο όλες οι αναλύσεις θεσμών, οίκων αξιολόγησης, χρηματοπιστωτικών οργανισμών και επενδυτών συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας, δυναμικής και βιώσιμης αναπτυξιακής διαδρομής για τη χώρα μας. Παράλληλα, όμως, και ένα έτος υψηλής αβεβαιότητας και σημαντικών προκλήσεων, με προεξέχουσες την υγειονομική κρίση και την άνοδο των τιμών, κυρίως στην ενέργεια. Μέχρι στιγμής έχουμε απαντήσει με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στις όποιες προκλήσεις. Όπως και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Έχοντας, λοιπόν, πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που ξεδιπλώνονται μπροστά μας, προχωράμε, ως κυβέρνηση, δυναμικά και αποφασιστικά στην ανοδική πορεία που ήδη έχουμε χαράξει, προκειμένου να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια αλλά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της εποχής –όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ–, για να οδηγήσουμε, τελικά, τη χώρα σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης με ευκαιρίες και προοπτική για όλους, με αφετηρία το 2022. Προχωράμε με αυτοπεποίθηση και σταθερό βηματισμό, θέτοντας στο πεδίο της οικονομίας επτά φιλόδοξους, αλλά καθ’ όλα ρεαλιστικούς στόχους. Συγκεκριμένα:

1.Διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από φέτος.
2.Βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών επενδύσεων εκτιμάται περίπου στο 11% για το 2021 και στο 23% για το 2022.
3.Μείωση των οικονομικών ανισοτήτων. Ήδη από το 2021 καταγράφεται μείωση της φτώχειας. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη μείωση, μέσω της δυναμικής ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης.
4.Έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022. Ήδη δρομολογείται.
5.Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εντός του 2022. Πράγματι, από το 2021 συστημικά τραπεζικά ιδρύματα πέτυχαν μονοψήφιο ποσοστό.
6.Σημαντική δημοσιονομική βελτίωση το 2022 και επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, με κινητήριο μοχλό την υψηλή ανάπτυξη από το 2023.
7.Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το 2023.

Όλα τα παραπάνω πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πορεύεται με σχέδιο, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και διορατικότητα.

Συνεχίζουμε, με την ίδια βούληση και διαρκή εγρήγορση, ώστε η εντυπωσιακή ανάκαμψη του 2021 να μετουσιωθεί σε ισχυρή μεγέθυνση το 2022, η φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, η αγορά εργασίας να διευρυνθεί με νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών να βελτιωθεί και η ανεπτυγμένη οικονομία μας να ενταχθεί στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ