ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τριτοκοσμικές εικόνες εκατοντάδων ανθρώπων για ένα τεστ – Πλάτες Μητσοτάκη σε διαγνωστικά αντί για δωρεάν συνταγογράφηση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τριτοκοσμικές εικόνες εκατοντάδων ανθρώπων για ένα τεστ – Πλάτες Μητσοτάκη σε διαγνωστικά αντί για δωρεάν συνταγογράφηση

“Οι τριτοκοσμικές εικόνες εκατοντάδων ανθρώπων σε ατελείωτες ουρές για ένα τεστ αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την εγκληματική αδιαφορία του κ. Μητσοτάκη και το πώς φτάσαμε στο σημερινό χάος της πανδημίας που μαίνεται ανεξέλεγκτη” αναφέρει σε δηλωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

“Αντί τα μοριακά και τα ράπιντ τεστ να συνταγογραφούνται δωρεάν, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα της πανδημίας, για να είναι άμεσα προσβάσιμα σε όλους και να υπάρχει η μέγιστη δυνατή επιδημιολογική επιτήρηση, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει πλάτες στα διαγνωστικά κέντρα, μετατρέποντας το τεστ από απαραίτητο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων σε δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών. Αν πιστεύουν ότι μέσα στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ακρίβειας και ανασφάλειας, μία τετραμελής οικογένεια μπορεί να πληρώνει κάθε εβδομάδα 240 ευρώ, είναι απλά εκτός πραγματικότητας, όπως πάντα” καταλήγει η δήλωση.

Ν. Ηλιόπουλος: “Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ εδώ και τώρα – Άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας”

“Για την υγειονομική τραγωδία που βιώνει η χώρα υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες. Για κάθε άνθρωπο που χρειάστηκε πρόσβαση σε ΜΕΘ και δεν τα κατάφερε η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης”, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του TRT TV της Θεσσαλίας.

Επανέλαβε εμφατικά πως πρέπει “εδώ και τώρα να προχωρήσει η δωρεάν συνταγογράφηση των μοριακών  τεστ, και να ακολουθήσουμε το καλό ευρωπαϊκό παράδειγμα”. “Στην πλειοψηφία της ΕΕ υπάρχει συνταγογράφηση και δωρεάν πρόσβαση σε pcr τεστ και εδώ αναπτύσσεται ένας ακραίος ‘μαυραγοριτισμός’. Μια οικογένεια θέλει 180 ευρώ τουλάχιστον για να κάνει όλη μοριακό τεστ. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται προσπάθεια καν να ιχνηλατηθεί η πανδημία και να προστατευθεί η ασφάλεια της κοινωνίας”, σημείωσε.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι “τα μισά κρούσματα σήμερα είναι στην Αττική και από τις αρχές Νοέμβρη φωνάζαμε για την τηλεργασία, για να υπάρξει αποσυμπίεση στα μέσα μεταφοράς και στους μαζικούς χώρους εργασίας”. “Αν είχε εφαρμοστεί αυτό το απλό μέτρο -που δεν θα γινόταν οριζόντια σε όλη τη χώρα- θα ήταν πολύ καλύτερη η κατάσταση τώρα”, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, και συνέχισε: “Δεν γίνεται τα σχολεία να ανοίξουν με τα ίδια κριτήρια. Πρέπει να αραιώσουν οι τάξεις και όπου δεν γίνεται, ελλείψει αιθουσών, να λειτουργήσουν Γυμνάσιο-Λύκειο πρωί και απόγευμα”.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και για το γεγονός ότι οδηγεί την εστίαση σε lockdown “χωρίς κανένα μέτρο οικονομικής στήριξης”. Τόνισε πως απαιτούνται μέτρα οικονομικής στήριξης στους επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν αυτό το άτυπο lockdown και συγκεκριμένα: “Το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής να γίνει μη επιστρεπτέα και να υπάρξει ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους πανδημίας οριζόντια για το σύνολο των επιχειρηματιών”.

Επανέλαβε για ακόμη μια φορά το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπάρξει ανοικτή πρόσβαση στα στοιχεία για τις απώλειες εκτός ΜΕΘ, αφού “στην Ελλάδα βρίσκεται στο 65% το ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι στο 35%”. Επιπλέον, η μελέτη των κκ Λύτρα και Τσιόδρα τεκμηριώνει ότι “το 38,5% των απωλειών εν μέσω πανδημίας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ”.

“Είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μη στηρίξει δημόσιο ΕΣΥ. Προεκλογικά κυβερνητικοί βουλευτές έλεγαν ότι τα δημόσια νοσοκομεία θέλουν γκρέμισμα, και ακόμη και μέσα στην πανδημία μιλούσαν για ΣΔΙΤ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για κλείσιμο νοσοκομείων. Αν κάτι μάθαμε ωστόσο από την πανδημία είναι ότι χωρίς ισχυρό, δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καμία υγειονομική κρίση. Όταν το ΕΣΥ λειτουργεί ήδη με 2,5 χιλιάδες λιγότερους εργαζόμενους και την ίδια στιγμή έχουμε κύμα παραιτήσεων ειδικευόμενων γιατρών δεν μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει αισιόδοξη. Όταν στο νοσοκομείο Αγία Όλγα παραιτείται μια ολόκληρη παθολογική μονάδα, γιατί οι γιατροί δεν μπορούν να αντέξουν το burnout δεν μπορεί ο κ. Πλεύρης να δηλώνει αισιόδοξος”.

“Δυστυχώς όχι απλώς στο 4ο κύμα δεν κατάφερε η κυβέρνηση να θωρακίσει και πάλι την κοινωνία, αλλά τώρα στο 5ο κύμα φέρνει έναν προϋπολογισμό που δημιουργεί νέα προβλήματα. Και βέβαια η κυβέρνηση γνωρίζει την κατάσταση, οι εισηγήσεις των ειδικών υπάρχουν, αλλά επιλέγει συνειδητά να περάσει έναν προϋπολογισμό που βασίζεται στην παραδοχή ότι η πανδημία τελειώνει αρχές του έτους”, κατέληξε.


Σχολιάστε εδώ