Χρήστος Σταϊκούρας: Σε τρεις φάσεις τα νέα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις

Χρήστος Σταϊκούρας: Σε τρεις φάσεις τα νέα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τη νέα φάση της πανδημίας και τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν. Αυτό επισημαίνει, σε δήλωσή του στη «Ναυτεμπορική», ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε τρεις φάσεις αναμένεται να ξεδιπλωθεί το νέο πακέτο μέτρων στήριξης -η λήψη των οποίων είναι βέβαιη, όπως δηλώνει στη «Ν» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που θα πληγούν από τον νέο κύκλο περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της 5ης φάσης της πανδημίας.

Η πρώτη φάση θα ανακοινωθεί άμεσα και θα αφορά τη στήριξη των εργαζομένων με επανάληψη του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, ώστε να διασωθούν οι θέσεις εργασίας ειδικά από τις επιχειρήσεις -κυρίως στον χώρο της διασκέδασης ή και της εστίασης- που πρακτικά θα έρθουν αντιμέτωπες με κατακόρυφη μείωση εσόδων εξαιτίας της επιβολής αυστηρού ωραρίου λειτουργίας.

Η δεύτερη φάση θα ξεδιπλωθεί μέσα στον Ιανουάριο. Θα περιλαμβάνει επανάληψη ορισμένων εκ των μέτρων στήριξης που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων φάσεων της πανδημίας -άμεση ενίσχυση ρευστότητας, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, μείωση ενοικίων- ενώ ο τελικός κατάλογος των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν εκ νέου θα «κλειδώσει» μέσα στον Ιανουάριο προκειμένου να έχει φανεί η έκταση και η ένταση του προβλήματος από τη νέα φάση της πανδημίας.

Όσον αφορά την 3η φάση, αυτή αναμένεται να ξεδιπλωθεί προς την άνοιξη. Το οικονομικό επιτελείο θα μετρήσει τη ζημιά των επιχειρήσεων και από τη νέα φάση της πανδημίας και θα επανεξετάσει τα ποσοστά κουρέματος των επιστρεπτέων προκαταβολών κατά τις επτά πρώτες φάσεις του συγκεκριμένου μέτρου. Χρονικά περιθώρια εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, καθώς μέχρι τότε έχει παραταθεί το περιθώριο για την εφάπαξ καταβολή του ποσού (με το πρόσθετο κίνητρο της έκπτωσης του 15%), τη στιγμή που η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των δόσεων έχει μετατεθεί χρονικά για τον Ιούνιο.

Χρ. Σταϊκούρας: Άμεσες παρεμβάσεις

Την πρόθεση της κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων στήριξης των πληγέντων επαγγελματιών και εργαζομένων από τα νέα περιοριστικά μέτρα γνωστοποιεί με δήλωσή του στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Η κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης δημιούργησε ένα επαρκές “δίχτυ προστασίας” πάνω από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, λαμβάνοντας έγκαιρα, τολμηρά και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας, που επεκτείνονται και το 2022, συνολικού ύψους 43,3 δισ. ευρώ», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει: «Μέτρα που, αποδεδειγμένα, κράτησαν όρθιο τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας, έδωσαν τη δυνατότητα στην αγορά να επανεκκινήσει δυναμικά, προστάτευσαν τις θέσεις εργασίας, ενίσχυσαν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».

«Σε αυτές τις παρεμβάσεις», σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας, «πρόσφατα προστέθηκαν η μετάθεση πληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής, η επέκταση του προγράμματος των παγίων δαπανών, η επέκταση του προγράμματος “Συν-Εργασία”, με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους». Για τη νέα φάση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν ο υπουργός Οικονομικών τονίζει την ετοιμότητα της κυβέρνησης να λάβει πρόσθετα μέτρα. «Και είμαστε έτοιμοι, παρακολουθώντας τη δυναμική της οικονομίας και με γνώμονα τις εξελίξεις και τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας, με ψυχραιμία και σύνεση, με γρήγορα αντανακλαστικά αλλά όχι βεβιασμένα, να ενεργήσουμε και πάλι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας» υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναλυτικά οι 3 φάσεις των μέτρων

Η ανακοίνωση της επαναφοράς των αναστολών συμβάσεων εργασίας είναι θέμα ημερών, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται αυτή τη στιγμή όχι στο αν θα επανέλθει το μέτρο, αλλά το ποιοι θα είναι οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας τους οποίους θα αφορά. Η νυχτερινή διασκέδαση είναι δεδομένη καθώς το «πλαφόν» στο ωράριο τα μεσάνυχτα πρακτικά ισοδυναμεί με «λουκέτο». Από την άλλη, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι θα υπάρχουν διευκολύνσεις και για την εστίαση (μένει να φανεί η έκταση του δικαιώματος χρήσης των αναστολών από τις επιχειρήσεις), με τον κατάλογο να περιλαμβάνει όχι μόνο τα εστιατόρια, αλλά και τις καφετέριες.

Η δεύτερη φάση των μέτρων στήριξης θα αφορά τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, καθώς μέχρι και τώρα (σ.σ.: μέχρι και χθες) η οικονομία λειτουργούσε χωρίς κανέναν περιορισμό. «Θα πρέπει να δούμε τον αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει η νέα φάση της πανδημίας».

Πρακτικά, όπως εξηγεί στη «Ν» αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να «μετρήσει» τις συνέπειες τις επόμενες εβδομάδες ώστε να ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων (σ.σ.: μη καταβολή μέρους του ενοικίου, με ταυτόχρονη αποζημίωση των ιδιοκτητών των ακινήτων, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, τόνωση της ρευστότητας κ.λπ.), εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι για τις επόμενες εβδομάδες πρακτικά οι επιχειρήσεις δεν έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιες υποχρεώσεις.

Με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας θα έχει φύγει το βάρος του μισθολογικού κόστους, ενώ ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ (σ.σ.: για όσους επαγγελματίες έχουν εταιρικά ακίνητα) θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου. Έως τότε θα έχουν ληφθεί και ανακοινωθεί οι τελικές αποφάσεις. Ούτως ή άλλως για το τέλος Ιανουαρίου δεν υπάρχει πλέον η υποχρέωση καταβολής της πρώτης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ με δεδομένη την εξέλιξη της πανδημίας θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η περαιτέρω παράταση στην προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία.

Περισσότερες ρυθμίσεις

Το πιο πιθανό είναι ότι όλη η διαδικασία θα πάει πίσω, ενώ είναι επίσης εξαιρετικά πιθανό να εμπλουτιστεί ο κατάλογος των οφειλών που θα μπορέσουν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση ώστε να δοθεί «ανάσα» ρευστότητας και για τη νέα φάση της πανδημίας.

Στην 3η φάση των μέτρων στήριξης θα επιδιωχθεί να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που θα έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Έχοντας πλέον εικόνα για τις απώλειες εσόδων και κατά τη διάρκεια της 5ης φάσης της πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο θα βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των ποσοστών κουρέματος των επιστρεπτέων προκαταβολών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες που θα έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα να ανακάμψουν οικονομικά και να αποφύγουν τα λουκέτα.

Οι αποφάσεις ως προς αυτό το θέμα θα πρέπει να ληφθούν στις αρχές της άνοιξης και σε κάθε περίπτωση πριν λήξει η προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή των επιστρεπτέων προκαταβολών με «αντάλλαγμα» το πρόσθετο κούρεμα του 15%. Και αυτό γιατί θα πρέπει να έχει προαποφασιστεί σε τι ποσό αντιστοιχεί αυτό το 15%, κατέληξε ο κ. Σταικούρας στην δηλωσή του στην εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ».


Σχολιάστε εδώ