Το Κτηματολόγιο… μετράει (με ακρίβεια)

Το Κτηματολόγιο… μετράει (με ακρίβεια)

«Μια παράδοξη πραγματικότητα αποκαλύπτεται κατά την κτηματογράφηση της χώρας, καθώς χωράφια είχαν μετρηθεί ως… ‘‘έγγιστα με μουζούρια’’, ελαιώνες οριοθετήθηκαν με… οκάδες λαδιού, εκτάσεις καθορίστηκαν με ζευγαριές ή με το πού πέφτει η σκιά του ανεμόμυλου», διαβάσαμε σε ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΔΣ του Κτηματολογίου, καθηγητής Δημήτρης Σταθάκης, τόνισε τα εξής: «Από τα στοιχεία του Κτηματολογίου προκύπτει ότι στα αστικά γεωτεμάχια η μέση απόκλιση του εμβαδού του τίτλου κτήσεως σε σχέση με το τελικό εμβαδόν είναι ασήμαντη, δηλαδή κάτω από μισό τοις εκατό. Στα αγροτικά όμως γεωτεμάχια οι ιδιοκτήτες τείνουν να δηλώνουν πολύ μεγαλύτερο εμβαδόν σε σχέση με αυτό που έχουν βάσει τίτλων, περίπου 40% κατά μέσο όρο.

Αυτό διορθώνεται στην κτηματογράφηση και τελικά η διαφορά περιορίζεται περίπου στο 10%. Με την εξάπλωση της τεχνολογίας του GPS μετράμε σήμερα τα εμβαδά των γεωτεμαχίων σχετικά εύκολα και με ακρίβεια χιλιοστών. Τα γεωτεμάχια λαμβάνουν τις πραγματικές τους διαστάσεις στο Κτηματολόγιο και το κράτος γνωρίζει επιτέλους σε ποιον ανήκει η γη και μπορεί να οργανωθεί καλύτερα με δικαιότερη φορολογία».

Ξεκαθαρίζουν ατέρμονες διεκδικήσεις και τελειώνει το «…εμάλωσε και αυτή μαζί της, διά δύο στρέμματα αγρού, και δεν ωμιλούντο πλέον», όπως έγραφε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, το 1888, στην «Υπηρέτρα».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ