Μάνατζερ στα πανεπιστήμια – Καταργείται το αυτοδιοίκητο

Μάνατζερ στα πανεπιστήμια – Καταργείται το αυτοδιοίκητο

Ανάβουν φωτιές οι αλλαγές στην Παιδεία

Θερμό προδιαγράφεται το κλίμα στον χώρο της εκπαίδευσης το 2022. Αμέσως μετά τις γιορτές η αρμόδια υπουργός θα φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τον νέο νόμο-πλαίσιο για την Παιδεία, ο οποίος περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές αλλαγές (ανατροπές) στο υφιστάμενο σύστημα. Αλλαγές που θα περάσουν από διακεκαυμένη ζώνη προκειμένου να γίνουν νόμος και να τεθούν σε εφαρμογή.

Μία από τις καινοτομίες που φέρνει η υπουργός Παιδείας είναι η τοποθέτηση μάνατζερ σε κάθε ΑΕΙ, κάτι που προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις. Θα γίνουν ακόμη πιο έντονες όταν η υπουργός Παιδείας φέρει το θέμα προς συζήτηση με τους πανεπιστημιακούς φορείς. Ο μάνατζερ θα έχει αρμοδιότητες μόνο στα οικονομικά κάθε ΑΕΙ, ωστόσο οι δαπάνες έχουν άμεση σχέση με το επίπεδο των σπουδών, οπότε, θέλοντας και μη, θα μπει στα χωράφια των καθηγητών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η τοποθέτηση μάνατζερ είναι το πρώτο βήμα για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου και δεν πείθονται από τις καθησυχαστικές δηλώσεις της κ. Κεραμέως.

Δεύτερη ανατροπή, ο διορισμός σε κάθε ΑΕΙ ενός… Συμβουλίου Ιδρύματος, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει σαφής εικόνα ως προς τις αρμοδιότητες που θα έχει το συγκεκριμένο σώμα. Πανεπιστημιακοί εκτιμούν ότι η παρουσία του Συμβουλίου Ιδρύματος θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων (εξουσιών) των πρυτάνεων. Εξ ου και προειδοποιούν ότι οι αντιδράσεις που θα προκληθούν θα είναι τεράστιες και θα έχουν μεγάλη διάρκεια.

Οι αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο που προωθεί η Ν. Κεραμέως δεν θα είναι όμως η μοναδική εστία που θα πυροδοτήσει εντάσεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Σε εκκρεμότητα υπάρχει η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Η απόφαση έχει περάσει από τη Βουλή, υπήρξε ωστόσο προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για το αν η απόφαση αυτή είναι εντός του συ­νταγματικού πλαισίου ή όχι.

Ακόμη όμως κι αν το ΣτΕ ανάψει το πράσινο φως, τα πράγματα δεν είναι βέβαιο ότι θα κυλήσουν γρήγορα και προπαντός ομαλά. Αρκετά ΑΕΙ δεν έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες για τα σχέδια φύλαξης, ενώ ορισμένοι πρυτάνεις μιλούν για τεράστιο κόστος, που για τα μεγάλα πανεπιστήμια μπορεί να ξεπερνά το μισό δισ. σε ετήσια βάση. Στην πορεία, και εφόσον ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, διαδικαστικά και μη, το μέτρο θα σκοντάψει πάνω στις μεγάλες αντιδράσεις καθηγητών, αλλά κυρίως των φοιτητών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ