Covid-19 Ελλάδα: Νέα, σκληρά μέτρα στις αρχές του χρόνου

Covid-19 Ελλάδα: Νέα, σκληρά μέτρα στις αρχές του χρόνου

Παίζει με τη ζωή των πολιτών η κυβέρνηση

Δ. Σαρηγιάννης: Το 20% των νέων κρουσμάτων αντιστοιχεί στην “Όμικρον” – Στο 50% έως τα τέλη του χρόνου

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Περισσότεροι από 20.000 είναι μέχρι τώρα οι συνάνθρωποί μας που έφυγαν από τη ζωή εξαιτίας του κορονοϊού. Την ίδια ώρα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσους ακόμη θα θρηνήσουμε, αφού οι συνεχείς μεταλλάξεις του ιού δημιουργούν αλλεπάλληλα κύματα νόσησης.

Μέχρι την περασμένη Τρίτη είχαμε 661 διασωληνωμένους, από τους οποίους το 79,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ από αυτούς οι 545 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 116 πλήρως εμβολιασμένοι.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας στις μέρες των γιορτών. Την προηγούμενη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε υποχρεωτικά rapid tests σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους και για τους εμβολιασμένους (με δική τους χρέωση), δημιουργώντας έτσι μια αναστάτωση, και την επομένη ο πρωθυπουργός –αφού δήλωσε ότι απέρριψε τέτοιες εισηγήσεις– ανακοίνωσε τελικά ότι θα διατεθούν δωρεάν δύο self tests για όλους, κάνοντας παράλληλα σύσταση για τη χρήση τους. Ωστόσο είναι φανερή η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, που άλλα προαναγγέλλουν και άλλα καταλήγουν να υλοποιούν.

Υπό τον φόβο της Όμικρον
Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν σημάνει συναγερμό, καθώς η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης αυτής φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη έχουμε συναντήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Όμικρον βρίσκεται πλέον πα­ντού και ήδη σήμερα προκαλεί περισσότερο από το 50% των νέων λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της «Ο» ήταν 26 και εντοπίζονταν στην Αττική, την Κρήτη και τη Λακωνία, τα περισσότερα από τα οποία δεν σχετίζονται με ταξίδι, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει διασπορά, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα, που θα φανούν τις επόμενες ημέρες.


Θ. Πλεύρης: Αν χρειαστεί θα ληφθούν νέα μέτρα και πριν από την Πρωτοχρονιά – Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, η οποία αναμένεται να εισηγηθεί επιπλέον μέτρα και θα εκτιμηθεί εάν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν νωρίτερα, δηλαδή πριν από τις 3 Ιανουαρίου.

Μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε πως σε ό,τι αφορά τη λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα πρέπει να περιμένουμε σήμερα τη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και την εισήγησή της. Βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα όποια μέτρα να παρθούν μετά την Πρωτοχρονιά και πιθανότατα αυτό θα συμβεί, αλλά αν χρειαστεί θα ληφθούν και νωρίτερα.


Σε δηλωσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης η Όμικρον είχε αναφέρει η Όμικρον δεν έχει ακόμη την ίδια δυναμική όπως στο εξωτερικό, ωστόσο τόνισε ότι «εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του τέταρτου κύματος, περιμένοντας την έλευση του πέμπτου κύματος, που θα οφείλεται στην Όμικρον».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε ότι «με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής οι δικές μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα τη συναντάμε πιο πολύ από τα μέσα Ιανουαρίου και έχουμε τον χρόνο να προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».

Ο καθηγητής μιλώντας πριν απο λίγη ώρα στην ΕΡΤ3 και στην εκπομπή “Περίμετρο” ανέφερε πως το 20% των νέων κρουσμάτων αντιστοιχεί στην “Όμικρον” – Στο 50% έως τα τέλη του χρόνου. Πάντως, οι στατιστικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι παρότι η Όμικρον είναι 1,5 φορά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, η πιθανότητα να μπει κανείς στο νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά, είναι σημαντικά μικρότερη.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε επίσης ότι η εμβολιαστική κάλυψη με την τρίτη δόση δεν κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού στη χώρα έχει εμβολιαστεί μόνο το 30 % του πληθυσμού, γεγονός που σημαίνει ότι ένα 70%, δεδομένης και της ταχύτατης διάδοσης της νέας αυτής παραλλαγής, μπορεί να είναι εκτεθειμένο σε μία πιθανή μόλυνση.

Ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας ότι τα μέτρα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο τραπέζι είναι ικανοποιητικά, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά και πρέπει να τηρούνται από όλους. [πηγή:ertnews.gr]

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι «η Όμικρον αποτελεί μια πολύ υψηλού κινδύνου απειλή για την Ευρώπη αυτήν τη στιγμή, με σημαντικές αβεβαιότητες. Ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση εκτιμάται ότι παρέχει προστασία από σοβαρή νόσο ή θάνατο σε ποσοστό 80% – 90% και το επόμενο χρονικό διάστημα η χρήση φαρμάκων θα βοηθήσει στον έλεγχο της διασποράς. Ο εμβολιασμός, απλά μετρά υγιεινής σε συνδυασμό με πολλούς διαγνωστικούς ελέγχους θα βοηθήσουν στον έλεγχο της διασποράς, ειδικά στην εορταστική περίοδο».

Η αγωνία των λοιμωξιολόγων είναι μεγάλη καθώς φοβούνται μια νέα, σημαντική επιδείνωση της πανδημίας πριν προλάβουν να α­δειάσουν τα νοσοκομεία μας. Παρ’ όλα αυ­τά, στις γιορτές δεν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά θα αυξηθούν οι έλεγχοι για την αυστηρή τήρηση των ήδη υπαρχόντων.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid tests τις μέρες αυτές σε όσους επιλέξουν να διασκεδάσουν σε κλειστούς χώρους, έκανε όμως σύσταση να γίνει χρήση των δύο δωρεάν self tests που παρέχει η Πολιτεία σε όλο τον πληθυσμό.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία όσον αφορά την Όμικρον δείχνουν ότι επαναμολύνει άτομα που προηγουμένως νόσησαν από στέλεχος Βήτα ή Δέλτα και μέχρι σήμερα θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο από τη φυσική ανοσία.

Τα μέχρι σήμερα κρούσματα αφορούσαν κυρίως νεαρά και υγιή άτομα (κατά 90% ανεμβολίαστα) κάτω των 50 ετών. Η διάρκεια νοσηλείας τους είναι πολύ βραχεία (2 – 2,5 ημέρες σε σχέση με τη νοσηλεία των 8 ημερών, που ήταν πριν) και η θνητότητα είναι πολύ χαμηλότερη από τη θνητότητα του προηγουμένου στελέχους. Βέβαια, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο ο εμβολιασμός μας προστατεύει από σοβαρή νόσο και θάνατο. Παρ’ όλα αυτά, τα πρώτα δεδομένα, που μένει να επιβεβαιωθούν, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19, ιδιαίτερα μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, θα μας προστατεύσει σε ένα μεγάλο βαθμό έναντι σοβαρής νόσου ακόμα και αν μολυνθούμε με την παραλλαγή Όμικρον.

Αποκλιμακώνεται το τέταρτο κύμα
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσιάζει μείωση περίπου κατά 14%, ωστόσο η αποκλιμάκωση αυτή έχει έναν ιδιαίτερα αργό ρυθμό, με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει, αφού ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια εκτιμάται ότι είναι γύρω στις 43.000.

Μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως οι Σποράδες, η Νάξος, η Λήμνος, η Ευρυτανία, η Δράμα, η Καβάλα, παρατηρείται ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι υψηλή (μεταξύ 43 – 45 ετών), γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει φόβος σε αυτές τις περιοχές να έχουμε αυξημένο α­ριθμό νοσηλειών μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 670 (61,8% άνδρες), με διάμεση ηλικία τα 64 έτη, από τους οποίους το 80,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 555 (82,84%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 115 (17.16%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.667 ασθενείς. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου έχει μειωθεί στους 335 ασθενείς, με διάμεση ηλικία των κρουσμάτων τα 38 έτη και διάμεση ηλικία των θανόντων τα 78 έτη. Στο μεταξύ οι έφηβοι δείχνουν τον δρόμο, αφού μέχρι σήμερα ένας στους δύο εφήβους ηλικίας 15 – 17 ετών έχει εμβολιαστεί, ενώ σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας ο εμβολιασμός των παιδιών που φοιτούν στο Λύκειο ξεπερνά το 70% και στη Γ’ Λυκείου σε κάποιες περιοχές, κυρίως στην Αττική, αγγίζει και το 100%.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας 4 – 18 ετών, όπου η διάγνωση 9 στις 10 φορές γίνεται λόγω του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ φαίνεται να εμφανίζουν μια σαφή και σταθερή μείωση όσον αφορά την καταγραφή τους στον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε σχεδόν 9.000 κρούσματα στις ηλικίες αυτές, ενώ πριν από δύο – τρεις εβδομάδες είχαμε 11.000 κρούσματα.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Μετά από 11 εβδομάδες επιδείνωσης, η επιδημία στην Ευρώπη έδειξε τα πρώτα σημεία υποχώρησης, αφού παρατηρήθηκε 4% μείωση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 1%. Καταγράφηκαν περίπου 2,5 εκατομμύρια διαγνώσεις και 26.600 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

Από την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίζονται τα πρώτα σα­φή σημεία κάμψης της επιδημίας, καθότι μόλις σε 14 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρείται σε μόλις τρεις χώρες λιγότερες από την προηγούμενη εβδομάδα. Υπό τον φόβο της Όμικρον οι περισσότερες χώρες λαμβάνουν τώρα τις γιορτές έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Πάνω από 16.600.000 οι εμβολιασμοί
Περισσότεροι από 7.360.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% του γενικού πληθυσμού και 79,8% του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 6.900.000 συ­μπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65,7% επί του γενικού πληθυσμού και 75,2% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 67,2% επί του γενικού πληθυσμού και 78,5% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Σε σχέση με τα παιδιά, μέχρι στιγμής 40.000 παιδιά 5 – 11 ετών έχουν κλείσει το ραντεβού τους και περισσότερα από 6.000 παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών έχουν κλειστεί 130.000 ραντεβού πρώτης δόσης και υπάρχουν άλλες 20.000 αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό, ενώ το ποσοστό των άνω των 60 ετών, αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 88%.

Επίσης, τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν κλειστεί περισσότερα από 500.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Ειδικότερα, σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, τη στιγμή αυτή οι δικαιούχοι είναι 5.770.000 (ποσοστό 83,7% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών). Συνολικά, δηλαδή, το 72,4% θα ολοκληρώσει σύντομα τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης, από τους άνω των 60 έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 88,6%, ενώ κάτω των 60 ετών το 60,1%.

Σε σχέση με το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 60.000 αιτήσεις και έχουν ήδη εμβολιαστεί στο σπίτι 43.156 συμπολίτες μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: euronews.gr


Σχολιάστε εδώ