Θεανώ Φωτίου στο “Π”: Το 2022 χρονιά ελπίδας και αλλαγής

Θεανώ Φωτίου στο “Π”: Το 2022 χρονιά ελπίδας και αλλαγής

Της
ΘΕΑΝΩΣ ΦΩΤΙΟΥ
Βουλευτού Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,
Αναπληρωτού Τομεάρχου για την Κοινωνική Αλληλεγγύη


Καθώς το 2022 πλησιάζει, έχουμε όλοι ανάγκη προοπτικής και ελπίδας για να απεγκλωβισθούμε από τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε η κοινωνία με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, την κλιματική κρίση, τις φυσικές καταστροφές και, πρόσφατα, την ενεργειακή κρίση.

Οι πραγματικότητες του μέλλοντός μας, διεθνείς και εθνικές, απαιτούν ισχυρό κοινωνικό κράτος για να αντιμετωπισθούν. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε τις χώρες του Νότου –και τη δική μας– με περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από ό,τι τις χώρες του Βορρά, που έχουν ισχυρό κοινωνικό κράτος. Πήραμε 18 δισ. χωρίς υποχρέωση επιστροφής, όχι εξαιτίας διαπραγμάτευσης, αλλά γιατί έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας νέων και γυναικών στην Ευρώπη.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δυόμισι χρόνια τώρα, αντί να ενισχύουν, κατεδαφίζουν το κοινωνικό κράτος που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια. Όχι μόνο δεν αυξάνουν τα κονδύλια σε αυτούς τους τομείς, αλλά τα μειώνουν δραματικά. Το είδαμε στον προϋπολογισμό: 1,7 δισ. λιγότερο για κοινωνικές δαπάνες, 820 εκατ. λιγότερα για το ΕΣΥ, που σώζει ζωές.

Το 2015 παραλάβαμε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα νοσοκομεία σε χρεοκοπία, με έλλειμμα 715 εκατ. και 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες χωρίς πρόσβαση στο ΕΣΥ. Το 2019 τα παραδώσαμε με πλεόνασμα 960 εκατ. ευρώ.

Πριν από 15 μέρες κατήργησαν τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τους ανασφάλιστους, που πλέον θα πρέπει να γράφουν φάρμακα, συνταγές, εξετάσεις και διαγνώσεις μόνο σε δημόσιες δομές, οι οποίες όμως, λόγω Covid-19, είναι απροσπέλαστες, και όχι σε ιδιώτες γιατρούς που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους.

Αλλά και το ΕΣΠΑ δεν πληρώνει τις κοινωνικές δομές (π.χ. βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ) και τους εργαζομένους. Οι συνταξιούχοι έχασαν τη 13η σύνταξη, σπάσαμε ρεκόρ δεκαετίας τον Νοέμβριο με 79.129 λιγότερες θέσεις εργασίας. Ο δείκτης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνει – τον παραλάβαμε το 2015 στο 35,7% και τον παραδώσαμε το 2019 στο 28,9%.

Η κρίση της ακρίβειας αναγκάζει τους πολίτες της χώρας να στερούνται ακόμα και βασικά προϊόντα. Είμαστε στην τρίτη θέση στην ΕΕ στην ενεργειακή φτώχεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε θανάτους από ακατάλληλες λύσεις θέρμανσης, όπως την περίοδο 2012 – 2015. Τυχαίο, άραγε, που σε μια βδομάδα μετράμε 12 νεκρούς από πυρκαγιές;

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να κατευθυνθούν στο κοινωνικό κράτος, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε νέες, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, κυρίως για νέους και γυναίκες, με κατώτατο μισθό τα 800 ευρώ.

Αυτό κάνει η Πορτογαλία, που συγχρόνως πολλαπλασιάζει τα πανεπιστήμια και τους πτυχιούχους, αντί να τους μειώνει, όπως η ΝΔ, και αλλάζει το παραγωγικό της μοντέλο, ενισχύοντας τον ψηφιακό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διαθέτει, δε, τα μικρά ποσά που ζήτησε ως επιστρεπτέο δάνειο στην κατοικία, για να ρίξει τα νοίκια και το κόστος της στέγης. Εδώ, με τον πτωχευτικό κώδικα, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα σπίτια μας και να ζούμε σε αυτά με νοίκι.

Ισχυρό όμως κοινωνικό κράτος σημαίνει μεγάλες επενδύσεις στην Πρόνοια, όπως κάνουν όλες οι χώρες του Νότου, πλην της Ελλάδας. Η Κοινωνική Πρόνοια δεν αφορά μόνο τους φτωχούς και τους ευάλωτους, αφορά όλους μας, κάθε φορά που η ζωή μας χειροτερεύει, είτε από εξωτερικές κρίσεις, όπως οικονομικές, υγειονομικές, κλιματικές, είτε και από προσωπικές, π.χ., ανεργία, γηρατειά, αναπηρία, ακόμη και από τη γέννηση ενός παιδιού.

Τότε, μόνο ένα γενναιόδωρο προνοιακό κράτος μπορεί να εγγυηθεί την επάνοδό μας σε μία ασφαλή ζωή, με δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας και παροχές για τον ηλικιωμένο, το παιδί, τον ανάπηρο.

Δυστυχώς, η ΝΔ αναθέτει τις υποχρεώσεις του κράτους στον οικογενειακό προϋπολογισμό, που εξαντλείται πλέον από τις δύο – τρεις πρώτες βδομάδες του μήνα, και στη φιλανθρωπία.

Αυτή η αντίληψη ήταν που μας παρέδωσε την Πρόνοια το 2015 στα 780 εκατ. ευρώ και μετά από τέσσερις προϋπολογισμούς τη φθάσαμε, το 2019, στα 3,35 δισ. Στόχος μας ήταν να τη διπλασιάσουμε μέχρι το 2025, για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 4%. Η ΝΔ, με τους τρεις προϋπολογισμούς της, την καθηλώνει στο 2% του ΑΕΠ, 3,511 δισ., όπως αναφέρει και στο Μεσοπρόθεσμο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέθεσε τα μικρότερα ποσά από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινωνική προστασία. Μόνο το 1,5%, 480 εκατ. σε σύνολο 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η μόνη ελπίδα σήμερα είναι να γίνουν εκλογές για να φύγει αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση και να μη σπαταληθούν σε ημέτερους και σε παρωχημένα παραγωγικά μοντέλα τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να υλοποιήσει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, ελπίδα και ασπίδα προστασίας μας για το μέλλον. Με διπλασιασμό των προνοιακών δαπανών, με νέο δίχτυ ασφάλειας, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, με αυξημένες παροχές για το παιδί, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο, με δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας υψηλής ποιότητας. Για μια κοινωνία αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και δημιουργίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ