Παναγής Καππάτος στο “Π”: Κίνητρα και κανόνες για τον εθελοντισμό και την κοινωφελή προσφορά

Παναγής Καππάτος στο “Π”: Κίνητρα και κανόνες για τον εθελοντισμό και την κοινωφελή προσφορά

Του
ΠΑΝΑΓΗ ΚΑΠΠΑΤΟΥ
Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΝΔ


Στο Νοσοκομείο Αργοστολίου ξεκινά η κατασκευή νέου κτιρίου για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, χάρη σε δωρεά 1,2 εκατ. ευρώ του Κληροδοτήματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή. Σε συνεργασία με το κληροδότημα, τους προηγούμενους μήνες έγινε μεγάλη προσπάθεια για την αξιοποίηση του συνόλου της δωρεάς, ώστε να αξιοποιηθεί και ο ΦΠΑ. Η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία χάρη σε νομοθετική ρύθμιση. Με τα 240.000 ευρώ που αντιστοιχούν στον ΦΠΑ της δωρεάς θα κατασκευαστούν σύγχρονοι ανελκυστήρες για ασθενείς.

Σε όλη την Ελλάδα οι προσφορές ιδιωτών αλλά και ιδρυμάτων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έκαναν επιτακτική την ανάγκη για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε να διευκολυνθεί η διάθεση προσφοράς της κοινωνίας των πολιτών.

Αυτά τα θέματα ήρθε να ρυθμίσει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π. και λοιπές διατάξεις», που υπερψηφίστηκε στη Βουλή στις 13/12/2021 (ν. 4873/2021).

Η νομοθετική πρωτοβουλία ήταν απαραίτητη και επιλύει ζητήματα που απασχολούσαν τομ χώρο του εθελοντισμού, των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) και των κοινωφελών ιδρυμάτων. Αντιμετωπίζει ανορθογραφίες του θεσμικού μας πλαισίου. Οι περισσότερες εθελοντικές δράσεις στην Ελλάδα ήταν τυπικά παράνομες, ενώ η βάση του θεσμικού πλαισίου ανάγεται στην εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Επιγραμματικά ο ν. 4873/2021:

• Κατοχυρώνει πλήρως το νομικό καθεστώς εθελοντικής απασχόλησης σε ΟΚοιΠ ή στον δημόσιο τομέα, όπως και την ασφαλιστική κάλυψη των εθελοντών.
• Θεσπίζει κίνητρα και φοροελαφρύνσεις για δωρεές σε κοινωφελείς σκοπούς και οργανώσεις. Οι δωρεές που θα γίνονται εφεξής θα εκπίπτουν φορολογικά για τον δωρητή.
• Απαλλάσσει, υπό προϋποθέσεις, τις ΟΚοιΠ από βάρη όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο ειδικός φόρος ακινήτων, τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και ο ΦΠΑ για εκδηλώσεις.

Επίσης ο ν. 4873/2021 αντιμετωπίζει τη συκοφάντηση των ΟΚοιΠ, λόγω της δράσης λίγων οργανώσεων που πράγματι λειτουργούσαν με κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά. Για να προστατευθεί η πλειονότητα των οργανώσεων, θεσπίζονται κανόνες λειτουργίας με διαφάνεια και χρηστή διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων:

• Καταρτίζεται δημόσιο μητρώο ΟΚοιΠ και καθορίζεται η έννοια της ΟΚοιΠ.
• Δημιουργούνται κανόνες λειτουργίας και προϋποθέσεις για την παροχή κρατικής χρηματοδότησης στις ΟΚοιΠ.
• Συνδέεται η κρατική χρηματοδότηση με τη διαφάνεια, εποπτεία και λογοδοσία αλλά και ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των οργανώσεων που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ως βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, είμαι περήφανος, καθώς τα νησιά μας έχουν μακρά παράδοση προσφοράς και ανέδειξαν μεγάλους εθνικούς ευεργέτες. Σε τοπικό και εθνικό επίπεδο είναι σπουδαία η προσφορά ευεργετών όπως οι Βαλλιάνος, Κοργιαλένιος, Δρακούλης, Σταθάτος, Καραβίας, Λυκιαρδόπουλος, Βέγιας, Βεργωτής, Τυπάλδος Μπασιάς και Χαρακόπος.

Σε εθνικό επίπεδο, είναι καθοριστική η παρουσία ιδρυμάτων όπως το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», το οποίο πρόσφατα δέχτηκε να εξοπλίσει το γαστρεντερολογικό ιατρείο του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς με δωρεά που ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.

Όμως, πέρα από την προσφορά των ιδρυμάτων, οι πολίτες οργανώνονται εθελοντικά και δημιουργούν ένα δίχτυ προστασίας, κυρίως για τους ευάλωτους συμπολίτες μας και το φυσικό περιβάλλον. Στην Κεφαλονιά είναι αξιοσημείωτη η δράση των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας, οι οποίες στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια. Η Πολιτεία είχε χρέος να υποστηρίξει τις υγιείς ΟΚοιΠ, που δεν αξίζουν να αντιμετωπίζονται συλλήβδην με καχυποψία, λόγω της δράσης μικρής μερίδας οργανώσεων.

Το 2019, ως εισηγητής της πλειοψηφίας στο σχέδιο νόμου «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις» (ν. 4636/2019) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είχα επισημάνει την ανάγκη κατάρτισης μητρώου ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε κάθε τομέα, όπως είχε αποφασίσει τότε η κυβέρνηση για τον ευαίσθητο τομέα της μετανάστευσης. Με τον ν. 4873/2021 η χαρτογράφηση των ΟΚοιΠ διευρύνεται σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων.

Είμαι βέβαιος ότι ο ν. 4873/2021 θα βοηθήσει το εθελοντικό κίνημα στη χώρα μας και θα συμβάλει στη μεγέθυνση του ρόλου των ΟΚοιΠ, ο οποίος είναι συγκριτικά μικρότερος σε σχέση με χώρες της ΕΕ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ