Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα μας ακολουθούν για καιρό και οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν χωρίς επιπλέον στήριξη
Του
ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Προέδρου της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ
Χωρίς καμιά αμφιβολία, το 2021 αποδείχθηκε μια χρονιά που αφήνει πληγωμένη την επιχειρηματική κοινότητα. Από τη μία η πανδημία και οι συνέπειές της και από την άλλη το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια και κατ’ επέκταση και σε άλλα αγαθά μόνο θετικές προσδοκίες δεν δημιουργούν.
Η υγειονομική κρίση είναι ακόμα παρούσα και δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα και άλλα μέτρα. Όταν έχεις μια μετάλλαξη –την Όμικρον συγκεκριμένα–, η μετάδοση της οποίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνεται με τρομερή ταχύτητα, σύμφωνα με όσα μας λένε οι επιστήμονες, είναι καθαρά θέμα χρόνου να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει. Και αν τα όποια, νέα μέτρα ληφθούν σχετίζονται με περιορισμούς στη λειτουργία του επιχειρείν, τότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα πλήγματα για κάποιους κλάδους θα συνεχιστούν. Επειδή όμως σε μια ελεύθερη οικονομία όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι είναι αλληλένδετοι, η οποιαδήποτε μείωση τζίρου σε έναν επαγγελματικό χώρο θεωρείται δεδομένο ότι θα επηρεάσει και άλλους.
Αυτό προκύπτει και από πρόσφατες μελέτες που εκπόνησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την ICAP. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, η πανδημία όχι μόνο προκάλεσε τεράστιες οικονομικές ζημίες στην εστίαση, στο λιανεμπόριο και στη μικρή λιανική, αλλά επηρέασε σε μεγάλο ποσοστό το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών των πολύ μικρών επιχειρήσεων της εστίασης, οι οποίες επλήγησαν βαρύτατα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, μειώθηκε το 2020 κατά 537,5 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται μείωση και για το 2021 κατά 76,2 εκατ. ευρώ. Αυτή η πτώση όμως εκτιμάται ότι προκάλεσε μείωση τζίρου κατά 607,4 εκατ. ευρώ σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο της εστίασης ως προμηθευτές.
Και στο λιανεμπόριο η κατάσταση είναι προβληματική. Την προηγούμενη χρονιά εκτιμάται ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου στην Περιφέρεια Αττικής μειώθηκε κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. Πάντως αισθητά μικρότερη μείωση αναμένεται για το 2021. Οι αρνητικές εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο το 2020 προκάλεσαν μείωση τζίρου κατά 2,5 δισ. ευρώ σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας με τους οποίους συνδέεται έμμεσα ή άμεσα, ενώ πλήγμα δέχθηκε και η απασχόληση, καθώς οι θέσεις εργασίας το 2020 εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 140.000. Την ίδια ώρα και τα καταστήματα μικρής λιανικής, τα περίπτερα δηλαδή, μετρούν μεγάλες ζημίες, ενώ βλέπουμε να μειώνονται δραματικά και τέτοιου είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν λοιπόν ότι σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας μας καταγράφουν μεγάλες ζημίες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται πολύ να αντεπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις, όπως, για παράδειγμα, η εξόφληση οφειλών προς Ταμεία, εφορία και τράπεζες. Ειδικά τα πανδημικά χρέη έχουν γίνει βραχνάς που απειλεί τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων.
Είναι γεγονός ότι ελήφθησαν μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, τα οποία συγκράτησαν σε έναν βαθμό τα πράγματα και δεν είχαμε ακραίες καταστάσεις, όπως μαζικά λουκέτα. Όμως επειδή η υγειονομική κρίση συνεχίζεται, η κατανάλωση κινείται σε χαμηλά επίπεδα και η ρευστότητα είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη, όλη η επιμελητηριακή και επιχειρηματική κοινότητα καλούμε την κυβέρνηση να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα που σε αυτήν τη συγκυρία θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από τις συνέπειες της πανδημίας αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα και την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται τα λειτουργικά τους κόστη. Όλα πια είναι ακριβότερα. Ρεύμα, θέρμανση, μεταφορικά, πρώτες ύλες. Αυτό φαίνεται και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο έφτασε στο 4,8%, από 3,4% τον Οκτώβριο και 2,2% τον Σεπτέμβριο. Επίσης, από τον Νοέμβριο του 2020 έχουμε αύξηση 180% στο κόστος του φυσικού αερίου και 37,8% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Και όπως παραδέχθηκε πρόσφατα και η κυβέρνηση, η ακρίβεια θα μας συντροφεύει και τους επόμενους μήνες, ενώ οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης κάποιου κόστους, καθώς οι περισσότερες έχουν φτάσει στα όριά τους από πλευράς αποθεμάτων.
Να γιατί επιχειρήσεις και επιμελητήρια ζητάμε πρόσθετες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Μόνο μέσω κάποιας ενίσχυσης θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ασφυκτικές πιέσεις και να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας, διαγραφή μέρους των πανδημικών οφειλών, για τις οποίες ούτως ή άλλως δεν ευθύνονται οι επιχειρήσεις, μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Πρόκειται για μέτρα που, εφόσον υλοποιηθούν, μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κρατηθούν όρθιες σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, ώστε με τη σειρά τους να στηρίξουν με αξιώσεις τη μεγάλη προσπάθεια ανασύνταξης που θα οδηγήσει την οικονομία μας μια και καλή σε τροχιά ανάκαμψης.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ