Γιάννης Δελής στο “Π”: Η «τούρτα» της… Βουλής και το «κερασάκι» των… εκλογών

Γιάννης Δελής στο “Π”: Η «τούρτα» της… Βουλής και το «κερασάκι» των… εκλογών

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΛΗ
Βουλευτή του ΚΚΕ


Η πρόσφατη πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 άφησε γεύση τού «μια από τα ίδια».

Κι όμως! Θα μπορούσε αυτή η συζήτηση, με την αντιπαράθεση των κομμάτων, να είναι πιο ουσιαστική, να βοηθήσει όποιον την παρακολούθησε να βγάλει σωστά συμπεράσματα για τα βασικά πολιτικά ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό. Το προσπάθησαν αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ με τις τοποθετήσεις τους. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά η αντιπαράθεση, ιδίως των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, αποδείχτηκε κάλπικη.

Για ποιο πράγμα, αλήθεια, αντιπαρατέθηκαν τα αστικά κόμματα; Για ποιο πράγμα τσακώθηκαν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας; Μήπως για τα μεροκάματα και τους μισθούς πείνας; Μα ο δικός τους άθλιος νόμος «Βρούτση – Αχτσιόγλου» τούς τσάκισε και τους καθηλώνει! Μήπως τσακώθηκαν για τις κολοβές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις απαγορευμένες ουσιαστικά διαπραγματεύσεις για αυτές; Μα δικοί τους είναι οι νόμοι και τα Μνημόνια που τις υπονομεύουν!

Μήπως τσακώθηκαν για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και το σκλαβοπάζαρο των εργολαβικών εργαζομένων; Μα τόσα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις έκαναν τα πάντα για να επεκταθεί και να επικρατήσει η εργασιακή ζούγκλα!

Μήπως τσακώθηκαν για τη μείωση –επιτέλους– των πιο αντιλαϊκών φόρων, των έμμεσων, και για την κατάργηση εδώ και τώρα του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης; Μα η συνεχιζόμενη φοροληστεία είναι έργο όλων τους!

Τότε, λοιπόν, προς τι ο κουρνιαχτός, οι φωνές και οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί –που δεν έλειψαν και πάλι– μεταξύ τους;

Στην πραγματικότητα μαλώνουν και κονταροχτυπιούνται για το ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα μια από χέρι αντιλαϊκή στρατηγική. Και διαγκωνίζονται άγρια για το ποιος μπορεί να στρώσει το καλύτερο τραπέζι για το καινούργιο μεγάλο φαγοπότι του «πράσινου new deal» και των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο όλοι συμφωνούν.

Βλέπετε, αυτοί είναι οι καινούργιοι στόχοι του κεφαλαίου, αυτοί βαφτίζονται πάλι «εθνικοί» στόχοι και αυτούς είναι ταγμένα να υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα, από τη ΝΔ ως τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για όλα αυτά, λοιπόν, τσακώνονταν πέντε μέρες στη Βουλή τα κόμματα αυτά και όχι βέβαια για τις ανάγκες του λαού, που είναι πια πιεστικές και «φωνάζουν» και διαρκώς μεγαλώνουν.

Γιατί, όπως προκύπτει από το κείμενο και του προϋπολογισμού για το 2022, για το τραπέζι αυτό το πλουσιοπάροχο των κεφαλαιοκρατών τον πανάκριβο λογαριασμό τον στέλνουν να τον πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, με αυξημένους κατά 3,5 δισ. φόρους, με χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και με άγριες περικοπές σε κάθε δαπάνη που αφορά ανάγκες του λαού.

Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να μειώνουν μέσα στην πανδημία κατά 250 εκατ. τα χρήματα που χρειάζονται τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία!

Κι όλα αυτά με ρυθμούς ανάπτυξης, όπως περηφανεύονται, μεγάλους!

Την τελευταία μέρα, όμως, αυτή η τόσο άνοστη «τούρτα» της κάλπικης αντιπαράθεσης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε και το «κερασάκι» της! Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και άμεσες εκλογές για να διασφαλιστεί –όπως είπε– η κοινωνική συνοχή! Όπως παλαιότερα ζητούσε μετ’ επιτάσεως ο Μητσοτάκης και η ΝΔ.

Ο δε πρωθυπουργός τις αρνήθηκε επικαλούμενος την πολιτική σταθερότητα που τόσο επιζητούν –ως γνωστόν– οι επενδυτές!

Ποτέ δεν είχαμε ως ΚΚΕ πρόβλημα με το να γίνουν οποτεδήποτε εκλογές. Το θέμα για τον λαό, όμως, είναι τι θα του φέρουν αυτές! Απλώς, έναν άλλο διαχειριστή, με την ίδια όμως πολιτική γραμμή, όπως τέτοιος αποδείχτηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τελικά, πολύ ακριβά πληρώνει πάντα ο λαός την αναμονή και τους μεγαλόστομους «σωτήρες» του!

Καιρός πια ο ίδιος ο λαός, μαζί με το ΚΚΕ, να πάρει την κατάσταση στα δικά του χέρια και με την οργάνωση και τους αγώνες του να επιβάλει τις θετικές για αυτόν εξελίξεις! Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ