Κίνδυνος να πάει πίσω το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Κίνδυνος να πάει πίσω το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Το άνοιγμα των φακέλων των προσφερόμενων ακινήτων για τη δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, που υποβλήθηκαν από τις ιδιοκτήτριες εταιρείες στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το ΤΑΧΔΙΚ, μάλλον περιέπλεξε το πρόβλημα της στέγασης των Δικαστηρίων της πόλης, παρά το έλυσε και αυτό διότι υπήρξαν δύο προσφορές αλλά και μία ένσταση, η οποία, αν συνεχιστεί, θα επιμηκύνει τη δικαστική διαμάχη για αρκετά χρόνια, με συνέπεια να μην μπορεί κανείς να προσδιορίσει πότε θα μπορέσει να λειτουργήσει το νέο Δικαστικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά η υπόθεση εξελίσσεται ως εξής: Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου έληξε η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών για τα προτεινόμενα ακίνητα.

Τελικά προσφέρθηκαν δύο ακίνητα, το ένα από το ισραηλινό fund που διαθέτει το κτίριο της παλαιάς καπνοβιομηχανίας Κεράνη, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Αθηνών – Πειραιώς στα Καμίνια, στο ύψος της γέφυρας Καλαμάκη, και το άλλο από την εταιρεία Dimand, που έχει εξαγοράσει και ανακαινίζει τα κτίρια της πρώην Παπαστράτου, η οποία προσφέρει το ακίνητο των ερειπωμένων αποθηκών που βρίσκεται δίπλα από το «Παπαστράτειο», στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται επί των οδών Μεθώνης Χαϊδαρίου και Ασκληπιού.

Προέκυψε όμως κι άλλος ένας ισχυρός… παίκτης, που δεν είναι άλλος από την εταιρεία ΑΒΑΞ, η οποία διαθέτει το οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα από το γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στο Φάληρο, όπου παλαιότερα στεγαζόταν το εργοστάσιο της ΒΕΛΚΑ, έκτασης 17 στρεμμάτων. Η εταιρεία αυτή κατέθεσε προσφορά, αλλά δεν έγινε δεκτή.

Η διαδικασία έγινε κανονικά, οι προσφορές ανοίχτηκαν και ανακοινώθηκαν τα δύο ακίνητα. Τις δύο προσφορές θα εξετάσει αρχικά η Επιτροπή Αξιολόγησης και στη συνέχεια η Επιτροπή Εκτιμητών. Προηγουμένως θα κληθούν οι δύο εταιρείες για να κάνουν τις καθιερωμένες εκπτώσεις επί των προσφορών τους, δεδομένου ότι το εβραϊκό λόμπι στην προσφορά του απαιτεί ολόκληρο το ποσό που αναφέρεται στον διαγωνισμό, δηλαδή γύρω στα 80 εκατ. ευρώ, ενώ η Dimand ζητά 500.000 ευρώ λιγότερα. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς για

Όλους» κ. Μπελαβίλας τόνισε ότι με τον διαγωνισμό που έγινε αποκαλύφθηκε ένα σκάνδαλο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού έβαλε όρο να απέχει το προτεινόμενο ακίνητο 500 μέτρα από το λιμάνι. Με τον τρόπο αυτό βγαίνει εκτός διαγωνισμού το ακίνητο των παλαιών τελωνείων, που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και θα μπορούσε να είναι η ιδανική και εξαιρετικά φθηνότερη λύση για το Δικαστικό Μέγαρο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ