Μικρά οικονομικά: Πολιτικές ανάκαμψης

Μικρά οικονομικά: Πολιτικές ανάκαμψης

«Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία κινείται σε αχαρτογράφητα νερά και η Ελλάδα καλείται να ακολουθήσει πολιτικές για να ανακάμψει γρήγορα και αποτελεσματικά για την μετάβασή της στην επόμενη φάση, στη φάση της ευημερίας και της ανάπτυξης, το 32ο Greek Economic Summit, αποτελεί την πλατφόρμα διαλόγου που θα αποτυπώσει τη δυναμική της επόμενης μέρας», τονίζει σε άρθρο του ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ηλίας Σπυρτούνιας.

Λίγος νους χρειάζεται…

«Μήπως θα ‘πρεπε ο έλεγχος των παραδοτέων να γίνεται εντός π.χ. 15 ημερών (με ‘‘ποινή’’ για το Δημόσιο εάν καθυστερήσει), οι βεβαιώσεις, ενημερότητες κ.λπ. να υποβάλλονται άπαξ, το εγκεκριμένο τιμολόγιο να πληρώνεται εντός 15 ημερών, η δε καθυστέρηση πληρωμής να επιφέρει αυτομάτως (και όχι κατόπιν αιτήματος) πληρωμή από το Δημόσιο τόκων υπερημερίας;

Και οι οφειλές προς το Δημόσιο να συμψηφίζονται με τις οφειλές του Δημοσίου προς μία εταιρεία;

Είναι παράλογα όλα αυτά τα ‘‘θα ’πρεπε το Δημόσιο’’; Μάλλον όχι. Πεδίον δόξης λαμπρό για τις μεταρρυθμίσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αν και απαιτούν απλά λίγο νου, καλή διάθεση και αίσθηση δικαίου και όχι τόσο εξελιγμένες εφαρμογές πληροφορικής».

Σπύρος Καβουνίδης Δρ Πολιτικός Μηχανικός


Οι δύο λύσεις

«Το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια αποτελούν δύο ‘‘ενδιάμεσες λύσεις’’ για κάλυψη των αναγκών ηλεκτροπαραγωγής μέχρι την πλήρη επικράτηση των ΑΠΕ. Όσο όμως το πρώτο παραμένει ακριβό, χάνει το όποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα διατηρεί απέναντι στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Οι τελευταίοι, κυρίως οι μικροί της νέας γενιάς, έχουν χαμηλότερο κόστος πρώτης εγκατάστασης, περιγράφονται ως εξαιρετικά ασφαλείς και ασφαλώς δεν εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου».

Ραφαήλ Μωυσής, Επίτιμος πρόεδρος του ΙΟΒΕ


Σε καλή θέση η Ελλάδα…

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να έχει ευνοϊκή δομή ωριμότητας του χρέους και επωφελή επιτόκια. Είναι σε καλή θέση. Μόλις εξέλθουμε των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας θα πρέπει να αξιοποιήσει την καλή οικονομική κατάσταση να ξεκινήσει αξιόπιστη πτωτική πορεία της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ. Θα πρέπει να το κάνει», τονίζει σε συνέντευξή του ο Τόμας Βίζερ, αυστριακός οικονομολόγος, πρώην πρόεδρος της Euro Working Group.


Άντε να δούμε τι θα φέρουν…

«Αναχωρούμε για τις ΗΠΑ με ενθουσιασμό και όραμα και ευελπιστούμε να επιστρέψουμε με καινοτομίες ιδέες και θεμελίωση των γεφυρών για την προώθηση και εφαρμογή τους. Πλέον η πρόσκληση που απευθύνουμε για επενδύσεις και συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ δεν στηρίζεται σε συναισθηματικές επικλήσεις αλλά σε αμοιβαία επωφελείς πραγματικές ευκαιρίες», καταλήγουν σε κοινό άρθρο τους ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, και ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.


√ Ο θεσμός του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού εισάγεται με το νομοσχέδιο που καταθέτει μέσα στις ε­πόμενες ημέρες στη Βουλή ο υ­πουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις διασφάλισης του τουριστικού προϊόντος, μεταξύ των οποίων είναι και η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ