Κορoνοϊός: Το σχέδιο άμυνας της κυβέρνησης – Ποια μέτρα φέρνει το 2022

Κορoνοϊός: Το σχέδιο άμυνας της κυβέρνησης – Ποια μέτρα φέρνει το 2022

Τη διάθεση δύο ακόμα δωρεάν self test  ανακοίνωσε μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σημείωσε πως «είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης.

Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του».  Παράλληλα αναφέρθηκε και στο σχέδιο με το οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα.

Σχέδιο δύο φάσεων:

1. Την περίοδο των εορτών θα δωθεί έμφαση στο testing του πληθυσμού με τη διάθεση των self test. Παράλληλα θα υπάρξει ένα εντατικό σύστημα ελέγχων – από σχεδόν 10.000 αστυνομικούς – για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας.

2. Τις πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς θα μπει σε εφαρμογή ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας. Δεδομένο είναι πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με ανοιχτή οικονομία και χωρίς αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Ωστόσο μια σειρά μέτρων όπως η επέκταση της τηλεργασίας και οι ρυθμίσεις του ωραρίου  στην εστίαση και την διασκέδαση θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα.

Μέτρα εν αναμονή…

Το πρώτο μέτρο που θα μπει σε εφαρμογή τη νέα χρονιά προβλέπει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60.  Συγκεκριμένα όσοι πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν κάνουν το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Παράλληλα «φουντώνει» εκ νέου η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες είτε με ηλικιακά κριτήρια (με προτεραιότητα στους 50ρηδες) είτε με επαγγελματικά κριτήρια.

Επίσης εξετάζεται το να επεκταθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες η ρύθμιση – σήμερα ισχύει για τους άνω των 60- που προβλέπει πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους λήγει επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση (ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή στην τρίτη δόση).

Με πληροφορίες από το naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ