Ευοίωνες οι προοπτικές για το Κίνημα Αλλαγής

Ευοίωνες οι προοπτικές για το Κίνημα Αλλαγής

Διμέτωπος ο αγώνας Ανδρουλάκη κατά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Την προσωπική του σφραγίδα στη νέα εποχή του Κινήματος Αλλαγής ξεκίνησε να βάζει ο Ν. Ανδρουλάκης με «όπλο» το e-pass που του έδωσε το 67,8% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Παράταξης στις εσωκομματικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Με «σημαία» την ανανέωση και στόχο την ανασύ­νταξη και την αναδιοργάνωση του Κινήματος σε μια αυτόνομη πορεία, ώστε να διαδραματίσει εκ νέου καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Το εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε στις εκλογές, εκτός του ότι τον καθιστά αδιαμφισβήτητο, του δίνει την ισχύ να χαράξει τη δική του πορεία και να οδηγήσει απερίσπαστος το Κίνημα στην επόμενη μέρα. Οι προοπτικές είναι, αν μη τι άλλο, ευοίωνες. Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές δείχνει ότι οι ψηφοφόροι, ο κόσμος της Δημοκρατικής Παράταξης, ανυπομονούν να γράψουν καινούργιες σελίδες στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Το πιστοποιούν αυτό και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων: Το Κίνημα Αλλαγής έγραψε 11,6% στην έρευνα της ΚΑΠΑ Research και 13,5% σε αυτήν της MRB. Αριθμοί που καταγράφουν την αυξανόμενη δυναμική του Κινήματος στον απόηχο της αλλαγής ηγεσίας. Και πρώτιστο μέλημα του Ν. Ανδρουλάκη θα είναι να διατηρήσει και, ει δυνατόν, να εντείνει αυτήν ακριβώς τη δυναμική.

«Η κοινωνία κουράστηκε από δύο κόμματα (σ.σ.: Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ) που επένδυσαν στη διαίρεση, στην ανασφάλεια και στις άγονες αντιπαραθέσεις», υπογράμμισε στις πρώτες δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης.

Δίνοντας έτσι το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του να ασκήσει κριτική τόσο στα πεπραγμένα της κυβέρνησης όσο και στις θέσεις (προτάσεις) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τις πρώτες επιλογές προσώπων ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έδειξε καθαρά ότι θα πορευθεί με τη νέα γενιά στελεχών, τη «γενιά των 40άρηδων». Ο Μιχ. Κατρίνης ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα είναι ο «αντ’ αυτού» στη Βουλή, ενώ η Ευ. Λιακούλη τοποθετήθηκε γραμματέας της ΚΟ, με αναπληρωτή τον Γ. Αρβανιτίδη. Η Ν. Γιαννακοπούλου ανέλαβε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος. Θέσεις-κλειδί στη Χαρ. Τρικούπη αναμένεται να καταλάβουν στελέχη από τη νεότερη γενιά, μεταξύ των οποίων ο Στ. Ξεκαλάκης, ο Ανδρ. Σπυρόπουλος, ο Παν. Βλάχος, ο Βαγγ. Τσόγκας κ.ά.

Επαναπατρισμός των απογοητευμένων!

Στις πρώτες προτεραιότητες του Ν. Ανδρουλάκη είναι ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που μετά το 2012, απογοητευμένοι από τις επιλογές των τότε ηγεσιών, είτε αποστασιοποιήθηκαν είτε –οι περισσότεροι– προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ενώ στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι επιπλέον κίνητρο για την επιστροφή των απογοητευμένων θα αποτελέσει η πολιτική που θα χαράξει η νέα ηγεσία και οι θέσεις της για τα μείζονος σημασίας ζητήματα.

Η δυναμική που καταγράφει το Κίνημα δείχνει ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός, μένει μόνο να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις προκειμένου να «ενεργοποιηθεί» το… ρεύμα επιστροφής. Ενδεικτικά τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία MRB πριν και μετά τις εκλογές.

Το διάστημα 1 – 10 Δεκεμβρίου το Κίνημα Αλλαγής είχε ποσοστό 10,5%, ενώ στις 13 – 14 του μήνα, αμέσως μετά την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη, το ποσοστό ανέβηκε στο 13,5%! Μεταξύ πρώτου και δεύτερου διαστήματος η μεν Νέα Δημοκρατία έχασε 0,6% (από 31,3% πήγε στο 30,7%), ο δε ΣΥΡΙΖΑ 1,5% (από 21,2% έπεσε στο 19,7%). Μεγαλύτερες σαφώς είναι οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά –όπως δείχνουν οι αριθμοί– και η Νέα Δημοκρατία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από την αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ