«Σκληρό ροκ» από Τσίπρα κατά της κυβέρνησης

«Σκληρό ροκ» από Τσίπρα κατά της κυβέρνησης

-Με βαρείς χαρακτηρισμούς («ψεύτης», «πολιτικός απατεώνας») κατά του Κυρ. Μητσοτάκη

Στη στρατηγική του «σκληρού ροκ» προσχωρεί ο Αλ. Τσίπρας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εκμεταλλευθεί (αξιοποιήσει) πολιτικά τη δυσμενή –λόγω πανδημίας, αλλά όχι μόνο– για την κυβέρνηση συγκυρία και να πλήξει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

Πάνω στο μοτίβο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, θα αναπτυχθεί η αντιπολιτευτική δράση του τους επόμενους μήνες.

Ο στόχος διπλός: Πρώτον, να ενισχύσει την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ, η μηχανή του οποίου δυσκολεύεται να ανεβάσει στροφές και να επωφεληθεί από τη φθορά της κυβέρνησης. Και, δεύτερον, να αυξήσει τη συσπείρωση στελεχών και ψηφοφόρων και να κατασβήσει τις μικρές εστίες έντασης που εκδηλώνονται στα ενδότερα του κόμματος και φέρνουν προ των πυλών της Κουμουνδούρου τον… εφιάλτη της εσωστρέφειας.

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την έξαρση της πανδημίας ο κ. Τσίπρας έχει ανεβάσει κατακόρυφα την ένταση της κριτικής του προς την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αδράνεια και αναποτελεσματικότητα, αλλά και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, επιρρίπτοντας ευθύνες για την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις σχετικά με τους θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, σε συνδυασμό με την περιβόητη έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα για το συγκεκριμένο ζήτημα, εκτίναξαν στα ύψη την πολιτική «οργή» του κ. Τσίπρα. Οι χαρακτηρισμοί που εκτόξευσε σε βάρος του πρωθυπουργού («ψεύτης», «πολιτικός απατεώνας», «εγκληματικά αδιάφορος») προκάλεσαν αίσθηση αλλά και την… οργή του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να σταματήσει εκεί. Στόχος του είναι να επιστρατεύσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην Ελληνικής Λύσης) σε ένα κοινό μέτωπο κατά της κυβέρνησης, οδηγώντας σε πλήρη πολιτική απομόνωση τον Κυρ. Μητσοτάκη. Μετά τις επαφές του με συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Ν. Ανδρουλάκη, Δ. Κουτσούμπα και Γ. Βαρουφάκη, με σκοπό τον συντονισμό των δράσεών τους εναντίον της κυβέρνησης. Η ευόδωση του συγκεκριμένου εγχειρήματος κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Και αυτό διότι είναι υπαρκτός –όσο και απειλητικός– ο κίνδυνος η πρωτοβουλία αυτή να ερμηνευθεί από τα άλλα κόμματα ως «πολιτικό καπέλωμα» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, τα σχέδια του κ. Τσίπρα είναι ενδεχόμενο να προσκρούσουν στον βασικό σχεδιασμό των κομμάτων για πολιτική αυτονομία χωρίς την… εποπτεία του ΣΥΡΙΖΑ. Παράγοντες της Κουμουνδούρου ωστόσο σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει τη συγκρότηση ενός ισχυρού μετώπου κατά της κυβέρνησης για «να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας». «Από εκεί και πέρα, κάθε κόμμα και κάθε αρχηγός θα αναλάβει τις ευθύνες του», προσθέτουν.

Επιστροφή στην εσωστρέφεια…
Οι τριβές και οι εντάσεις που προκλήθηκαν με αφορμή τη γραμμή του κόμματος για την πανδημία και ειδικότερα για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις ΜΕΘ έδειξαν ότι ο κίνδυνος της εσωστρέφειας όχι μόνο δεν έχει εκλείψει, αλλά παραμονεύει σε απόσταση αναπνοής από την Κουμουνδούρου. Ο κ. Τσίπρας παρενέβη πυροσβεστικά, τηρώντας, ως συνήθως, ίσες αποστάσεις και υποβαθμίζοντας τη σημασία των διαφωνιών, τακτική που στο παρελθόν δεν έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, με το τεταμένο κλίμα που επικρατεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι άγνωστο αν οι παραινέσεις του για ενιαία στάση και ομοψυχία θα βρουν ανταπόκριση μεταξύ των αντιμαχόμενων εσωκομματικών τάσεων. Πόσω μάλλον όταν το κόμμα μπαίνει σταδιακά σε προσυνεδριακή τροχιά, όπου κάθε πτέρυγα (τάση) θα επιδιώξει να κάνει όσο πιο αισθητές τις θέσεις (προτάσεις) της, άρα και τις διαφωνίες της, προκειμένου να ενισχύσει την απήχηση (επιρροή) στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ