Γερμανία: Κυρώσεις κατά του Ρώσου Προέδρου ζητάει η υπουργός Άμυνας

Γερμανία: Κυρώσεις κατά του Ρώσου Προέδρου ζητάει η υπουργός Άμυνας

Θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, δήλωσε η νέα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ στην εβδομαδιαία εφημερίδα Bild am Sonntag την Κυριακή.

Ο Πούτιν θα πρέπει να «αισθανθεί προσωπικά τις συνέπειες» των πράξεών του και να μην του επιτραπεί να «πάει για ψώνια στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι πλέον», πρόσθεσε.

Καθώς η Μόσχα συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα ουκρανικά σύνορα, οι ανησυχίες για πιθανή προγραμματισμένη επίθεση στη χώρα αυξάνονται. Η ΕΕ καθώς και η G7 έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για «τεράστιες συνέπειες» σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία.

Ερωτηθείσα εάν η ΕΕ πρέπει επίσης να εξετάσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 για πιθανές κυρώσεις, η Λάμπρεχτ ανέφερε ότι το μπλοκ θα πρέπει να «χρησιμοποιήσει την πλήρη εργαλειοθήκη του».

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, επίσης, είχε υποσχεθεί «σκληρές διπλωματικές» καθώς και οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης εκ μέρους της Ρωσίας. Την Παρασκευή, η Μπέρμποκ έστειλε έναν από τους κρατικούς γραμματείς της στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να δείξει την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ουκρανία.

Η Λάμπρεχτ δεν απέκλεισε επίσης την αποστολή Γερμανών στρατιωτών στην Ουκρανία, ωστόσο ανέφερε ότι τυχόν μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να συντονιστούν στενά μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, πριν την αποστολή στρατευμάτων, θα πρέπει πρώτα να εξαντληθούν «όλες οι άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων και της διπλωματίας», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν εν όψει του πρώτου ταξιδιού της Λάμπρεχτ στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε το αξίωμα. Την Κυριακή, ταξίδεψε στη Λιθουανία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό της Arvydas Anusauskas και επισκέφθηκε Γερμανούς στρατιώτες στο ΝΑΤΟ. «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των συνεργατών και φίλων μας», δήλωσε η Λάμπρεχτ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Η υπουργός επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να δαπανήσει το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, τη διπλωματία και την αναπτυξιακή βοήθεια μαζί. Ενώ τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευθεί να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας ανέρχονται σε μόλις 1,6% περίπου.

Πηγή+φωτο: euractiv.gr/Ο Πούτιν θα πρέπει να «αισθανθεί προσωπικά τις συνέπειες» των πράξεών του και να μην του επιτραπεί να «πάει για ψώνια στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι πλέον», είπε η υπουργός Άμυνας. [EPA-EFE/Bernd Wuestneck]


Σχολιάστε εδώ