Δημ. Παπαδημούλης στο “Π”: Η ΝΔ έχει φτάσει ξανά το έλλειμμα στο 10% και το δημόσιο χρέος πάνω από το 205%

Δημ. Παπαδημούλης στο “Π”: Η ΝΔ έχει φτάσει ξανά το έλλειμμα στο 10% και το δημόσιο χρέος πάνω από το 205%

Του
ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ
Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Η χρεοκοπία του 2010, η βόμβα που έσκασε στην πλάτη της χώρας και του ελληνικού λαού, προετοιμάστηκε την πενταετία 2004 – 2009. Το 2009, η κυβέρνηση της ΝΔ, τότε, άφησε ένα έλλειμμα πάνω από 15% και ένα υψηλό δημόσιο χρέος, της τάξης του 125%. Μάλιστα έστελνε πλαστά στατιστικά στοιχεία στη Eurostat, στις Βρυξέλλες, ότι το έλλειμμα ήταν τάχα 6%.

Μπορεί η βόμβα να έσκασε στα χέρια του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, αλλά την πρώτη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας και τα Μνημόνια που ακολούθησαν την έχει η ΝΔ. Και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, ύστερα από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης, έχει φτάσει ξανά το έλλειμμα στο 10%, το δημόσιο χρέος πάνω από το 205%. Αν δεν αλλάξουμε ρότα, στο μείγμα της πολιτικής, στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, στη στήριξη παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε τις ίδιες περιπέτειες. Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 επανέρχεται σε ισχύ το Σύμφωνο Σταθερότητας, που βάζει περιορισμούς για τα ελλείμματα και τα χρέη. Γι’ αυτό και πρέπει να διεκδικήσουμε σοβαρές αλλαγές σε αυτό το Σύμφωνο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου είναι 24η στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, η Ελλάδα είναι στις πέντε τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πλευράς διαφθοράς του πολιτικού συστήματος και της διοίκησης, κοντά στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Στα θέματα της αντιμετώπισης της πανδημίας είμαστε στη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και της Δυτικής Ευρώπης, όσον αφορά τη στήριξη του συστήματος υγείας, καθώς και τον αριθμό κρουσμάτων και τη θνητότητα.

Έχουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα έχουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Παντού υπάρχει ακρίβεια, αλλά στην Ελλάδα τα πράγματα είναι χειρότερα, γιατί δεν έχουν παρθεί επαρκή μέτρα και η κυβέρνηση επικαλείται ότι είναι ένα διεθνές πρόβλημα και απλώς το παρατηρεί, υποσχόμενη ότι θα περάσει. Μάλιστα, 19 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, έχουν μειώσει τον φόρο στα καύσιμα.

Η Ελλάδα είναι στα υπόλοιπα 8 που δεν το έχουν κάνει. Όταν το θέσαμε, ο πρωθυπουργός και ο κ. Σκυλακάκης είπαν ότι δεν υπάρχουν λεφτά για αυτό. Όταν όμως ήθελαν να δώσουν μπόνους και τεράστιες φοροαπαλλαγές στους λίγους και ισχυρούς πολιτικούς του φίλους, τότε υπήρχαν λεφτά.

Αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά ανακυκλώνουν την ακρίβεια και ακόμη δεν έ­χουμε δει –οι καταναλωτές– τους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που θα είναι πολύ χειρότεροι από τους προηγούμενους.

Αυτό το κύμα της ακρίβειας στα καύσιμα μεταφέρεται στο κόστος παραγωγής των προϊόντων και υπηρεσιών και σε μια ακρίβεια ειδών πρώτης ανάγκης, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει έλεγχος της αγοράς. Μάλιστα ορισμένες αγορές, όπως τα καύσιμα, έχουν καρτέλ, είναι ολιγοπωλιακές.

Στην Ισπανία μείωσαν δραστικά τον φόρο στα καύσιμα, (βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα), με αποτέλεσμα ένα μέρος από την αύξηση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου να απορροφηθεί από το κράτος και να μην πέσει όλο στην πλάτη του καταναλωτή.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι τρεις φορές μικρότερη από τον πληθωρισμό
Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2022 κατά 2%, δηλαδή μισό ευρώ την ημέρα, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 6% αυτήν τη στιγμή και θα συνεχιστεί αυτή η ακρίβεια. Άρα δεν έχουμε αύξηση, έχουμε μείωση. Η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι τρεις φορές μικρότερη από τον πληθωρισμό.

Σχετικά με τους συνταξιούχους, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα πενιχρό επίδομα για ένα μικρό κομμάτι αυτών. Είναι ο ίδιος που όταν η κυβέρνηση Τσίπρα έδινε τριπλάσια ποσά, μέσα στα Μνημόνια, με τον Σόιμπλε πάνω από το κεφάλι μας και έχοντας και πλεόνασμα στη διαχείριση του προϋπολογισμού, έλεγε ότι είναι ψίχουλα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε. Όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και την κοινωνία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ