272 εκατ. κρούσματα και 5 εκατ. νεκροί παγκοσμίως μέχρι σήμερα

272 εκατ. κρούσματα και 5 εκατ. νεκροί παγκοσμίως μέχρι σήμερα

Τραγικός ο απολογισμός της πανδημίας, που άλλαξε τη ζωή μας!

-1.000.000 κρούσματα και 19.500 νεκροί στην Ελλάδα!
-Γιάννης Κυριόπουλος: Η επόμενη μέρα θα αργήσει να έρθει!

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Ήταν Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 όταν εμφανίστηκε στην πόλη Γουχάν, στην Κίνα, ο κορονοϊός SARS-Cov-2, ο οποίος έμελλε να αλλάξει τις ζωές όλων των ανθρώπων του πλανήτη, προσβάλλοντας μέχρι σήμερα περισσότερους από 272 εκατ. ανθρώπους (τα 77 εκατ. ήταν το 2020). Επιπλέον, έχει αφήσει θανατηφόρο αποτύπωμα με περισσότερους από 5 εκατ. νεκρούς (1,7 εκατ. το 2020), ξεκληρίζοντας εκατομμύρια οικογένειες και αφήνοντας χρόνια προβλήματα σε εκατομμύρια ασθενείς που νόσησαν και ανάρρωσαν.

Οι χώρες που έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα σε κρούσματα είναι οι ΗΠΑ (50 εκατ.), η Ινδία (34 εκατ.), η Βραζιλία (22 εκατ.), το Ηνωμένο Βασίλειο (10 εκατ.) και η Ρωσία (9 εκατ.), ενώ οι χώρες με τους περισσότερους νεκρούς είναι οι ΗΠΑ (800.000), η Βραζιλία (616.000), η Ινδία (476.000), η Ρωσία (286.000) και το Περού (202.000).

Ο κορονοϊός χτύπησε και τη δική μας πόρτα. Ο φόβος και ο τρόμος που κυριάρχησαν για τον αόρατο εχθρό, τα προληπτικά μέτρα με μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις καθώς και η καραντίνα που εφαρμόστηκε στο πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας κατάφεραν να περιορίσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 τα κρούσματα στα 139.859 και τους νεκρούς στους 4.838 (62οι στην παγκόσμια κατάταξη).Όμως έναν χρόνο μετά, και ενώ υπάρχουν τα εμβόλια, έχουμε ξεπεράσει το 1.000.000 κρούσματα (1/1 – 16/12/2021, 883.291), με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 19.500 (1/1 – 16/12/2021, 14.813), ανεβάζοντας τη χώρα μας στην 44η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Παράλληλα όμως με τα κρούσματα και τους θανάτους είναι σημαντικές οι συνέπειες και στην ψυχολογική μας υγεία, στην κοινωνικότητά μας καθώς και στην επαγγελματική μας ζωή. Συνέπειες οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν αποκατασταθεί, αφού τα περιοριστικά μέτρα για τη μείωση των επιδημιολογικών δεικτών οδήγησαν σε μείωση του πελατειακού δυναμικού και κατά συνέπεια σε κλείσιμο επιχειρήσεων και απολύσεις, με την εστίαση και τον πολιτισμό να έχουν επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος.Οι «εφημερίες πολέμου» είναι πλέον καθημερινό σκηνικό στα δημόσια νοσοκομεία, με τα ασθενοφόρα να κάνουν ουρά μεταφέροντας τους ασθενείς και τους εξαντλημένους γιατρούς και νοσηλευτές να προσπαθούν να τους φροντίσουν και να τους δώσουν κουράγιο.

Γιάννης Κυριόπουλος: Θα αργήσει να έρθει η επόμενη μέρα
Το θέμα της πανδημίας αποτέλεσε αντικείμενο του Πανελλήνιου Συνέδριου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος του Συνεδρίου Γιάννης Κυριόπουλος τόνισε ότι «η επόμενη ημέρα της πανδημίας Covid-19 θα αργήσει να έρθει». Και πρόσθεσε: «Η πανδημία θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμη, παρότι όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα αναδύονται και θεραπείες της Covid-19 πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμες. Εντούτοις τα ισχυρότερα εργαλεία που διαθέτουμε για τον περιορισμό της πανδημίας είναι τα μέτρα δημόσιας υγείας, με κορυφαίο το εμβόλιο, και είναι υποχρέωσή μας είναι να είναι διαθέσιμο σε όλους». Το δεύτερο ζήτημα που αναδείχθηκε από το συνέδριο είναι η μεγάλη κόπωση στο σύστημα υγείας και όλους τους συντελεστές του: «Η πανδημία και η μεγάλη της διάρκεια είναι μόνο μέρος του προβλήματος. Η προηγούμενη δεκαετία των Μνημονίων και της οικονομικής κρίσης έπληξε βαθιά τον τομέα της υγείας. Στην ‘‘επόμενη μέρα’’ πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές με αυξημένη χρηματοδότηση, αναδιάρθρωση, και εκσυγχρονισμός».

Αν δεν εμφανιστεί νέα μετάλλαξη…
Αισιόδοξος είναι ο πλοίαρχος – ιατρός Βασίλειος Μπέκος (ΠΝ), εντατικολόγος / αναισθησιολόγος, διευθυντής ΜΕΘ του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, ο οποίος σε αποκλειστική του συνέντευξη στο «ΠΑΡΟΝ» τονίζει:

«Έχω την εντύπωση ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας. Από τα λίγα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα από όλους τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον διαπιστώνεται ότι κανείς δεν νοσεί βαριά, αλλά έχουν τα συμπτώματα μιας απλής ίωσης. Έτσι αυτό πιθανόν να λειτουργήσει σαν φυσικός εμβολιασμός για τους ανεμβολίαστους αλλά και ως επιπλέον άμυνα τους εμβολιασμένους που θα νοσήσουν. Πιστεύω ότι σιγά σιγά θα επέλθει μια ανοσία σε όλη την υφήλιο και η Covid-19 θα αποτελεί σύντομα παρελθόν.

Να εμβολιασθούν όλοι
Στη χώρα μας βλέπω ότι σταδιακά η πανδημία εκτονώνεται σε σχέση με τον αναφερόμενο αριθμό των κρουσμάτων. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για την έκταση της νόσου, αλλά για ένα διάστημα ακόμη θα έχουμε αρκετούς θανάτους. Αν δεν εμφανιστεί μια νέα, πιο θανατηφόρα μετάλλαξη, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι έρχεται το τέλος της πανδημίας.

Θα παρακαλούσα, λοιπόν, όλους να εμβολιασθούν, γιατί είναι αδύνατον στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων να στήσουμε 10 εκατομμύρια κλίνες εντατικής. Επειδή τα κρεβάτια ποτέ δεν θα είναι αρκετά αν αρρωστήσουμε όλοι, πρέπει να φροντίσουμε να προστατευτούμε».

Δεν θα τελειώσει ποτέ ο κορονοϊός
Από την πλευρά της η Εύα Φούκα, διευθύντρια ΕΣΥ της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής και επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας Covid-19 στις απλές κλίνες του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, τονίζει σε συνέντευξή της στο «ΠΑΡΟΝ»:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας φαίνεται ότι η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες και τους θανάτους. Μάλλον χρειάζεται και άλλος χρόνος για να εξισορροπήσει η κατάσταση. Είναι πολύ λυπηρό αυτό που συμβαίνει καθημερινά.

Το γεγονός ότι μετά από δύο χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε ακόμη την πανδημία, αφού διαρκώς προκύπτουν νέες μεταλλάξεις, δημιουργεί ένα προβληματισμό για το μέλλον. Λογικά δεν θα τελειώσει ποτέ ο κορονοϊός. Θα υπάρχει, αλλά θα μετατραπεί σε μια πιο ήπια, ενδημική νόσο και θα χρειάζεται κάθε χρόνο να εμβολιαζόμαστε, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη. Ελπίζουμε ότι το 2022 θα έχουμε στη διάθεσή μας πέρα από τα μονοκλωνικά αντισώματα και άλλες θεραπείες και νέα αντιικά φάρμακα, που και αυτά θα βοηθήσουν σημαντικά.

Είναι θετικό το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζεται είτε με την πρώτη δόση είτε με την αναμνηστική. Αυτό μας επιτρέπει να βλέπουμε με αισιοδοξία το άμεσο μέλλον».

Η λίστα του τρόμου
Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, με μια μείωση όμως του αριθμού των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα κατά 14%, ενώ οι διασωληνωμένοι την Τρίτη έφτασαν τους 708 και οι θάνατοι τους 130. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών οδήγησε σε αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, ενώ υπάρχει ελπίδα ότι θα διαφυλαχθεί σε μεγάλο βαθμό το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στις παράπλευρες απώλειες ήταν η δημιουργία μιας μεγάλης λίστας αναμονής ασθενών, που σε πολλά νοσοκομεία φθάνει και τα τρία χρόνια, ενώ ένας μεγάλος αριθμός χρονίως πασχόντων ακύρωσε ή μετέθεσε τη θεραπεία του, την οποία όμως είχε ανάγκη εκείνη τη στιγμή. Όσοι ασθενείς έχουν την οικονομική δυνατότητα κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. Όσο για τους υπόλοιπους… «ο Θεός είναι μεγάλος»! Τα διάφορα lockdowns δεν κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων.

Στο μεταξύ γίναμε μάρτυρες των κερδοσκοπικών παιχνιδιών μερικών εκ των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια και των εκβιασμών προς την ηγεσία της ΕΕ, η οποία αποδείχθηκε ανίκανη να διαχειρισθεί σοβαρές κρίσεις και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών των χωρών-μελών της. Αν και επιχορήγησε με κάποια δισεκατομμύρια ευρώ τις έρευνες για την παρασκευή του εμβολίου, δεν κατάφερε να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της ΕΕ θα είχαν το προνόμιο να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα είχαν δικαίωμα στην ελευθερία και στην επιστροφή στην κανονικότητα. Δυσάρεστη η έκπληξη, μεγάλη η απογοήτευση να διαπιστώνουμε ποιοι κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους.

Οι πρώτοι μάλιστα που σήκωσαν την «παντιέρα» της αμφισβήτησης του εμβολίου ήταν γιατροί και νοσηλευτές, αποτελώντας καθημερινά έναν τεράστιο κίνδυνο για όσους προσέτρεχαν για φροντίδα στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν ήταν λίγοι οι ασθενείς που μπήκαν για εξετάσεις ρουτίνας, κόλλησαν κορονοϊό και «έφυγαν» μέσα σε λίγες μέρες. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε όλο τον τομέα Υγείας και μάλιστα με την απειλή της απόλυσης. Οι προσφυγές που έγιναν από τα συνδικαλιστικά σωματεία για την ακύρωση της υποχρεωτικότητας απορρίφθηκαν οριστικά από το ΣτΕ πριν από λίγες μέρες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ