Γιώργος Πατούλης στο “Π”: Στόχος μας η Αττική να είναι πρώτη στην ασφάλεια από την κλιματική κρίση

Γιώργος Πατούλης στο “Π”: Στόχος μας η Αττική να είναι πρώτη στην ασφάλεια από την κλιματική κρίση

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ
Περιφερειάρχη Αττικής


Η κλιματική κρίση είναι πλέον μια πραγματικότητα, που ολοένα και πιο συχνά μας φέρνει αντιμέτωπους με πρωτοφανείς καταστροφές.

Τα τελευταία χρόνια η Αττική έζησε με έντονο τρόπο τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης, με δεκάδες ανθρώπινες απώλειες αλλά και αρνητικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, στην οικονομία και στην κοινωνία.

Μια κατάσταση που απαιτεί λύσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες, χωρίς χρονοτριβή, με μακρόπνοο σχεδιασμό, που προϋποθέτει τη σύνθεση δυνάμεων για να αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον.

Αυτό το καθήκον υπηρετούμε από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, θέτοντας την προστασία της ασφάλειας, της ζωής και της περιουσίας των πολιτών σε απόλυτη προτεραιότητα.

Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, η Περιφέρεια Αττικής είναι η πρώτη ελληνική περιφέρεια που κατήρτισε ένα οργανωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας, με σαφείς προτάσεις και χρονοδιαγράμματα. Στα χέρια μας έχουμε πλέον ένα δυναμικό εργαλείο, το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση που διαμορφώσαμε με το ΕΚΠΑ, το Κέντρο Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο οποίο καταγράφονται οι κίνδυνοι ανά περιοχή, το σύνολο των απαιτούμενων έργων και παρεμβάσεων με την ανάλογη κοστολόγηση καθώς και οι τρόποι συμμετοχής και εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, μέσα από τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής.

Το σχέδιό μας θα έχει και συνέχεια και συνέπεια, με ισχυρή στήριξη από το κεντρικό κράτος, με το οποίο βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία πάνω στον κοινό μας στόχο: Να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι στους συμπολίτες μας.

Καταθέτουμε ρεαλιστικές προτάσεις και διεκδικούμε τους απαραίτητους πόρους που δικαιούται η Αττική, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, για να τους αξιοποιήσει για τους πολίτες της. Ευτυχώς, υπάρχει μεγάλη προθυμία από τα συναρμόδια υπουργεία για να διασφαλιστούν σημαντικά κονδύλια και να παρασχεθούν τεχνικές διευκολύνσεις που θα επιτρέψουν άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας.

Πέρα όμως από τους οικονομικούς, επενδύουμε πολύ στους ανθρώπινους πόρους, στο έμψυχο δυναμικό των υπηρεσιών της Περιφέρειας, στους εθελοντές αλλά και στους απλούς πολίτες, τους οποίους θέλουμε να ενεργοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε πάνω σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, ώστε να έχουν επαρκείς και πιστοποιημένες γνώσεις, για να μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις.

Βεβαίως, κομβικής σημασίας είναι και η συνεργασία μας με τους Δήμους της Αττικής, καθώς κάθε περιοχή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές ανάγκες σε έργα και παρεμβάσεις.

Εξάλλου, σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη να περάσουμε σε ένα νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας, με έμφαση στην περιφερειακή διαχείριση των κρίσεων και στην άμεση ανάληψη δράσεων σε τοπικό επίπεδο. Και είναι κοινώς αποδεκτό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, και ειδικότερα η Περιφέρεια Αττικής, έχει δείξει σαφή δείγματα γραφής για τη βούληση αλλά και την ικανότητα να λειτουργεί αποτελεσματικά στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας.

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά είναι να υπάρχει σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και ευθυνών στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας. Δεν είναι σωστό κάθε φορά που κάτι πάει στραβά να επιρρίπτονται διαρκώς οι κύριες ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση, γιατί κάτι τέτοιο είναι άδικο, εξοργίζει τους πολίτες και δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων. Οι αρμοδιότητες είναι ξεκάθαρες. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις ευθύνες.

Αυτές τις ευθύνες αναλαμβάνουμε στο ακέραιο και δουλεύουμε καθημερινά με πείσμα και μεθοδικότητα για να θωρακίσουμε την Αττική – κάτι που ίσως αποτελεί και τη σημαντικότερη πρόκληση της επόμενης δεκαετίας.

Σε αυτήν την πρόκληση απαντάμε με στοχευμένες και συντονισμένες ενέργειες. Θέλουμε οι πολίτες της Αττικής να αισθάνονται ασφαλείς. Η Αττική δικαιούται έργα και παρεμβάσεις που προστατεύουν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της.

Με τη στήριξη της Πολιτείας και τη συνεργασία της κοινωνίας είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας: Να κάνουμε την Αττική πρώτη σε ασφάλεια περιφέρεια της χώρας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ