Ενισχύονται με νέες συμφωνίες οι σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας στον τομέα του Πολιτισμού

Ενισχύονται με νέες συμφωνίες οι σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας στον τομέα του Πολιτισμού

Στην περαιτέρω ενίσχυση των παραδοσιακά καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας στον τομέα του Πολιτισμού, με νέες διμερείς συμφωνίες, κατέληξαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Υπουργός Πολιτισμού και Ενημέρωσης, και Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Σερβίας, Maja Gojković, η οποία βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Σε συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μουσείο της Ακρόπολης, οριστικοποιήθηκε η υπογραφή συμφωνιών, στον τομέα της συνεργασίας στον Κινηματογράφο, καθώς και σε ό,τι αφορά την προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών από Παράνομη Διακίνηση.

Η υπογραφή των συμφωνιών προγραμματίζεται για τις αρχές του 2022 και εντάσσεται στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, στο Βελιγράδι, που αποτελεί συνέχεια της Διακήρυξης για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, η οποία υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2019 μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σέρβου Προέδρου Aleksandar Vučić.

Παράλληλα, εν όψει της λήξης του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας στον τομέα του Πολιτισμού προετοιμάζεται η ανανέωσή του έως το 2025 και η επέκτασή του σε επιπλέον πεδία, με τη συνεργασία μεταξύ πολιτιστικών οργανισμών και φορέων των δύο χωρών.

Η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τη Maja Gojković για τη στήριξη της Σερβίας και του Σέρβου Προέδρου Vučić στο ζήτημα του ελληνικού αιτήματος επιστροφής στην Ελλάδα και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η Υπουργός Πολιτισμού της Σερβίας δήλωσε ότι «επαναλάβαμε τη στήριξη μας και εκ μέρους του Προέδρου στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα διότι ανήκουν εδώ, σε αυτό το λαό και σ’ αυτή τη χώρα».

«Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη «με τη Maja Gojković, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Πολιτισμού και Ενημέρωσης, της Σερβίας. Αναφερθήκαμε δεξοδικά και στους δύο τομείς, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας. Υπάρχει απόλυτη κατανόηση και συμπόρευση, καθώς η Σερβία, όπως και η Ελλάδα, αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα με τα θέματα της παράνομης διακίνησης των αρχαιοτήτων και

των πολιτιστικών αγαθών. Στον τομέα του κινηματογράφου, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση της μεταξύ μας συνεργασίας. Κατανοούμε και οι δυο πλευρές ότι οι συμπαραγωγές, και γενικά η προώθηση κινήτρων για την ανάπτυξη κινηματογραφικών παραγωγών στις δύο χώρες, έχουν άμεση επίπτωση στην Οικονομία και στον Τουρισμό». Για τον τομέα του κινηματογράφου, η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ακόμη ότι πρωταρχικής σημασίας είναι η ανάδειξη του ευρωπαϊκού brand στον κινηματογράφο, το οποίο θα εξισορροπήσει την κυριαρχία των αμερικανικών παραγωγών. Για το θέμα της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, στην αντιμετώπιση της οποίας η Ελλάδα πρωταγωνιστεί διεθνώς, η Υπουργός υπογράμμισε ότι εντός του 2022 το ΥΠΠΟΑ θα προωθήσει νομοθετικά την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και την αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων τεχνολογιών αιχμής.

Από την πλευρά της, η Maja Gojkovic δήλωσε ότι «συζητήσαμε πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας στον τομέα του Πολιτισμού, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Προέδρου Aleksandar Vučić. Είναι σημαντική η ενδυνάμωση των εθνικών μας κινηματογραφιών, καθώς και η δημιουργία συνθηκών που θα στηρίξουν τις συμπαραγωγές. Η ανάδειξη του ευρωπαϊκού brand είναι αναγκαία. Συμφωνήσαμε, επίσης, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμόνων, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το κρίσιμο πρόβλημα της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης. Ευχαριστώ για τη φιλική υποδοχή, για τις ουσιαστικές συνομιλίες και την ευκαιρία να δω τους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου». Η Maja Gojković επισήμανε ότι επιθυμία της Σερβίας είναι να ενταχθεί στη συμφωνία για την Αρχαιοκαπηλία και το θέμα της παράνομης εμπορίας νομισμάτων και μικρότερων αντικειμένων, το οποίο παρατηρείται συχνά στη Σερβία. Επίσης, η Υπουργός αναφέρθηκε στον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και στην συνεργασία ανάμεσα στην πόλη του Νόβι Σαντ, που φιλοξενεί την ΠΠΕ για το 2022, και στην πόλη της Ελευσίνας, η οποία ακολουθεί ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2023.

Παρόντες στη συνάντηση, ήταν οι Γ.Γ. Πολιτισμού και Σύγχρονου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου και Ελένη Δουνδουλάκη, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης, η Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Κατερίνα Δελλαπόρτα, ενώ από τη σερβική πλευρά, συμμετείχαν, οι αναπληρωτές Υπουργοί Danijela Vanusic και Stanko Blagojevic, καθώς και ο Πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα Dušan Spasojević.


Σχολιάστε εδώ