Αλ. Τσίπρας στο PES: Τέσσερις αλλαγές για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Αλ. Τσίπρας στο PES: Τέσσερις αλλαγές για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών και της παρέμβασης που έκανε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου του κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ότι θα καταθέσει πρόταση στην πλατφόρμα δημόσιου διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον μέλλον της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Επίσης, ανέλυσε και συζήτησε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας, πτυχές της πρότασής του για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να μην επιστρέψει η Ευρώπη στις αποτυχημένες συνταγές της λιτότητας.

Αντίστοιχα, στη συνάντησή του με τον ηγέτη του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέττα, συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για μια προοδευτική πρόταση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει σε εκδήλωση-ημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα διοργανώσει το PD στην Ρώμη, τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε επαφές με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου του κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών, στο οποίο συμμετέχει ως προσκεκλημένος παρατηρητής. Ο Αντόνιο Κόστα, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, στο πλαίσιο της συνάντησης τους, προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί την χώρα του και να στηρίξει την καμπάνια του ενόψει των επικείμενων εκλογών του Ιανουαρίου στην Πορτογαλία.

Εξάλλου, πέρα από τη ανάγκη στήριξης της δημόσιας υγείας και της οικονομίας, ο Αλ. Τσίπρας στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο του PES τόνισε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας σε τέσσερις άξονες.

Συγκεκριμένα, πρότεινε:

1. Επανεξέταση κριτηρίων για χρέος και έλλειμμα και συμπερίληψη κοινωνικών κριτηρίων για ανεργία, φτώχεια, ανισότητες.

2. Εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων που συμβάλλουν σε παραγωγικότητα από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων.

3. Μηχανισμό που να εξασφαλίζει συμμετρία ευρωπαϊκής οικονομίας, περιορίζοντας και τα πλεονάσματα του Βορρά

4. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να γίνει μόνιμο οικονομικό εργαλείο για πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων.


Σχολιάστε εδώ