Προς φυτικά κοκορέτσια
Μια τεράστια επανάσταση αναμένεται να γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια όσον αφορά τον τρόπο διατροφής μας, καθώς οι παγκόσμιοι οργανισμοί μιλούν πλέον ανοιχτά για τη «μεγάλη επανεκκίνηση» και στη διατροφή.
«Οι τροφές που διαλέγουμε και ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνουμε επηρεάζει όχι μόνο την υγεία μας αλλά και την υγεία του πλανήτη», επισημαίνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού, με τη διατήρηση των φυσικών οικοτύπων, τη μείωση σπατάλης τροφίμων και τη μετάβαση σε φυτικές διατροφικές συνήθειες, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν έως και οκτώ γιγατόνους ετησίως.
Ήδη, στα ψυγεία και στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει μεγαλώσει η γκάμα των προϊόντων τα οποία παρασκευάζονται από φυτικές πρωτεΐνες, όπως για παράδειγμα τα υποκατάστατα τυριού.
Παράλληλα, σε χώρες όπως η Αμερική, το Ισραήλ και η Ιαπωνία, εδώ και μερικά χρόνια, έχουν ξεκινήσει μελέτες και πειράματα για παραγωγή κρέατος από βλαστοκύτταρα.