Τζέρεμι Κόρμπιν: Ήρθε η στιγμή της αλήθειας, πρέπει να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα στην Ελλάδα

Τζέρεμι Κόρμπιν: Ήρθε η στιγμή της αλήθειας, πρέπει να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα στην Ελλάδα

«Η θέση μου ήταν πάντοτε ξεκάθαρη: πρέπει να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα» λέει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος.

«Το λέω αυτό από πολύ παλιά και το είπα και ως αρχηγός του Εργατικού Κόμ ματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα Γλυπτά είναι θαυμάσια. Πραγματικά, είναι υπέροχα. Αλλά δεν ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο. Τόσο απλά» τόνισε και πρόσθεσε:

«Η συνειδητοποίηση γύρω από τα πολιτιστικά θέματα αυξάνεται διαρκώς ανά τον κόσμο. Βλέπεις τι γίνεται με την επιστροφή των Μπρούντζινων του Μπενίν και με μια σειρά άλλων αντικειμένων που επιστράφηκαν σε αφρικανικά μουσεία. Έχει έρθει η στιγμή της αλήθειας και για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Εγώ δεν είμαι κλασικιστής.

Είμαι αυτοδίδακτος στη ζωή, αλλά καταλαβαίνω πολύ καλά τις αρχές της πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Κι εγώ λατρεύω την Ελλάδα. Έχω βρεθεί πολλές φορές εκεί. Πριν από δύο μήνες, μάλιστα, ήμουν στην Κέρκυρα. Αγαπώ πραγματικά τη χώρα σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλω να βουτήξω ό,τι βρω μπροστά μου στην Ελλάδα και να το φέρω εδώ!

Αντιστοίχως, πολλοί Έλληνες αγαπούν τη Βρετανία. Δεν πάνε, όμως, στο Βρετανικό Μουσείο να πουν ‘‘α, μου αρέσει αυτό, εκείνο και το άλλο’’ και να τα πάρουν μαζί τους. Ας σοβαρευτούμε λίγο!».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ