Νότης Μηταράκης στο “Π”: Το μήνυμα του Πάπα: Στηρίξτε την Ελλάδα

Του
ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ
Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου


Η πρόσφατη επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα και στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι είχε θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια της χώρας μας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του Μεταναστευτικού και να συμβάλει στη διαμόρφωση της αναγκαίας, ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο Πάπας είδε μια δομή σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις συνθήκες που επικρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Μια δομή οργανωμένη, με πολύ λιγότερους ανθρώπους από όσους είχε δει στη Μόρια το 2016, όταν είχε ξαναεπισκεφθεί τη χώρα μας.

Μάλιστα σημείωσε δημοσίως αυτήν τη βελτίωση.

Κυρίως, όμως, έστειλε μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι το Μεταναστευτικό απαιτεί μία ευρωπαϊκή και διεθνή λύση. Αυτό δηλαδή που λέμε και εμείς ως χώρα πρώτης γραμμής. Δεν είναι δυνατόν οι χώρες στα σύνορα της ΕΕ να σηκώσουμε μόνοι μας ένα τόσο δυσανάλογο βάρος.

Πολύ σημαντική για την Ελλάδα ήταν, επίσης, η αναφορά του στους κατοίκους των νησιών και στην πίεση που δέχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα μήνυμα κεντρικό, που και εμείς ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση.

Σε αντίθεση με τις καφενειακού τύπου αναλύσεις και τις φανατικές αναφορές του διαδικτύου, που εξυπηρετούν, προφανώς, άλλους σκοπούς, υπέρ της Ελλάδας ήταν και το ανθρωπιστικό μήνυμα που έστειλε ο Πάπας από το Μαυροβούνι.

Η Ελλάδα όντως δεν μπορεί και δεν θέλει να είναι χώρα – φρούριο και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι κλειστή σε ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν, να αποφύγουν τον πόλεμο ή βρίσκονται πραγματικά σε κίνδυνο.

Οφείλουμε ωστόσο να είμαστε ειλικρινείς σε ένα πράγμα. Υπάρχουν, λόγω των παγκόσμιων ανισοτήτων, δισεκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι θα ήθελαν και θέλουν δυνητικά να έρθουν στην ΕΕ. Άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε χώρες που δεν έχουν τις δημοκρατικές αξίες, ούτε το επίπεδο ζωής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δυνατότητα της Ευρώπης να τους υποδεχθεί είναι πεπερασμένη. Δεν είναι απεριόριστη.

Το μήνυμα που έστειλε ο Πάπας, ως θρησκευτικός ηγέτης, σε όλη την Ευρώπη το έχουν στείλει και άλλοι ηγέτες. Το ερώτημα είναι ποια ευρωπαϊκά κράτη είναι έτοιμα να το μετουσιώσουν σε πολιτική και σε αποφάσεις, άμεσα εφαρμόσιμες.

Η Ευρώπη δείχνει ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη για μία ενιαία, ευρωπαϊκή λύση στο Μεταναστευτικό και γι’ αυτό εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η δυσανάλογη πίεση στα κράτη πρώτης υποδοχής.

Το μήνυμα του Πάπα για μία Ευρώπη χωρίς φράχτες ερμηνεύεται σαφώς ως μήνυμα υπέρ των οδών της νόμιμης μετανάστευσης, η οποία πρέπει να ενισχυθεί και να εφαρμοστεί ως ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Κανείς δεν μιλάει για μία Ευρώπη φρούριο και αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι. Η μετανάστευση όμως πρέπει να είναι νόμιμη. Να έχει κανόνες.

Η Ελλάδα φιλοξενεί 700 γυναίκες, με τις οικογένειές τους, από το Αφγανιστάν, οι οποίες έφυγαν από τη χώρα τους επειδή πραγματικά κινδύνευαν. Δίνουμε άδειες παραμονής σε ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν στην Ευρώπη. Η χώρα μας πρόσφατα ψήφισε νόμο με τον οποίο δίνουμε πενταετείς πλέον άδειες εποχικών εργατών (ώστε να υπάρχει μια σταθερή σχέση εργοδότη – εργαζομένου) σε ανθρώπους εκτός ΕΕ, που θέλουν να δουλέψουν, π.χ., στην αγροτική παραγωγή.

Η Ευρώπη λοιπόν δεν είναι κλειστή στη νόμιμη μετανάστευση, οφείλει όμως να είναι κλειστή στα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Στους εγκληματίες που εκμεταλλεύονται τους συνανθρώπους τους για οικονομικό όφελος και τους βάζουν σε μη αξιόπλοες βάρκες, χωρίς σωσίβια –ακόμα και παιδιά–, υποχρεώνοντάς τους να περάσουν με κίνδυνο της ζωής τους τη Μεσόγειο ή το Αιγαίο.

Η αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, λοιπόν, είναι η απάντηση στην παράνομη και εγκληματική δράση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών. Όχι απέναντι σε ανθρώπους που θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να έρχονται νόμιμα στην Ευρώπη. Και η χώρα μας αυτό το πράττει. Και για λόγους ανθρωπιστικούς αλλά και για λόγους οικονομικούς.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ