Μη χάσετε  τις  240 – 420  δόσεις για  οφειλές  σε  Τράπεζες  και  Δημόσιο

Μη χάσετε τις 240 – 420 δόσεις για οφειλές σε Τράπεζες και Δημόσιο

– Με την κατάθεση της οριστικής αίτησης αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις κ.λπ.)

Άλλη μια ευκαιρία προσφέρεται στους οφειλέτες σε τράπεζες και Δημόσιο, οι οποίοι μπορούν να προσφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των χρεών τους σε 240 – 420 δόσεις.

Τα βήματα για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών είναι τα εξής:

1)Είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών (ofeiles.gov.gr) και δημιουργία αίτησης (με χρήση κωδικών TAXISnet).

2) Πραγματοποίηση άρσης απορρήτου όλων των εμπλεκομένων (οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών).

3) Άντληση δεδομένων των ανωτέρω εμπλεκομένων και συμπλήρωση στοιχείων που δεν υπάρχουν ήδη ηλεκτρονικά καταχωρισμένα.

4)Υποβολή οριστικής αίτησης. Από την οριστική υποβολή της αίτησης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, επιτυγχάνεται η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, δεσμεύσεις και πλειστηριασμοί στην κινητή και στην ακίνητη περιουσία του οφειλέτη).

5) Διενέργεια ελέγχου ύπαρξης πλούτου των ανωτέρω εμπλεκομένων από τους θεσμικούς πιστωτές.

6) Παραγωγή μιας αυτοματοποιημένης πρότασης ρύθμισης οφειλών, δύο μήνες μετά την υποβολή της αίτησης, βάσει του ειδικού αλγορίθμου της πλατφόρμας. Ο αλγόριθμος λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες του νόμου (βάσει της αξίας της περιουσίας και του διαθέσιμου εισοδήματος –μετά την κάλυψη των εύλογων και ανελαστικών δαπανών– του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του).

7) Επισκόπηση πρότασης ρύθμισης οφειλών και συμμετοχή σε ηλεκτρονική ψηφοφορία από τράπεζες και διαχειριστές δανείων για την αποδοχή ή την απόρριψή της. Οι ιδιώτες πιστωτές δύνανται να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με αυτή την πρόταση και να προτείνουν μια αντιπρόταση ή να μη ρυθμίσουν καθόλου τις οφειλές. Εάν η πλειοψηφία των ιδιωτών πιστωτών ψηφίσει θετικά, η απόφαση αυτή επιβάλλεται σε όλους τους ιδιώτες πιστωτές. Το Δημόσιο ψηφίζει πάντα θετικά και παρέχει πρόταση ρύθμισης οφειλών, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

8) Αξιολόγηση της ανωτέρω συμφωνίας ρύθμισης από τον οφειλέτη.

9) Δυνατότητα πραγματοποίησης διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τους ιδιώτες πιστωτές, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες ενός πιστοποιημένου διαμεσολαβητή, με σκοπό τη δημιουργία μιας προσωποποιημένης πρότασης ρύθμισης οφειλών.

10) Ο οφειλέτης είτε αποδέχεται είτε απορρίπτει την πρόταση ρύθμισης χωρίς καμία επίπτωση. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 4.000 οφειλέτες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ