Μικρά οικονομικά: Τα 10 τοπ «offshore κέντρα» του πλανήτη

Μικρά οικονομικά: Τα 10 τοπ «offshore κέντρα» του πλανήτη

Η συνολική αξία τους ανέρχεται σε 8,9 τρισ. δολάρια. Πρώτη είναι η Ελβετία με κεφάλαια 2,4 τρισ. δολ. και ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ με 2,1 τρισ., η Σιγκαπούρη με 1,2, οι ΗΠΑ με 0,9, οι Αγγλονορμανδικές Νήσοι (Νησιά της Μάγχης και Νήσος του Μαν) με 0,5, τα ΗΑΕ με 0,5, το Ηνωμένο Βασίλειο με 0,4, το Λουξεμβούργο με 0,4, το Μονακό με 0,3 και το Λίχτενσταϊν με 0,2.

Είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη ως προς το μέγεθος του πληθυσμού άνω των 65 ετών με ποσοστό 22%. Προηγείται η Ιταλία με 22,8%.


√ Η φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι, λόγω και του κορονοϊού, μέσα στο 2021 θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός.


Ξεχασιάρηδες… 73.500 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πήγαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 (!). Ήδη η ΑΑΔΕ τούς έχει στείλει ειδοποιητήρια για να περάσουν από το… Πραιτώριο και να πληρώσουν τα χρωστούμενα.


Το 2020, τα κράτη-μέλη της ΕΕ δαπάνησαν περίπου 311 δισεκατομμύρια ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη, με τις δαπάνες να έχουν μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019 (312 δισ. ευρώ). Η υψηλότερη ένταση σε έρευνα και ανάπτυξη το 2020 καταγράφηκε στο Βέλγιο και στη Σουηδία (3,5% του ΑΕΠ) και ακολούθησαν η Αυστρία (3,2%) και η Γερμανία (3,1%).


Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας επανεκλέχθηκε ο Γιώργος Καρανίκας. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο εξελέγησαν ακόμη: α΄ αντιπρόεδρος Σταύρος Καφούνης, β΄ αντιπρόεδρος Θοδωρής Καπρά­λος, γ΄ αντιπρόεδρος Σπύρος Γεροντίτης, γενικός γραμματέας Νίκος Μπόνης, αναπληρωτής γενικός γραμματέας Κώστας Μουζακίτης, οικονομικός επόπτης Χρήστος Μπλουγούτας και αναπληρωτής οικονομικός επόπτης Γιώργος Βαγενάς.


Για το επίδομα θέρμανσης έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 640.559 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myΘέρμανση». Οι περσινοί δικαιούχοι, αν θέλουν να λάβουν προκαταβολή, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Όσοι δεν το πράξουν θα έχουν ακόμη μία ευκαιρία για να πληρωθούν την προκαταβολή εντός του επόμενου μήνα. Η προθεσμία αυτή εκπνέει στις 15 Δεκεμβρίου και αφορά και τους νέους δικαιούχους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, την κρατική ενίσχυση θα λάβουν φέτος πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά.


Τετραπλάσια σε σχέση με πέρυσι είναι η τιμή που πληρώνουν το ρεύμα οι βιομηχανίες μέσης τάσης της χώρας και πενταπλάσια του φυσικού αερίου, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Α­ντώνης Κοντολέων, κάτι που έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής των βιομηχανικών προϊό­ντων κατά 20% – 49%. Το υπερβάλλον κόστος ρεύματος ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ τον μήνα. Κάτι πενταροδεκάρες, δηλαδή…


Μεγάλη ανάσα πήραν οι λιανε­μπορικές επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο χάρη στη σημαντική άνοδο που είχε η κατανάλωση, φτάνοντας στο σημείο να μιλάνε για «φιλί της ζωής». Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκε κατά 13%, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του μετά την άρση του lockdown.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ