Ανάλεκτα: Καλά κρασιά…

Ανάλεκτα: Καλά κρασιά…

-Aνάλεκτα-

Ρυθμούς ανάπτυξης 6,9% για φέτος και 4,5% για το 2022 προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού που κοινοποιήθηκε στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Ποντάρει δε σε έσοδα της τάξης των 50 δισ. ευρώ από φόρους την επόμενη χρονιά. Το ΕΔΣ θεωρεί ρεαλιστικούς τους στόχους, αν και σπεύδει να επισημάνει τους κινδύνους, με κυριότερο αυτόν της εξέλιξης της πανδημίας.


Έδωσε το στίγμα

Αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία δηλώνει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συντονιστής Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος έχει ήδη θέσει τον επόμενο στόχο: Ένα νέο, ψηφιοποιημένο σύστημα υγείας. «Ο απώτερος στόχος μας είναι να εξελιχθεί ο ιός σε μια βαριά γρίπη, που δεν θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή», είπε και έ­δωσε το στίγμα για το πώς θα αντιμετωπίζουμε τον ιό στο μέλλον.


Έρχονται παρεμβάσεις

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο προβληματίζονται για τον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπου διαπιστώνεται ότι η πάλαι ποτέ Σοφοκλέους και νυν λεωφόρος Αθηνών έχει περιπέσει σε βαθιά χειμερία –και όχι μόνο– νάρκη, υπονομεύοντας επί της ουσίας την ανάπτυξη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδυτών. Φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις είναι προ των πυλών…


Οι απώλειες

Οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο που συνδέονται με την Covid-19 ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, με τους ανεμβολίαστους να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην επιθετική παραλλαγή Δέλτα. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο δεν έχουν ακόμη λάβει έστω μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Πέρασε λίγο πάνω από ένας χρόνος για να φθάσουν οι θάνατοι τα 2,5 εκατ., ενώ οι επόμενοι 2,5 εκατ. θάνατοι καταγράφηκαν σε κάτι λιγότερο από οκτώ μήνες.


Έρευνα για τα ΙΕΚ

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης, ιδίως μετά τον περιορισμό των εισακτέων στα ΑΕΙ λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΕ για την επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση, το 2020 το 23,9% των σπουδαστών στα ΙΕΚ ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίου (9,9%) ή ΤΕΙ (9,2%), ενώ το 4,8% ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου. Οι υπόλοιποι ήταν απόφοιτοι λυκείου (46,4%), ΤΕΕ (11,5%) και ΙΕΚ (18%).


Ζοφερή εικόνα

Πολύ ανησυχητικές φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία στη χώρα μας. «Έρχεται δύσκολος χειμώνας», προειδοποιεί ο Σωτήρης Τσιόδρας και κάνει έκκληση για εμβολιασμό κυρίως με την τρίτη δόση. «Το ΕΣΥ πιέζεται πολύ αυτήν τη στιγμή», αναφέρει και η υφυπουργός Μίνα Γκάγκα.


Να εμβολιαστούν

Σαφώς υπέρ της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό για όσους μισθοδοτούνται από το Δημόσιο τάχθηκε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, που πέρασε μια τεράστια περιπέτεια με την υγεία του όταν νόσησε ο ίδιος από κορονοϊό.


Απίστευτη δήλωση

Ηγούμενος του Αγίου Όρους είπε ότι επισκέπτες κυρίως από τη Ρουμανία βάζουν αντισηπτικό στη μύτη πριν γίνει το rapid test, ώστε να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα. Ο ηγούμενος είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε θέματα με τα πλαστά πιστοποιητικά με τα οποία πολλοί προσπαθούν να μπουν στο Άγιο Όρος και δεν τους ενδιαφέρει αν έχουν οι ίδιοι πρόβλημα ή αν θα μεταδώσουν τον ιό».


Νευραλγικές αλλαγές

Αλλαγές στον οργανισμό της ΕΥΠ έρχονται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με τυχόν ηλεκτρονικές επιθέσεις, καθώς οι υπηρεσίες της ΕΥΠ θα είναι υπεύθυνες και για τυχόν επιθέσεις σε υπουργεία.

Ειδικότερα, με το ΠΔ προβλέπεται ότι η ΕΥΠ θα είναι υπεύθυνη και για ηλεκτρονικές επιθέσεις σε υπουργεία. Επίσης προβλέπονται αλλαγές όσον αφορά τη διερεύνηση της δυνατότητας απευθείας χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και άλλους διεθνείς οργανισμούς καθώς και την επιλογή προϊσταμένων υπηρεσιακών μονάδων και προσωπικού.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ