Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2.500 χρόνια: Ορόσημα στον παγκόσμιο πολιτισμό

Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2.500 χρόνια: Ορόσημα στον παγκόσμιο πολιτισμό

Διεθνές Συνέδριο για τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα διοργανώνουν η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων και ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στη Μεγάλη Αίθουσα του ΦΣ «Παρνασσός».

Η ηρωική θυσία στις Θερμοπύλες και ο θρίαμβος των Ελλήνων στη Σαλαμίνα σηματοδότησαν έναν διαχρονικά επίκαιρο και αρχετυπικό συμβολισμό στον οικουμενικό πολιτισμό: την ηρωική αντίσταση των λίγων εναντίον των πολλών, την υπεροχή της ελευθερίας και του ελεύθερου φρονήματος, την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων του ανθρώπου απέναντι στον δεσποτισμό, στην αλαζονεία των ισχυρών και στη στέρηση της ανεξαρτησίας των λαών.

Ο συμβολισμός αυτός χαρακτηρίζει και τους αγώνες του Ελληνισμού στα νεότερα χρόνια, από την Εθνεγερσία του 1821 έως το έπος του 1940.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος στην εισαγωγική του ομιλία θα αναδείξει την πολιτισμική βαρύτητα των γεγονότων. Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός θα μιλήσει για τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες συνέβαλαν στη νικηφόρο έκβαση στη Σαλαμίνα, και θα ακολουθήσουν διακεκριμένοι ομιλητές, αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές αυτών των εμβληματικών γεγονότων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η χρήση μάσκας.

Φωτο: koinoniki.gr

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ