ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΩΣ ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΩΣ ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ


Συγγραφέας
Στέφαν Λέσσενιχ [Stephan Lessenich]
Μετάφραση
Σούλα Ζαχαροπούλου
Εισαγωγή – Επιστημονική Επιμέλεια
Ανδρέας Βλαζάκης


«Η δημοκρατία είναι μια πανταχόθεν αναγνωρισμένη, ύψιστη έννοια, ενδεχομένως η κατεξοχήν της δυτικής νεωτερικότητας. Ωστόσο, η υπαρκτή δημοκρατία είναι επίσης ένα σύστημα οριοθετήσεων, κοινωνικών αποκλεισμών αλλά και κατάργησης των οικολογικών ορίων».
Με φόντο αυτή την άποψη, ο Γερμανός κοινωνιολόγος Στέφαν Λέσσενιχ μας παρουσιάζει μια διαφορετική εξιστόρηση της δημοκρατικής εξέλιξης κατά τον 20ό αιώνα, η οποία ανατρέπει το σύνηθες κανονιστικό αφήγημα για τη δημοκρατία. Ο Λέσσενιχ παρομοιάζει το δημοκρατικό πολίτευμα με «δίκοπο μαχαίρι», καθώς παράλληλα με την κατοχύρωση δικαιωμάτων εμφανίζονται διαρκώς νέοι αποκλεισμοί και αποκλεισμένοι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προοπτικές για μια αλληλέγγυα, συμπεριληπτική και βιώσιμη δημοκρατία.
Οι εκδόσεις Έναστρον εγκαινιάζουν τη σειρά της Πολιτικής Θεωρίας με το βιβλίο του Στέφαν Λέσσενιχ, ο οποίος μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά με την υποστήριξη του προγράμματος Litrix.de του Ινστιτούτου Goethe.


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Στέφαν Λέσσενιχ [Stephan Lessenich] είναι Καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Goethe και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (IfS) στη Φρανκφούρτη. Γεννήθηκε το 1965. Υπήρξε καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Friedrich Schiller της Ιένας (2004-2014) και στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians του Μονάχου (2014-2021). Από το 2013 έως το 2017, διετέλεσε Πρόεδρος της Γερμανικής Κοινωνιολογικής Ένωσης (DGS). Στα προσφάτως εκδοθέντα βιβλία του περιλαμβάνονται:
Living Well at Other s’ Expense. The Hidden Costs of Western Prosperity, Cambridge: Polity (2019) Claus Offe and the Critical Theory of the Capitalist State, New York: Routledge (2016, σε συνεργασία με τον Jens Borchert), Sociology, Capitalism, Critique, London: Verso (2015, σε συνεργασία με τον Klaus Dörre και τον Hartmut Rosa).


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΣΤΡΟΝ

Σειρά: Πολιτική Θεωρία
ISBN: 978-960-625-027-9


Σχολιάστε εδώ