Μπορεί η κλιματική αλλαγή να προκαλέσει χωρισμούς;

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να προκαλέσει χωρισμούς;

Όταν τελειώνει μια σχέση, μπορεί να οφείλεται στο ότι έχει πλέον εξαφανιστεί αυτό που ένωνε ένα ζευγάρι ή ίσως απλά δεν μπορεί να αφιερώσει χρόνο ο ένας για τον άλλον.

Μπορεί όμως η κλιματική αλλαγή να προκαλέσει χωρισμούς;

Η απάντηση όσον αφορά τα άλμπατρος είναι καταφατική, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που υποδηλώνει ότι τα άλμπατρος –μερικά από τα πιο πιστά πλάσματα στη φύση– «χωρίζουν» πλέον συχνότερα.

Τα διαζύγια μεταξύ των άλμπατρος προκύπτουν απλώς από απιστία, με ανθρώπινους όρους, όταν δηλαδή το ένα ταίρι ενός ζευγαριού ζευγαρώνει με διαφορετικό παρτενέρ.

Όταν τα άλμπατρος βρίσκουν ένα καλό ταίρι, συνήθως παραμένουν μαζί του εφ’ όρου ζωής. Μόλις το 1% των άλμπατρος χωρίζει μετά την επιλογή του/της συντρόφου τους.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Royal Society» εξέτασε 15.500 ζεύγη αναπαραγωγής στα Νησιά Φόκλαντ για 15 χρόνια.

«Η μονογαμία και οι μακροπρόθεσμοι δεσμοί είναι πολύ κοινά για αυτά», λέει ο Francesco Ventura, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Όσον αφορά, όμως, τα χρόνια που καλύπτει η έρευνα, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών νερού, μέχρι και το 8% των ζευγαριών άλμπατρος πλέον χωρίζει.

Η μελέτη λέει ότι «το διαζύγιο λόγω του περιβάλλοντος μπορεί να είναι μια παραμελημένη συνέπεια της κλιματικής αλλαγής».

Κανονικά, το διαζύγιο των άλμπατρος προκαλείται όταν ένα ζευγάρι αποτυγχάνει να αναπαραχθεί και οδηγούνται στην αναζήτηση νέων συντρόφων στην επόμενη αναπαραγωγική περίοδο.

Ωστόσο τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι τα ζευγάρια χώριζαν ακόμα κι αν είχαν μια επιτυχημένη αναπαραγωγική περίοδο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ygeiamou.gr


Σχολιάστε εδώ