Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο Ίδρυμα Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο Ίδρυμα Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Γιατί συνεχίζεται το αδιέξοδο στον διορισμό ενός τακτικού Διοικητικού Συμβουλίου στο Ίδρυμα Ιατρο-Βιολογικών Ε­ρευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που το διατηρεί σε αναστάτωση και κρίση, με φυγή ερευνητών και διοικητικών στελεχών και διακινδύνευση των ερευνητικών προγραμμάτων του και του μέλλοντός του;

Είναι φανερό ότι ορισμένοι, μέλη, δυστυχώς, της Ακαδημίας, επιδιώκουν τον έλεγχό του για ιδιοτελείς σκοπούς. Ένα παράδειγμα είναι η νέα απόπειρα που έγινε την περασμένη εβδομάδα για εκλογή νέων μελών Διοικητικού Συμβουλίου από την Α΄ Τάξη Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας, χωρίς να έχει ακυρωθεί προηγουμένως η εκλογή απ’ αυτήν, δύο χρόνια πριν, των πέντε προβλεπόμενων μελών. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επικύρωσε τη νομιμότητα της εκλογής τους.

Ένα από τα πέντε μέλη του μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου απεβίωσε έναν χρόνο πριν. Σύμφωνα με τον νόμο, το ΔΣ μπορεί να λειτουργεί με μειωμένη σύνθεση για ένα τρίμηνο. Μετά την εκπνοή της περιόδου αυτής πρέπει να ορισθεί από τον εποπτεύοντα υπουργό αναπληρωτής για το υπόλοιπο της θητείας του ΔΣ.

Σημειωτέον, το συγκεκριμένο ΔΣ υπερέβη κάθε έννοια μεταβατικής θητείας. Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, αντί να απευθυνθεί στην υπουργό Παιδείας, που εποπτεύει νομίμως την Ακαδημία, απευθύνθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης, που έχει την εποπτεία μόνο του Ιδρύματος Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και όχι της Ακαδημίας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από έγγραφο του υπουργείου Αναπτύξεως προς τη Βουλή, σε απάντηση ερωτήσεως προς τον υπουργό για το Ίδρυμα Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών.

Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα αυτά, η συνεδρίαση της Α΄ Τάξεως των Θετικών Επιστημών για την εκλογή πέντε νέων μελών Διοικητικού Συμβουλίου, που συνεκάλεσε παρατύπως ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, κατέληξε σε τραγέλαφο.

Η προσπάθεια να παρακαμφθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την εκλογή ενός τακτικού Διοικητικού Συμβουλίου πολλαπλασιάζει τα προβλήματα. Το δίλημμα είναι σαφές και προφανές: είτε αναγνωρίζεται από όλους η νομιμότητα των ήδη εκλεγέντων, εδώ και δύο χρόνια, πέντε μελών του ΔΣ από την Α΄ Τάξη των Θετικών Επιστημών και εκλέγονται τα άλλα δύο μέλη από την Ολομέλεια είτε παρεμβαίνει ως εποπτεύουσα αρχή, το υπουργείο Παιδείας, και επιλύει το πρόβλημα.

Η παράταση της εκκρεμότητας αυτής είναι έξω από κάθε λογική και βλάπτει πολύ σοβαρά τη λειτουργία, την ανάπτυξη και το μέλλον ενός μεγάλου και προτύπου Ερευνητικού Ιδρύματος. Δεν φαίνεται όμως να υπερισχύει η φωνή της λογικής, γιατί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, μαζί με τη γνωστή ομάδα, που επιδιώκει να επιβάλει οπωσδήποτε πριν από την αλλαγή της Προεδρίας στο τέλος του έτους λύση αντίθετη με τη νομιμότητα και τους κανονισμούς, σχεδιάζει να προωθήσει πάλι ως Πρόεδρο στο ΔΣ του Ιδρύματος Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών τον πρώην πρωθυπουργό των Μνημονίων Λουκά Παπαδήμο.

Ο τελευταίος, Πρόεδρος σήμερα του μεταβατικού ΔΣ, φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση του Ιδρύματος.

Φωτο: real.gr

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ