Ο Χατζηδάκης ιδιωτικοποιεί ακόμα και τον ΕΦΚΑ

Ο Χατζηδάκης ιδιωτικοποιεί ακόμα και τον ΕΦΚΑ

Τι κρύβεται πίσω από τον εκσυγχρονισμό του φορέα

-Μετά την εμπλοκή ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων, παραδίδει και τη διοίκηση του φορέα σε αυτούς

Παρότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης ισχυρίζεται ότι δεν είναι στις προθέσεις του η ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), τελικά, όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα κινήσεις του, μόνο αυτό δείχνει να επιδιώκει, χωρίς να νοιάζεται ιδιαιτέρως για το μέλλον του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Καλυπτόμενος πίσω από τη γενικευμένη αγανάκτηση του κόσμου για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, γεγονός που δημιουργήθηκε εξαιτίας, κυρίως, του «νόμου Κατρού­γκαλου», της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και της πλήρους εγκατάλειψης των Ταμείων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, κοιτάει σήμερα, αντί να διορθώσει αυτά τα προβλήματα, να παραδώσει κομμάτια του φορέα σε ιδιώτες, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα και την αποστολή του.

Οι εργαζόμενοι αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κατηγορούν ότι θέλει να μετατρέψει τον ΕΦΚΑ σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, η οποία μόνο κατ’ όνομα θα είναι εθνικός φορέας. Ταυτόχρονα διατυμπανίζει τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου 1555, αλλά δεν λέει κουβέντα για το τεράστιο κόστος λειτουργίας του και τα κέρδη που αποφέρει σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει την ευθύνη του τηλεφωνικού κέντρου.

Με τα λεφτά που δίνονται στη συγκεκριμένη εταιρεία για τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου –που προέρχονται από τον ήδη προβληματικό, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ– θα μπορούσαν να δημιουργηθούν άλλα δέκα αντίστοιχα τηλεφωνικά κέντρα, που θα ήταν, όμως, ιδιοκτησίας του φορέα. Ουσιαστικά μιλάμε για μια ιδιαίτερα σπάταλη πολιτική, που στοχεύει περισσότερο στη δημιουργία πρόσκαιρων θετικών εντυπώσεων για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρά για να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό όφελος για το κοινωνικό σύνολο. Άλλωστε, όπως λέγεται από τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ, ακόμα κι αυτή η δουλειά του back office, που θα δίνει τις λύσεις στα προβλήματα που δηλώνονται στις τηλεφωνικές κλήσεις των πολιτών, θα βγαίνει από τους υπαλλήλους του φορέα. Οπότε δημιουργούνται ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για το ύψος του κόστους λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου.

Με τη στάση της η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ανοίξει ένα μέτωπο με τους εργαζομένους του φορέα, δημιουργώντας έκρυθμο κλίμα για τη συνέχεια, αφού ήδη η ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ, με δελτίο Τύπου της, έχει προαναγγείλει δράσεις αλλά και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει συγκαλέσει για την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου έκτακτη σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων της ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ και της ΠΟΠΟΚΠ, με θέμα της «Το νέο ν/δ Χατζηδάκη που ιδιωτικοποιεί και διαλύει τον ΕΦΚΑ και οι εξελίξεις στον χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποφασιστούν απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις, που αναμένεται να γίνουν ευρύτατα αποδεκτές από το σύνολο των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, καθώς οι μέχρι τώρα εξαγγελίες Χατζηδάκη για την είσοδο των ιδιωτών στις δημόσιες υπηρεσίες έχει δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο στο σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και στους ίδιους τους εργαζομένους. Η πολιτική Χατζηδάκη καταφέρνει τελικά να ενώσει τους πάντες εναντίον του και αυτό σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει πολύ το Μαξίμου, το οποίο μέχρι στιγμής δείχνει να επαναπαύεται.

Το νομοσχέδιο που θέλει να «εκσυγχρονίσει» τον ΕΦΚΑ
Το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, όπως τουλάχιστον αυτό τιτλοφορείται από το υπουργείο Εργασίας, επικεντρώνεται σε προβλήματα διοίκησης και οργάνωσης του φορέα, πολλά εκ των οποίων είναι δικαιολογημένα, καθώς το οργανόγραμμα του φορέα που παραδόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση παρουσιάζει πράγματι σοβαρές δυσλειτουργίες που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.

Το κακό όμως δεν σταματά μόνο στην επίλυση αυτών των προβλημάτων, αλλά προχωρά ακόμα περισσότερο, εισάγοντας για πρώτη φορά στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ιδιώτες μάνατζερ, εντάσσοντάς τους στη διοικητική ιεραρχία του φορέα. Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνει, κατά τρόπο απαράδεκτο, τα σημερινά υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ, τα οποία έχουν φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως ανακοινώνει το ίδιο το υπουργείο, όσον αφορά τον αριθμό των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από το 2020 μέχρι σήμερα. Όταν, ως πολιτική ηγεσία, επαίρεται για το ρεκόρ στον αριθμό των αποφάσεων που έχουν βγει, που είναι περισσότερες από 200.000 μέσα στο 2021, πώς είναι δυνατόν την ίδια στιγμή να χαρακτηρίζει ανίκανα τα υπηρεσιακά στελέχη που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα;

Για το δε μπόνους που ανακοινώθηκε ότι θα δίνεται στους αποτελεσματικούς υπαλλήλους του φορέα θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό έχει ήδη θεσμοθετηθεί από το 2018, στο πλαίσιο επίσπευσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, αλλά, καθώς έχουν μπει στόχοι που δεν πιάνονται με τίποτα, η συμμετοχή των εργαζομένων είναι προβληματική, κάτι που εντείνεται ακόμα περισσότερο και από το γεγονός ότι η αποζημίωση αυτή δίνεται με μεγάλη καθυστέρηση. Ακόμα και σήμερα βρίσκεται σε εκκρεμότητα η αποζημίωση των εργαζομένων για το έτος 2020, ενώ είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν αυτά που δικαιούνται για το 2021.

Πρόσληψη 500 υπαλλήλων για να καλυφθεί η συνταξιοδοτική φυγή!
Καθώς οι εργασιακές συνθήκες στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι κάκιστες, με τους υπαλλήλους να δέχονται συνεχή πυρά τόσο από την πολιτική ηγεσία, που μετακυλίει σ’ αυτούς τις δικές της ευθύνες, όσο και από τους ασφαλισμένους, που μέσα στην απόγνωσή τους ξεσπούν εναντίον των υπαλλήλων στα γκισέ της συναλλαγής, έχει δημιουργηθεί ένα κύμα συνταξιοδοτικής φυγής έμπειρων στελεχών του φορέα, επιφέροντας σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, έχουν αποχωρήσει τους τελευταίους 18 μήνες περισσότεροι από 800 υπάλληλοι και αναμένονται ακόμα περισσότεροι μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εν όψει αυτών των εξελίξεων, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην πρόσληψη 500 μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων με διαδικασίες ΑΣΕΠ αλλά και 100 συμβασιούχων, ώστε να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στα τμήματα απονομών των συντάξεων. Οι προσλήψεις αυτές είναι συμπληρωματικές αυτών που εκκρεμούν από το 2020 και το 2021, καθώς έχει εγκριθεί η πρόσληψη ακόμα 186 μόνιμων υπαλλήλων και εκκρεμεί η προκήρυξη των θέσεων από το ΑΣΕΠ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία μονιμοποίησης των 140 συμβασιούχων που παρέμειναν με δικαστικές αποφάσεις.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ