Τρομοκρατεί η Όμικρον – Επιβάλλει νέα μέτρα στους ανεμβολίαστους!
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Μία ακόμη μετάλλαξη του κορονοϊού, η Όμικρον, που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική πριν από λίγες μέρες, άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας το μήνυμα ότι πολύ δύσκολα θα απαλλαγούμε από την πανδημία, με τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται συνεχώς.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η Όμικρον έχει υψηλή μεταδοτικότητα και προσβάλλει και αυτούς που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει στο παρελθόν, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι αναμένονται επαναλοιμώξεις, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα είναι μικρός.
Το πρώτο περιστατικό στη χώρα μας εμφανίστηκε την Τετάρτη στα Χανιά από έλληνα μόνιμο κάτοικο Νοτίου Αφρικής, εμβολιασμένο και με τις δύο δόσεις, που ήρθε στην Ελλάδα να δει τους γονείς του, ο οποίος παρουσίασε ήπια συμπτώματα.
Το νέο κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που επιβάλλει η Όμικρον οδηγεί σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, που αφορούν κυρίως εκείνους που αρνούνται να εμβολιαστούν. Όλες οι χώρες της Ευρώπης, η μία μετά την άλλη, εφαρμόζουν μέτρα (ολικό ή μερικό lockdown).
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την υψηλή μεταδοτικότητα, νοσηρότητα και θνησιμότητα που έχει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέα μέτρα, που επιβάλλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων
Την τελευταία εβδομάδα η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μια μικρή και αργή ύφεση, με τον μέσο κυλιόμενο όρο του επταημέρου να μειώνεται στα 6.300 κρούσματα ανά ημέρα. Αντίθετα, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των συνανθρώπων μας –κυρίως ανεμβολίαστοι- που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού. Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με τα ενεργά κρούσματα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα να ξεπερνούν τα 50.000.
Ο εβδομαδιαίος αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργείται στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά υψηλός, στα 2.500.000 τεστ την εβδομάδα, με ποσοστό θετικότητας 1,74%. Υψηλότερη θετικότητα καταγράφεται στις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Έβρου, Κοζάνης, Φθιώτιδας, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.
Η πίεση στο ΕΣΥ είναι πολύ σημαντική. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε όλη την επικράτεια φτάνουν τους 4.850, με τις νέες ημερήσιες εισαγωγές να ξεπερνούν τις 500, ενώ οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν το όριο των 700 ασθενών στην επικράτεια. Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε περίπου 8%, των δε θανάτων έδειξε αύξηση 4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Αυτήν την εβδομάδα σε αρκετές περιφερειακές ενότητες είχαμε αύξηση κρουσμάτων στους ενήλικες 50 – 70 ετών, που κατά βάση σχετίζεται με την καθυστέρηση της χορήγησης της τρίτης δόσης. Οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα ανά 100.000 κατοίκους είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη (κάτω από 55%), καθώς και αυτές που ακόμα και σήμερα εμφανίζουν σημαντική θετικότητα στις μαζικές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ.
Αυξήθηκαν τα ραντεβού πρώτης δόσης
Τις τελευταίες δέκα μέρες περισσότεροι από 150.000 πολίτες από όλες τις ηλικιακές ομάδες έκλεισαν ραντεβού για τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου.
Ο αριθμός νέων ραντεβού για τη χορήγηση της πρώτης δόσης στους άνω των 60 ετών ήταν χαμηλότερος από 3.000 ραντεβού την ημέρα, ωστόσο μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων τα νέα ραντεβού ξεπέρασαν τα 34.000. Οι πολίτες άνω των 60 ετών που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού ακόμη ανέρχονται στους 493.930.
Περισσότεροι από 6.108.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 63,3% επί του γενικού πληθυσμού και 72,7% επί του ενήλικου πληθυσμού. Σε σχέση με τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης έχουν ήδη εμβολιαστεί σχεδόν 1.500.000 συμπολίτες μας και έχουν κλείσει ραντεβού άλλες 900.000, ένα ποσοστό 70% επί των δικαιούχων.
Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών. Κατόπιν αυτού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε ότι μπορούν να χορηγούνται και στη χώρα μας εμβόλια και για τις ηλικίες 5 – 11 ετών. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις παραλάβουμε τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες (μετά τις 20 Δεκεμβρίου). Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μείωσε το διάστημα για την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις.
Λύσεις υπάρχουν, μυαλό δεν υπάρχει
-Και τις υποδεικνύει ο Χαρ. Μ. Μουτσόπουλος, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
«Μέσα στον πανικό οι κυβερνώντες εξαγγέλλουν, χωρίς πολλή σκέψη, ‘‘την επίταξη ιδιωτών γιατρών για να συνδράμουν στη λειτουργία του καταρρέοντος ΕΣΥ’’. Αλήθεια, έχουν σκεφτεί, πώς ένας ιδιώτης εξω-νοσοκομειακός γιατρός που έχει ξεμάθει να λειτουργεί σε νοσοκομείο, μπορεί, αν επιταχθεί, να προσφέρει ουσιώδεις υπηρεσίες σε νοσοκομείο που κατακλύζεται από πάσχοντες; Νομίζουν ότι η ιδιότητα του γιατρού είναι αρκετή για να συμβάλει κάποιος στη νοσοκομειακή θεραπεία; Δεν αντιλαμβάνονται ότι άλλη είναι η δουλειά του εξω-νοσοκομειακού από τον εσω-νοσοκομειακό γιατρό;
Πιθανά κάποιος θα αντιτάξει το επιχείρημα: Έχουμε πόλεμο και στον πόλεμο επιτάσσουμε άτομα, χώρους και υπηρεσίες. Ναι, κατανοητό, αλλά πρέπει να τεθεί και ένα λογικώς προγενέστερο ερώτημα: μήπως ολιγωρήσατε, δεδομένου ότι η χώρα βιώνει την πανδημία επί σχεδόν δύο χρόνια; Μήπως θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ήδη και οι 6ετείς φοιτητές της Ιατρικής στη νοσηλεία των ασθενών ή να είχε δημιουργηθεί εγκαίρως ένα σώμα ιδιωτών γιατρών που, με κατάλληλη προετοιμασία, θα ήταν έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσηλευόμενους ασθενείς;».
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ