Το Κτηματολόγιο «εκτιμά» την ιδιοκτησία

Το Κτηματολόγιο «εκτιμά» την ιδιοκτησία

Στην Ελλάδα ακόμη δεν υπάρχει ένας αξιόπιστος μηχανισμός που να προσδιορίζει την οικονομική αξία του κάθε ακινήτου, για την εφαρμογή μιας διαφανούς, αντικειμενικής και δίκαιης φορολόγησης της περιουσίας αλλά και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Ένα εργαλείο εκτίμησης ακινήτων είναι χρήσιμο στις αγοραπωλησίες ακινήτων, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, στις υποθήκες, στα επενδυτικά πλάνα αλλά και στην εφαρμογή δημοσιονομικής πολιτικής (φορολογία ακινήτων).

«Το Κτηματολόγιο δημιουργεί μια ψηφιακή υποδομή που θα υποστηρίζει τη διαδικασία εκτίμησης της αξίας των ακινήτων μέσω της πύλης γεωχωρικών πληροφοριών ‘‘INSPIRE’’», ανέφερε στο «Βήμα» της προηγούμενης Κυριακής και στη δημοσιογράφο Μάχη Τράτσα ο διευθυντής Γεωχωρικών Πληροφοριών του Κτηματολογίου Παναγιώτης Λολώνης.
Σύντομα η πύλη «INSPIRE» θα μπορεί να υποστηρίξει τον ορθότερο υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών, χρησιμοποιώντας τα γεωτεμάχια ως σημεία αναφοράς.

Άλλωστε, το Κτηματολόγιο ήδη καταγράφει τον πυρήνα των δεδομένων που παίζουν ρόλο στην αξία ενός ακινήτου, όπως είναι τα γεωμετρικά και τα θεματικά στοιχεία του αλλά και επικουρικά χαρακτηριστικά (χρήση, αξία πώλησης) και χαρακτηριστικά θέσης (απόσταση από θάλασσα, γειτνίαση με κοινόχρηστους χώρους ή απόσταση από ελκυστικές χρήσεις και δραστηριότητες). Η αξία συγκεντρώνει τα (θετικά ή αρνητικά) χαρακτηριστικά ενός ακινήτου σε ένα μόνο νούμερο και καθιστά, έτσι, δυνατή τη σύγκρισή του με άλλα ακίνητα ή με άλλα αγαθά και τη συναλλαγή του.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ