Σε πανικό η κυβέρνηση – Χωρίς σχέδιο και στρατηγική τρέχει πίσω από τον κορονοϊό

Σε πανικό η κυβέρνηση – Χωρίς σχέδιο και στρατηγική τρέχει πίσω από τον κορονοϊό

-Αστοχίες, λανθασμένοι χειρισμοί και ολιγωρίες προκαλούν σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες

Χωρίς πυξίδα πορεύεται η κυβέρνηση στη θαλασσοταραχή της πανδημίας. Η έλλειψη σχεδίου είναι ορατή και διά γυμνού οφθαλμού, η καταφανής απουσία στρατηγικής προβληματίζει και προκαλεί έντονες ανησυχίες. Λάθος επιλογές, άστοχες κινήσεις, αναίτια απραξία, μέτρα με καθυστέρηση συνθέτουν τη δράση της, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια για ανακοπή της επέλασης του κορονοϊού στην επικράτεια.

Αντί να προλαμβάνει τις δυσμενείς εξελίξεις, δείχνει να τρέχει πίσω από τα γεγονότα, ενώ όλο και πιο συχνά τελευταία δίνει την εντύπωση ότι δρα με βάση το δόγμα του… «βλέποντας και κάνοντας». Η ανεπιτυχής διαχείριση σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις έχουν διαμορφώσει μια ασφυκτική και επικίνδυνη, για τα εκατομμύρια των πολιτών, ατμόσφαιρα στη χώρα.

Ενώ μέχρι προ ολίγων ημερών το Μέγαρο Μαξίμου καθησύχαζε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και κορυφαίοι υπουργοί τόνιζαν ότι η «η πανδημία ξεφουσκώνει», κατά συνέπεια δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, στα μέσα της εβδομάδας ανακοινώθηκε ο υποχρεωτικός (μετά προστίμου) εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Μέτρο που ορισμένοι χαρακτηρίζουν ακραίο κοινωνικά αλλά και άδικο, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι έπρεπε να είχε εφαρμοστεί νωρίτερα. Αυτό ακριβώς το σκηνικό «άλλα λέμε σήμερα, άλλα κάνουμε αύριο» είναι γνώριμο και συνηθισμένο τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, τείνει να γίνει το σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ επίσημα η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε άλλες επαγγελματικές τάξεις, στις συσκέψεις οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Και έχουν να κάνουν πρωτίστως με την Αστυνομία, το Λιμενικό, την Εκκλησία κ.ά.

Δύο μέτρα και δυο σταθμά
Με αφορμή το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η κυβέρνηση δέχεται τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία την κατηγορεί ότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ότι, ενώ επέβαλε το μέτρο για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60, δεν κάνει το ίδιο για τους αστυνομικούς, τους ιερείς και ορισμένες ακόμη κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών. Κατά συνέπεια υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες αρχικά να νοσήσουν και στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποδίδουν την επιλογή αυτή της κυβέρνησης σε κομματικούς, για την ακρίβεια ψηφοθηρικούς, λόγους. Ότι δεν θέλει να δυσαρεστήσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού διότι παραδοσιακά είναι ιδεολογικά πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία.

Το ρίσκο με τους άνω των 60
Ως κίνηση με υψηλό πολιτικό ρίσκο αντιμετωπίζουν ακόμη και κυβερνητικά στελέχη την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60. Ιδίως δε διότι αυτό συνοδεύεται με το πρόστιμο των 100 ευρώ τον μήνα για τους παραβάτες. Εκφράζουν δε ανοιχτά τους φόβους τους ότι αν η κατάσταση με την πανδημία δεν εκτονωθεί γρήγορα, είναι πιθανό να προκύψουν παρενέργειες – πολιτικές εννοούν.

Για την ακρίβεια ανησυχούν ότι επειδή το μέτρο πλήττει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους, θα προκαλέσει κύμα φυγής δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της παράταξης. Τις ανησυχίες των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και βουλευτών, για το πολιτικό κόστος συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος δυσκολεύθηκε –όπως αναφέρουν οι πληροφορίες– να πάρει την τελική απόφαση. Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ότι το κύμα αντιδράσεων θα αποδειχθεί προσωρινό φαινόμενο και ότι στην πορεία όσοι εναντιώνονται στο μέτρο θα κατανοήσουν την αναγκαιότητά του. Και ως εκ τούτου θα μετριασθεί η οργή κατά της κυβέρνησης. Εκτιμούν ακόμη ότι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, που θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου, ένα σημαντικό ποσοστό των άνω των 60 θα έχει εμβολιασθεί και έτσι το πρόβλημα θα έχει περιοριστεί.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ