Γιώργος Μητσιάκος στο “Π”: Η πανδημία δεν θα υποχωρήσει, αν δεν ελεγχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο

Γιώργος Μητσιάκος στο “Π”: Η πανδημία δεν θα υποχωρήσει, αν δεν ελεγχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο

-Μέχρι τώρα έχει εμβολιασθεί το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού  

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΣΙΑΚΟΥ
Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδιατρικής – Νεογνολογίας ΑΠΘ,
Συνεργάτη του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ


Από την έναρξη της πανδημίας (Δεκέμβριος του 2019) μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021, σε όλο τον πλανήτη, έχουν νοσήσει περισσότερα από 263.000.000 άνθρωποι και από αυτούς περίπου 5.200.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η επέλαση της πανδημίας ανέδειξε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την αδυναμία των συστημάτων υγείας και των πιο προηγμένων καπιταλιστικών χωρών να υπερασπιστούν τη δημόσια υγεία και να προστατέψουν τους λαούς τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, καταγράφτηκε ότι εκατομμύρια ασθενείς αποκλείστηκαν από τα συστήματα υγείας όχι μόνο για χρόνια νοσήματα άλλα και για επείγοντα.

Παρόμοια πορεία ακολούθησε και η Ελλάδα, με περίπου 945.000 κρούσματα και 18.200 θανάτους. Ως κύριος άξονας αντιμετώπισης της πανδημίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας από πλευράς της κυβέρνησης αναδείχθηκε η αντίληψη της ατομικής ευθύνης. Στην ίδια γραμμή πλεύσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας χρησιμοποιεί και το εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2, θεωρώντας πως αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο αντιμετώπισής της. Μπορεί το εμβόλιο να έχει αποδειχθεί πολύτιμο εφόδιο και να είναι χρήσιμο και αναγκαίο, αλλά από μόνο του δεν είναι αρκετό, αφού δεν συνοδεύθηκε και από μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου με εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές. Προτάσεις που, αν υλοποιηθούν, θα θωρακίσουν τη χώρα μας έναντι της πανδημίας. Διότι αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή όλων των επιστημόνων πως η πανδημία δεν πρόκειται να υποχωρήσει αν δεν ελεγχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το εμβόλιο, που θα μπορούσε να ανακόψει την ένταση της πανδημίας και το οποίο αποτελεί κατάκτηση της επιστήμης για περισσότερο από έναν χρόνο, δεν έχει γίνει ακόμα κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η ανάπτυξη των εμβολίων επιτεύχθηκε ταχύτατα από τις φαρμακοβιομηχανίες χάρη στους δημόσιους πόρους –αδρότατη χρηματοδότηση, απλόχερη δωρεάν τεχνολογία και τεχνογνωσία προς τις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και προαγορά των εμβολίων από τις κυβερνήσεις– και στις συνεργατικές προσπάθειες χιλιάδων επιστημόνων. Το αποτέλεσμα, όμως, της κοινωνικής εργασίας ιδιοποιούνται τα φαρμακευτικά μονοπώλια. Αυτό εκφράζει η πατέντα της πνευματικής ιδιοκτησίας ή των λεγόμενων «διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας». Η χρήση του δικαιώματος της πατέντας από την πλευρά των φαρμακοβιομηχανιών –προκειμένου να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους και να ελέγχουν την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση των εμβολίων– αποτελεί την κύρια αιτία μη επίτευξης της παγκόσμιας εμβολιαστικής κάλυψης.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, έναν χρόνο από την έναρξη των εμβολιασμών, έχει εμβολιαστεί περίπου το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού. Παρατηρείται, όμως, μια τεράστια διαφορά εμβολιαστικής κάλυψης μεταξύ των αναπτυγμένων και των φτωχότερων χωρών. Υπάρχουν περισσότερες από 80 φτωχές χώρες που έχουν εμβολιάσει λιγότερο από 30% του πληθυσμού τους και βιώνουν με εγκληματικό τρόπο τη μετατροπή του εμβολίου σε εμπόρευμα, που αξιοποιείται για την προώθηση ανταγωνισμών καπιταλιστικών κρατών και φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο μόνος τρόπος επιτάχυνσης του εμβολιασμού και κάλυψης ολόκληρης της ανθρωπότητας αποτελεί η κατάργηση των λεγόμενων «δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», δηλαδή των πατεντών, για όλα τα εμβόλια για την Covid-19, και των πατεντών και για τα θεραπευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ή αναπτύσσονται. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει κοινωνική ιδιοκτησία της έρευνας, παραγωγής και διακίνησης των εμβολίων – φαρμάκων σε ένα κοινωνικό – οικονομικό σύστημα, όπου κουμάντο θα κάνουν οι εργαζόμενοι, δηλαδή οι παραγωγοί του πλούτου. Σε αυτό το σύστημα μπορούν να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και του μεγάλου αριθμού υγειονομικών, με αποκλειστικό κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες στην πρόληψη, στη θεραπεία και στην αποκατάσταση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ