Μάχη για δύο στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Μάχη για δύο στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

-Προβάδισμα Λοβέρδου – Ανδρουλάκη – Το τελευταίο του χαρτί παίζει ο Παπανδρέου

Σε μάχη για δύο αναμένεται να εξελιχθεί ο σημερινός α΄ γύρος των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της έκπληξης. Ν. Ανδρουλάκης και Ανδρ. Λοβέρδος, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, έχουν ένα σαφές προβάδισμα ως προς τον β’ γύρο, αλλά κανείς δεν μπορεί να θεωρεί εκ των προτέρων χαμένο τον Γ. Παπανδρέου. Στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας βρίσκονται, με μικρή διαφορά μεταξύ τους, οι άλλοι τρεις διεκδικητές της αρχηγίας, οι Π. Γερουλάνος, Χ. Καστανίδης και Π. Χρηστίδης.

Καθοριστικό ρόλο ως προς την έκβαση της μάχης εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει ο αριθμός των ψηφοφόρων / φίλων του Κινήματος που θα προσέλθουν σήμερα, Κυριακή, στις κάλπες. Καθώς επίσης και όσων θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε ανάλογη διαδικασία. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 είχαν πάρει μέρος 212.000 πολίτες και στη Χαρ. Τρικούπη ευελπιστούν ότι ο αριθμός θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και ίσως και να αυξηθεί. Αν και αναγνωρίζουν ότι ο φόβος της πανδημίας μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για μια μερίδα πολιτών.

Υπό τον φόβο των… Ιουδαίων, οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων (Ανδρουλάκης, Παπανδρέου, Καστανίδης) επισήμαναν την ανάγκη να περιφρουρηθεί η διαδικασία, ώστε στις εκλογές να πάρουν μέρος μόνο ψηφοφόροι και φίλοι του Κινήματος. Σε αντίθεση με τον Ανδρ. Λοβέρδο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των «ανοιχτών θυρών», χαρακτηρίζοντας ευπρόσδεκτους όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Στελέχη του Κινήματος έχουν εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να προσέλθουν στις κάλπες και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων με σκοπό να στηρίξουν συγκεκριμένους υποψηφίους. Οι Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδης έκαναν λόγο και για εμπλοκή εξωθεσμικών κέντρων και οικονομικών παραγόντων.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όλοι οι υποψήφιοι επικέντρωσαν την επιχειρηματολογία τους στο όραμα της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης και στην ανάγκη ανασύνταξης και αναγέννησης του Κινήματος. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, δεσμεύτηκαν και για την επαναφορά του ονόματος (του ΠΑΣΟΚ) και των συμβόλων του. Με την προοπτική να διαδραματίσει ρόλο-καταλύτη στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Άπαντες έθεσαν στις κεντρικές προτεραιότητές τους τη διασφάλιση της ενότητας και της πολιτικής αυτονομίας του Κινήματος. Σε δημοσκόπηση της Pulse, στο ερώτημα «Ποιος μπορεί να πετύχει την ανανέωση του κόμματος;» προηγείται με 33% ο Ν. Ανδρουλάκης, ενώ σαφές προβάδισμα έχει ο Ανδρ. Λοβέρδος στα ερωτήματα «Ποιος μπορεί να αυξήσει απήχηση και ποσοστά;» (37%) και «Ποιος μπορεί να κάνει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση;» (39%).

Παζάρια για τον β’ γύρο
Απόψε, αμέσως μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, θα ξεκινήσουν οι ζυμώσεις και τα παζάρια εν όψει του β’ γύρου. Οι δύο πρώτοι θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν τη στήριξη των άλλων τεσσάρων και να διεκδικήσουν την αρχηγία από όσο γίνεται πιο ευνοϊκή θέση στην αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής (12 Δεκεμβρίου). Από τις συμμαχίες που θα αναπτυχθούν αλλά και από το ποιοι ακριβώς θα είναι οι δύο μονομάχοι θα εξαρτηθεί και το τελικό αποτέλεσμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σχετικής έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Pulse μεταξύ των πολιτών που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΚΙΝΑΛ ή προτίθενται να το κάνουν στις επόμενες. Αν στον β’ γύρο περάσουν Ανδρ. Λοβέρδος και Γ. Παπανδρέου, το 50% θα ψηφίσει τον πρώτο και το 35% τον δεύτερο. Στο δίδυμο Ν. Ανδρουλάκη – Γ. Παπανδρέου το σκορ είναι 54% – 29%, υπέρ του πρώτου. Ενώ αν στον β’ γύρο είναι Ν. Ανδρουλάκης και Ανδρ. Λοβέρδος, το 47% θα προτιμήσει τον πρώτο και το 35% τον δεύτερο.

Ωστόσο, τα παραπάνω ευρήματα αντικατοπτρίζουν το κλίμα μιας συγκεκριμένης περιόδου και σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλούν την έκβαση του β’ γύρου. Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα και να αλλάξουν την κατάσταση υπέρ του ενός ή του άλλου διεκδικητή.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ