Δήμος Πειραιά: Με άρωμα… από τα παλιά το Τεχνικό Πρόγραμμα – Ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός

Δήμος Πειραιά: Με άρωμα… από τα παλιά το Τεχνικό Πρόγραμμα – Ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός

Με τις ψήφους των συμβούλων των παρατάξεων Μώραλη και Βλαχάκου και του ανεξάρτητου Σταύρου Κοσκωτά ε­γκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ο προϋπολογισμός του 2022. Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης τον χαρακτήρισε ρεαλιστικό και τίμιο και τόνισε ότι αντικατοπτρίζει τις ανάγκες του Δήμου και στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στην υλοποίηση των επιδιώξεων της Δημοτικής Αρχής.

Πρόσθεσε δε: «Στόχος μας είναι να κάνουμε πράγματα που θα ανεβάζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες στον υπερθετικό βαθμό, χωρίς όμως να τους επιβαρύνουμε με κανέναν τρόπο. Ενδεικτικό της φιλοσοφίας μας αυτής είναι το γεγονός ότι στο διάστημα της θητείας μας μειώσαμε τα δημοτικά τέλη κατά 50%, ενώ αντίστοιχες μειώσεις θα κάνουμε και του χρόνου». Από την πλευρά του συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους», που καταψήφισε το θέμα, μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Γκερλές, ο οποίος τόνισε ότι «το 63% των πόρων του προϋπολογισμού προέρχεται από τον κόσμο και μόνο το 36% από το κράτος, ενώ παλαιότερα η αναλογία ήταν 60% – 40% ή 50% – 50%. Αυτό δείχνει ότι τελικά πάλι ο κόσμος την πληρώνει».

Σημείωσε επίσης ότι «προξενούν ερωτηματικά οι μηδενικές εκπτώσεις που εμφανίζονται στα έργα της ΟΧΕ». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αλέξανδρος Κοτέας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος είπε ότι ο Δήμος ευθυγραμμίζεται με την κυβέρνηση, αφού ο προϋπολογισμός του έχει τη φιλοσοφία του κρατικού προϋπολογισμού, που φορτώνει τα βάρη στον λαό.


Με άρωμα… από τα παλιά το Τεχνικό Πρόγραμμα

Φιλόδοξο αλλά και προβλέψιμο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά για το 2022, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο. Ουσιαστικά τα νέα έργα είναι τέσσερα και το σημαντικό είναι ότι έχουν βρεθεί οι τρόποι χρηματοδότησης των έργων που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενα προγράμματα, πέρυσι ή και πρόπερσι.

Όπως τόνισαν ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης και ο εισηγητής Δημήτρης Καρύδης, αυτό οφείλεται στην πολλή δουλειά που έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, από την αξιοποίηση του οργανισμού που ίδρυσε πρόσφατα ο Δήμος. Τόνισαν τον καθημερινό αγώνα που δίνει η Δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση πόρων για οποιοδήποτε έργο από κάθε πηγή, είτε αυτή λέγεται ΟΧΕ, είτε Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είτε Πράσινο Ταμείο κ.λπ.

Γιατί με έναν Δήμο που έχει καθαρές εισπράξεις γύρω στα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο, θα πρέπει να πληρώσει μισθοδοσίες, συντηρήσεις, βελτιώσεις, να κάνει κοινωνική πολιτική κ.λπ., σίγουρα δεν περισσεύουν 150 εκατ. ευρώ περίπου για να κάνει έργα. Γι’ αυτό λέμε πως για να διασφαλιστούν τα κονδύλια για τα έργα που έχουν ωριμάσει έχει γίνει ένα μικρό… θαύμα στον Πειραιά, αφού όχι μόνο διασφαλίστηκαν τα χρήματα, αλλά έγινε και μείωση των δημοτικών τελών κατά 23% τα τελευταία χρόνια.
Από πλευράς αντιπολίτευσης, ο συνδυασμός του Νίκου Βλαχάκου τάχθηκε υπέρ του Τεχνικού Προγράμματος, ενώ οι συνδυασμοί «Πειραιάς για Όλους» και «Λαϊκή Συσπείρωση» το καταψήφισαν.

Ο εισηγητής του συνδυασμού Δημήτρης Γκέρλες τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν απαντά στις ανάγκες της πόλης, δείχνει αδυναμία στην απορρόφηση κονδυλίων και δεν καλύπτει τις απαιτήσεις στον αθλητισμό και στην παιδεία.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αλέξανδρος Κοτέας υποστήριξε ότι γίνονται έργα για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ τα έργα που έχουν ανάγκη οι εργατικές οικογένειες, όπως σχολεία και παιδικοί σταθμοί, καθυστερούν.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ