Τρομάζει την Αθήνα ο… νέος Σόιμπλε!

Τρομάζει την Αθήνα ο… νέος Σόιμπλε!

-Οπαδός της σκληρής πολιτικής ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ
-Είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με αντάλλαγμα τη διαγραφή χρέους

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών στη Γερμανία από τον φιλελεύθερο Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος είναι οπαδός της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι του έχει αποδοθεί το προσωνύμιο «μικρός Σόιμπλε», ενώ γνώστες της γερμανικής πολιτικής σημειώνουν ότι στις βασικές θέσεις του είναι πιο σκληρός και από τον Β. Σόιμπλε. Την περίοδο μάλιστα της οικονομικής κρίσης είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με αντάλλαγμα τη διαγραφή μέρους του χρέους.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ανησυχία στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης είναι λογική, όσο κι αναμενόμενη. Εντός του 2022 θα γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτενής συζήτηση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, που θα θέσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν στην Ευρωζώνη από το 2023 και μετά.

Ήτοι στο προ πανδημίας καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας, με τα πρωτογενή πλεονάσματα και τους αυστηρούς ελέγχους από τις Βρυξέλλες. Ο Κρ. Λίντνερ έχει καταστήσει σαφή τη θέση του ότι η περίοδος χαλάρωσης πρέπει να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό. Αν περάσει η άποψή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες όπως η Ελλάδα θα κληθούν να λάβουν σκληρά μέτρα προκειμένου να κλείσουν τις τρύπες που θα αφήσει πίσω της η πανδημία.

Η προοπτική αυτή προκαλεί σχεδόν τρόμο στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το 2023 είναι εκλογική χρονιά και αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να λάβει δύσκολα μέτρα τότε οι εκλογές μπορεί να αποδει­χθούν… εφιάλτης για τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πάντως δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να επιστρέψει, άμεσα τουλάχιστον, σε προ πανδημίας λογικές, δεδομένου ότι οι οικονομίες των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης έχουν υποστεί σημαντικά πλήγματα την τελευταία διετία με την επέλαση του κορονοϊού. Γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστούν μια μεγαλύτερη περίοδο προκειμένου να επιστρέψουν στην οικονομική κανονικότητα.

Στην κυβέρνηση εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο δίδυμο Μακρόν – Ντράγκι, οι οποίοι εσχάτως αναπτύσσουν κοινό βηματισμό προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός ισχυρού μετώπου που θα σταθεί απέναντι στο Βερολίνο και δεν θα επιτρέψει στο γερμανικό κατεστημένο να πατρονάρει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιβάλει τις απόψεις του σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: spiegel.de


Σχολιάστε εδώ