Θα το επιτρέψει ο κ. Πάιατ;
Μας βομβαρδίζει μήνες τώρα ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ για τη σημαντική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα και τον ρόλο που θα παίξει η χώρα μας στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και την Gazprom.
Ακούσαμε πολλές φορές να περιγράφει τη σημασία της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας για την υποδοχή του αμερικανικού ή καταριανού υγροποιημένου φυσικού αερίου, που από εκεί θα καλύπτει και ελληνικές ανάγκες αλλά και τις ανάγκες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, ακόμη και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Δυστυχώς, ήρθε η παρούσα ενεργειακή κρίση και αποδεικνύεται πόσο στενά εξαρτημένοι είμαστε από τη Ρωσία και ότι θα περάσουν πολλά χρόνια για να υλοποιηθεί το αφήγημα του κ. Πάιατ.
Και δικαιολογημένα η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα αναπαρήγαγε δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ως επιβεβαίωση του ρόλου που έχει η Ρωσία και για την επάρκεια και για τις τιμές του φυσικού αερίου.
Και προφανώς θα το αναγνωρίσει ακόμη πιο επίσημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν συναντήσει τον Προέδρο Πούτιν στη Μόσχα, στις 8 Δεκεμβρίου, και θα ζητήσει, μεταξύ άλλων, χαμηλότερες τιμές προμήθειας στο φυσικό αέριο.
Η απάντηση της Μόσχας είναι γνωστή: Καλύτερες τιμές σημαίνει και πιο μακροχρόνια συμβόλαια. Να δούμε αν η Αθήνα θα το τολμήσει (εκτός και αν της το έχει… απαγορέψει ο κ. Πάιατ).