Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών ή επιβολή διοικητικού προστίμου υπέρ δομών υγείας
Στην ανακοίνωση νέων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ενόψει εορτών και υπό τη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον προχώρησε στην εισαγωγική του ομιλία, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει κλειστεί το ραντεβού για την πρώτη δόση. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο κάθε μήνα 100 ευρώ και με νόμο τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία. «Δεν είναι ποινή, είναι ένα αντίτιμο υγείας, μία πράξη δικαιοσύνης».
«Υπάρχει μια μόνο ηλικιακή ομάδα που επιμένει να καθυστερεί. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του Νοεμβρίου και δυστυχώς είναι κυρίως οι άνω των 60 που νοσηλεύονται και χάνονται», είπε ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα, από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου θα παρέχεται δωρεάν σε κάθε ενήλικο -εμβολιασμένο ή μη- ένα self test, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, την περίοδο των εορτών.
Πέρα από τις ανακοινώσεις που έγιναν για τη δημόσια υγεία, στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνονται:
– Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό, Γιάννη Τσακίρη, του νομοσχεδίου για το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ): Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.
– Παρουσίαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό, Πάνο Τσακλόγλου, του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
– Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο, των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2019/2034 σχετικά με την προληπτική εποπτεία επιχειρήσεων επενδύσεων, 2019/2177 και 2020/1504 σχετικά με τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, β) Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2020/1151 σχετικά με την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, 2021/1159 σχετικά με προσωρινές απαλλαγές εισαγωγών και ορισμένων παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
– Εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και την υφυπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου για την Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030.
– Εισήγηση από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και την υφυπουργό, Σοφία Βούλτεψη για την Εθνική Στρατηγική Ένταξης Προσφύγων και Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
– Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, για την επιλογή Έλληνα δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το τρίπτυχο της ανόδου των εμβολιασμών των αυστηρών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων και της ενίσχυσης του συστήματος υγείας βρίσκεται στην προμετωπίδα. Σε περίπτωση, πάντως, που απαιτηθεί η υιοθέτηση περαιτέρω παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της πανδημίας, τότε ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται βρίσκονται:
-Αύξηση των rapid tests για τους μη εμβολιασμένους από δύο σε τρία την εβδομάδα.
-Επαναφορά της χρήσης μάσκας παντού στους εξωτερικούς χώρους.
«Θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, όπως έγινε και στις ηλικίες άνω των 60. Θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Σεβαστή επιλογή του καθενός να μην εμβολιαστεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να «την πληρώνει» η πλειονότητα που αποφάσισε να εμβολιαστεί και έχει θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία…» σημείωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία σημαντική ανακοίνωση που αφορά την πανδημία. Η νέα μετάλλαξη “Όμικρον” μας ανησυχεί και μας καλεί σε επιφυλακή, γιατί μας υπενθυμίζει ότι ο κορονοϊός μπορεί να μας αιφνιδιάζει συνέχεια όσο βρίσκει έδαφος να επιζεί, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων. Ενώ και οι γιορτές που πλησιάζουν, με το κλίμα τους, τα οικογενειακά τραπέζια και τις κοινωνικές εξόδους, διαμορφώνουν συνθήκες που πιθανόν να ευνοήσουν την αναζωπύρωση του.
Για τη μετάλλαξη “Όμικρον” θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες περίπου. Αργά ή γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Πρέπει, με άλλα λόγια, να κερδίσουμε χρόνο.
Εμβολιασμοί, πολλά τεστ, εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μέτρα ατομικής προστασίας. Αυτή είναι η απάντηση και όχι ένα lockdown, το οποίο κάποιοι προεξοφλούν, χωρίς να μπορούν να κρύψουν συχνά τη χαιρεκακία τους.
Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε -θα μιλήσει στη συνέχεια και ο Υπουργός Υγείας να παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας- η πολιτική μας τουλάχιστον ως προς τους εμβολιασμούς τον τελευταίο μήνα φαίνεται να αποδίδει. Ήδη 3 στους 4 Έλληνες άνω των 12 ετών έχουν επιλέξει να θωρακιστούν με το εμβόλιο. Η χώρα μας σήμερα είναι δεύτερη στην Ευρώπη σε ρυθμό καθημερινών εμβολιασμών που αφορούν την 3η δόση. Και μόνο τις τελευταίες εβδομάδες τα συνολικά ραντεβού 1ης και 3ης δόσης ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια.
Πάμε, με άλλα λόγια καλύτερα, αλλά όχι όσο πρέπει και όχι όσο θέλουμε. Γιατί ενώ όλες οι ηλικιακές ομάδες ανταποκρίνονται, υπάρχει μία μόνο η οποία επιμένει να καθυστερεί.
Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι.
Σκεφτείτε ότι στην Πορτογαλία όπου οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98%, αν δεν κάνω λάθος, άμα δείτε τα δεδομένα οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι απώλειες είναι ελάχιστες. Αντίθετα, στην Ελλάδα, και παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια που όλοι έχουμε καταβάλει, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Kριτική στις κυβερνητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ασκεί ο συριζα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αναφέρει ότι «η κυβέρνηση μητσοτάκη έχει πετάξει λευκή πετσέτα»
«Κυβέρνηση και Πλεύρης αυτοθαυμάζονται, ενώ χάνονται κάθε ημέρα 100 άτομα», σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στονMAX FM
«Εξαντλείται και η υπομονή του λαού μας. Συνεχίζετε με το τροπάρι της πανδημίας των ανεμβολίαστων, τη στιγμή που το εμβόλιο από μόνο του δεν είναι αρκετό… Την ώρα που χάνονται 100 άνθρωποι τη μέρα, το κράτος μειώνει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και 245 εκ ευρώ τις παροχές υγείας», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Η κυβέρνηση εμμένει στα εγκληματικά της λάθη, αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας», ανέφερε η Ελληνική Λύση.
Mε πληροφορίες και από το ertnews.gr