Μικρά Οικονομικά… Σε λίγο θα πουν ότι οι Έλληνες  είναι πλούσιοι…

Μικρά Οικονομικά… Σε λίγο θα πουν ότι οι Έλληνες είναι πλούσιοι…

Και τις… αποδείξεις τις φυλάει η Στατιστική Υπηρεσία. Τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 12,7% η οικοδομική δραστηριότητα. Και από αυτό συμπεραίνεται ότι χτίζονται κατοικίες, εξοχικά, πολυκατοικίες και παραθαλάσσιες βίλες. Απόδειξη, το ότι τον Αύγουστο εκδόθηκαν 1.468 ά­δειες.

♦ Νέο κόλπο φοροαποφυγής ε­ντόπισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ξεφεύγουν από την Εφορία μέσω αφορολόγητων δωρεών χρηματικών ποσών. Ήδη έχουν κληθεί δωρητές να καταθέσουν στην Εφορία τα σχετικά στοιχεία και αν δεν τα προσκομίσουν θα πληρώσουν φόρο με συντελεστή 10% για το ποσό της δωρεάς. Στο μεταξύ, τον Δεκέμβριο ανοίγει η πλατφόρμα myProperty για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου γονικής παροχής και δωρεάς.


♦ Καλά νέα… Η ελβετική τράπεζα UBS εκτιμά ότι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 7,9% φέτος και στο 5% το 2022, η δε ανάπτυξη το 2023 θα είναι στο 4,7%. Η ανάκαμψη του τουρισμού θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς.


Επιτέλους, θα πάρουν τα αναδρομικά τους 25.500 συνταξιούχοι μέχρι το τέλος του 2021. Σε πρώτη φάση, θα καταβληθούν σε 12.000 δικαιούχους μέχρι τις 25 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, με πολλή… καθυστέρηση οι αρμόδιοι του ΕΦΚΑ πήραν χαμπάρι ότι ο επανυπολογισμός ήταν δύσκολη υπόθεση. Ήδη εκκρεμούν πληρωμές για 40.000 – 50.000 δικαιούχους.


♦ Τα σούπερ μάρκετ είναι ο μεγάλος κερδισμένος της πανδημίας! Οι αλυσίδες αύξησαν κατά 900 εκατ. ευρώ τον τζίρο τους το 2020! Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 34 αλυσίδων την πρώτη χρονιά της πανδημίας ήταν 9,98 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 868,77 εκατ. ευρώ ή 9,54%.


♦ Την ένταξη των παιδικών ενδυμάτων και υποδημάτων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% ζητούν από την κυβέρνηση οι Σύνδεσμοι Ένδυσης και Υπόδησης ΣΕΠΕΕ – ΣΚΕΕ – ΕΛΣΕΒΒΥΕ, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης και ενθάρρυνσης των νέων οικογενειών για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.


♦ Κουτσά – στραβά προχωράει η υλοποίηση του προϋπολογισμού με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου – Οκτωβρίου: Τα καθαρά έσοδα ήταν 44,131 δισ., μειωμένα κατά 338 εκατ. ευρώ από τον στόχο, με τα έσοδα από φόρους στα 38,642 δισ., αυξημένα κατά 1,23 δισ. ευρώ από τον στόχο, και το πρωτογενές πλεόνασμα στα 7,204 δισ., μειωμένο κατά 68 εκατ. ευρώ από τον στόχο. Οι δαπάνες ήταν 55,653 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 392 εκατ. ευρώ από τον στόχο.


♦ «Το “Εξοικονομώ” έχει συμβάλει μέχρι σήμερα στην ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 100.000 νοικοκυριών. Στόχος του νέου Προγράμματος είναι να “ανεβάσουμε ταχύτητα”, αναβαθμίζοντας άλλες 50.000 κατοικίες. Είναι ο μόνος τρόπος αν θέλουμε να ανακαινίσουμε ή και να αντικαταστήσουμε το 15% των κατοικιών, έως το 2030, με κτίρια μηδενικής ή σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης», επισημαίνει σε άρθρο της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.


♦ Ψηφιοποιούνται τα υποθηκοφυλακεία. Ήδη έγινε ο σχετικός διαγωνισμός, ύψους 310 εκατ. ευρώ, τον οποίο είχε προκηρύξει η Ελληνικό Κτηματολόγιο. Αφορά το σύνολο των αρχείων του συστήματος μεταγραφών και υποθηκών. Πάλι καλά, αν και μετά από πολλά χρόνια.


♦ Τεράστια κέρδη έβγαλαν οι δύο κορυφαίες κινεζικές πλατφόρμες Alibaba και JD.com στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κατανάλωσης για την Ημέρα των Εργένηδων. Οι πωλήσεις των δύο κινεζικών κολοσσών ανήλθαν σε 139 δισ. δολάρια, ποσό που αποτελεί ρεκόρ σύμφωνα με το CNBC.


♦ Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ε­πιτροπής σήμερα είναι ότι το χρέος μπορεί και πρέπει να ανέλθει στο 100% του ΑΕΠ και να θεωρείται βιώσιμο. Ήδη η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ξεπεράσει το 100%!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ