Γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση οι γαλάζιοι ψηφοφόροι

Γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση οι γαλάζιοι ψηφοφόροι

-Έπεσε στο 70% η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας

Πανταχόθεν τα… ανησυχητικά μηνύματα για την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη! Δεν είναι μόνο ότι αυξάνεται σταθερά ο βαθμός απογοήτευσης της κοινωνίας ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των σημαντικών προβλημάτων (πανδημία, ακρίβεια κ.ά.) που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ούτε ότι μειώνεται σταδιακά η εκλογική απήχηση της Νέας Δημοκρατίας και απομακρύνεται έτσι ο στόχος (το όνειρο…) της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ένα σημαντικό τμήμα όσων στις προηγούμενες εκλογές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυρ. Μητσοτάκη τώρα τους… γυρίζει την πλάτη.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, η συσπείρωση στην κυβερνητική παράταξη έχει πέσει στο 70% – 72%, με καθοδική τάση, που σημαίνει ότι το 28% – 30% έχει αποστασιοποιηθεί.

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να αποδοθεί κατά πρώτον στην απογοήτευση ενός μέρους των ψηφοφόρων για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, καθώς άλλα περίμεναν και άλλα έγιναν. Έχει να κάνει με τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων, καθώς επίσης και με πολιτικές που προώθησε (ή δεν υλοποίησε) σε ζητήματα αιχμής, όπως τα εθνικά θέματα, το Μεταναστευτικό, η δημόσια ασφάλεια κ.ά.

Η τακτική που ακολουθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Σκοπιανό είναι ένα αγκάθι για την κυβέρνηση, καθώς ένα τμήμα ψηφοφόρων (από τους α­κραιφνείς δεξιούς) προσδοκούσε μια πιο δυναμική (σκληρή) στάση. Η Νέα Δημοκρατία εκλέχθηκε κυβέρνηση έχοντας στην προμετωπίδα του προεκλογικού προγράμματος τη δημόσια ασφάλεια. Μετά από δυόμισι χρόνια στην εξουσία τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, κάτι που προκαλεί τη δυσφορία των πολιτών που συγκροτούν τη μεσαία τάξη, τους λεγόμενους «νοικοκυραίους».

Ως δεύτερη, αλλά βασική αιτία για την αποσυσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας εκλαμβάνουν οι δημοσκόποι τα συνεχή (διαδοχικά) ανοίγματα του πρωθυπουργού προς τον χώρο του Κέντρου. Και αυτό είτε με την προώθηση πολιτικών που έ­χουν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις, τη θρησκεία κ.ά., είτε με την τοποθέτηση (αξιοποίηση) προσώπων που δεν έχουν καμιά πολιτική και ιδεολογική σχέση ή συγγένεια με την παράταξη.

Μερίδα ψηφοφόρων (παραδοσιακοί δεξιοί στην πλειονότητά τους) δυσφορεί, αγανακτεί και σταδιακά διακόπτει τις… διπλωματικές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία. Προϊό­ντος του χρόνου, το ποσοστό των δυσαρεστημένων αυξάνεται με ανησυχητικό βαθμό, με τέτοιες τάσεις που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον κ. Μητσοτάκη όσον αφο­ρά τις επόμενες εκλογές.

Οι δημοσκόποι αδυνατούν στην παρούσα φάση να εκτιμήσουν πόσοι από όσους το 2019 ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και έχουν σήμερα αποστασιοποιηθεί (25% – 28%) θα επιστρέψουν στις επόμενες εκλογές και θα εμπιστευθούν εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη. Η Ιστορία έχει δείξει ότι ένα μέρος των απογοητευμένων δεν επανέρχεται ποτέ στη βάση του. Και αυτό θα πρέπει να έχει σημάνει ήδη συναγερμό στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δικαιώνουν σε μεγάλο βαθμό τις ενστάσεις (διαφωνίες) μερίδας στελεχών όσον αφορά τις ιδεολογικές αναζητήσεις του κ. Μητσοτάκη στον χώρο του Κέ­ντρου, σε βάρος των πάγιων αρχών και των ιδεών της Νέ­ας Δημοκρατίας, με τη σταδιακή υποβάθμιση και την περιθωριοποίησή τους.

Ήταν αρκετοί εκείνοι που εξαρχής δεν είδαν με καλό μάτι τον εναγκαλισμό του πρωθυπουργού με πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ της περιόδου του Κ. Σημίτη, τα οποία δεν κατέλαβαν απλά θέσεις-κλει­δί στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά επιπλέον αλλοίωσαν σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία της κυβέρνησης αλλά και την πολιτική της.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ