Εξωπλανήτης WASP-76b: Εκεί που βρέχει σίδηρο

Εξωπλανήτης WASP-76b: Εκεί που βρέχει σίδηρο

Πρόσφατα, οι ερευνητές εντόπισαν νάτριο και ιονισμένο ασβέστιο στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, με βάση παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο Gemini North, το οποίο βρίσκεται κοντά στην κορυφή Mauna Kea στη Χαβάη. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο πλανήτης, ο οποίος ονομάστηκε WASP-76b, είναι ακόμη πιο καυτός από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες.

Η έρευνα αποτελεί μέρος ενός προγράμματος υ­πό την ηγεσία του Πανεπιστημίου Cornell, που ονομάζεται ExoGemS (Exopla­nets with Gemini Spectro­scopy Survey).

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μελετούν την ποικιλομορφία των ατμοσφαιρών των εξωπλανητών, δηλαδή των πλανητών που βρίσκονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

«Με τη βοήθεια της τηλεπισκόπησης δεκάδων ε­ξωπλανητών με ένα εύρος μαζών και θερμοκρασιών, θα αναπτύξουμε μια πιο ο­λοκληρωμένη εικόνα της πραγματικής ποικιλομορφίας των εξωγήινων κόσμων, από εκείνους που είναι αρκετά καυτοί ώστε να φιλοξενούν σιδερένια βρο­χή μέχρι άλλους με πιο ήπια κλίματα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Ρέι Τζαγιαουαρντάνα, συν-συγγραφέας της μελέτης και πρύτανης του Κολλεγίου Τεχνών και Επιστημών Harold Tanner και καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Cornell.

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι με τα σημερινά τηλεσκόπια και όργανα μπορούμε ήδη να μάθουμε τό­σο πολλά για τις ατμόσφαιρες –τα συστατικά τους, τις φυσικές τους ιδιότητες, την παρουσία νεφών και ακόμη και τα μεγάλης κλίμακας μοτίβα ανέμων– των πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αστέρια εκατοντάδων ετών φωτός μακριά», δήλωσε ο Τζαγιαου­αρντάνα.

Ο καυτός πλανήτης –ο οποίος έχει περίπου το μέγεθος του Δία– ανακαλύφθηκε το 2016 και περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι στον αστερισμό των Ιχθύων, 640 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Λόγω της εγγύτητάς του με το άστρο, ο WASP-76b ολοκληρώνει μια τροχιά γύ­ρω από αυτό κάθε 1,8 γήινες ημέρες και απορροφά χιλιάδες φορές την ακτινοβολία που δέχεται η Γη από τον Ήλιο.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ