Τ. Αντωνίου στο “Π”: Ο κ. Μητσοτάκης αποτυγχάνει και διχάζει – Οι πολίτες δημιουργούν μια νέα προοδευτική πλειοψηφία

Της
ΤΟΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Βουλευτού Κινήματος Αλλαγής Νότιου Τομέα (Β3) Αθήνας


Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να εκλεγεί πρωθυπουργός ευαγγελιζόμενος μια διαφορετική πορεία για τη χώρα (σε σχέση με εκείνη που δρομολογούσε ο κ. Τσίπρας). Η αλήθεια είναι ότι οι αυταπάτες, οι αστοχίες, οι παλινωδίες και οι εν πολλοίς συντηρητικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φούσκωσαν τα πανιά της Νέας Δημοκρατίας.

Στην αρχή φαινόταν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει έναν ανεμπόδιστο βηματισμό, αφού ο πήχης είχε τεθεί πολύ χαμηλά στα περισσότερα πεδία πολιτικής.

Ωστόσο, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά, υπάρχουν αρκετά δείγματα γραφής για την ουσιαστική αξιολόγηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της συντηρητικής ατζέντας της.

Το «επιτελικό κράτος», όπως εύσχημα βαφτίστηκε η «Μαξίμου AE», γρήγορα αποδείχτηκε ότι αποτελεί ένα κλειστό και συγκεντρωτικό σύστημα εξουσίας, με μετακλητούς που ξεπερνούν το ιστορικό ρεκόρ του 2019, ενώ σπάνε κάθε ρεκόρ οι απευθείας αναθέσεις και οι αδιαφανείς διαδικασίες δημοπρατήσεων, σε όλα τα επίπεδα αναθέσεων έργων, προμηθειών και μελετών.

Το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» έχει αποτύχει παταγωδώς να απορροφήσει έστω και 1 ευρώ από τα 3,9 δισ. του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που προέβλεψε στον προϋπολογισμό του 2021.

Η κυβέρνηση στην υγειονομική κρίση επαναπαύθηκε στις δάφνες της διαχείρισης της πρώτης φάσης, όπου η ελληνική κοινωνία προσαρμόστηκε με αυτοσυγκράτηση και διάθεση συνεργασίας στα περιοριστικά μέτρα. Όμως από το καλοκαίρι του 2020 και μετά απέδειξε περίτρανα την ανεπάρκειά της. Η άρνησή της να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, η προνομιακή εξαίρεση του ιδιωτικού τομέα από τη μάχη με την πανδημία, η πολιτικοποίηση του έργου της επιτροπής λοιμωξιολόγων με τα μέτρα-ακορντεόν, η αδιαφανής χρηματοδότηση της καμπάνιας «Μένουμε στο Σπίτι» με τη «λίστα Πέτσα», η έλλειψη σοβαρών ελέγχων ειδικά στις τουριστικές περιόδους, η επιεικώς ανεπαρκής υποστήριξη των δικτύου των μέσων μαζικής μεταφοράς και η άρνηση για την αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων καταδεικνύουν την παντελή έλλειψη στρατηγικής.

Ωστόσο το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης στην πανδημία είναι ότι πλήγωσε την κοινωνική συνοχή. Την πρώτη φορά με τη χρήση δυσανάλογης αστυνομικής καταστολής για την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, που τελικά κατέληξε σε αναδίπλωση μετά το φιάσκο της Νέας Σμύρνης. Τη δεύτερη φορά με την αδυναμία της να πείσει σε ικανοποιητικό βαθμό την ελληνική κοινωνία για την αξία του εμβολιασμού και με την υποτιμητική συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στον εμβολιασμό αν τους εξασφάλιζε εμπεριστατωμένη και στοχευμένη ενημέρωση.

Οι βαθιά ταξικές επιλογές της δίχασαν την ελληνική κοινωνία. Για τους πολλούς και τους αδύναμους επιφύλαξε την κατάργηση του οκταώρου, με απλήρωτες υπερωρίες, την επιβολή ατομικών αντί για συλλογικές διαπραγματεύσεις, την περαιτέρω αύξηση της αντιλαϊκής φορολογίας κατανάλωσης, που ήταν ήδη η τρίτη υψηλότερη στην ΕΕ το 2019, την κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας, την ψήφιση πτωχευτικού κώδικα-λαιμητόμου, φτιαγμένου κατά παραγγελία των τραπεζών και των funds. Σήμερα αντιμετωπίζει με αδιαφορία τον καλπάζοντα πληθωρισμό στην ενέργεια και το καλάθι της νοικοκυριού, σε μια χώρα που πληρώνεται με βαλκανικούς μισθούς και πληρώνει σε ευρωπαϊκές τιμές.

Για τους λίγους και προνομιούχους τα πράγματα όμως βελτιώθηκαν αισθητά. Μερισματούχοι, golden boys με bonus και δωρεοδόχοι περιουσιών έως 800.000 ευρώ απολαμβάνουν προκλητικές φορολογικές απαλλαγές. Οι διαχειριστές των «κόκκινων» δανείων κερδοσκοπούν ασύστολα και φυσικά οι ακρογωνιαίοι επενδυτές σε Πειραιώς και ΔΕΗ τρίβουν τα χέρια τους.

Ο κ. Μητσοτάκης αποτυγχάνει και διχάζει, παρά την ομόθυμη υποστήριξη από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ. Αυτό ωθεί όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν εναλλακτικές επιλογές, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι αυξημένο το ενδιαφέρον για τις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής. Η ανταπόκριση των προοδευτικών πολιτών στη δική μας πρόσκληση για συμμετοχή την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας στην ελληνική κοινωνία θα αποτελέσει τελικά και το εφαλτήριο για την πλήρη αποδόμηση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsbeast.gr


Σχολιάστε εδώ