Ζωή Ράπτη στο “Π”: Βοήθεια στην κοινωνία με τη Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης – 10306

Ζωή Ράπτη στο “Π”: Βοήθεια στην κοινωνία με τη Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης – 10306

Της
ΖΩΗΣ ΡΑΠΤΗ
Υφυπουργού Υγείας, Βουλευτού ΝΔ, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών


Το είδος μας είναι ισχυρό, αλλά όχι παντοδύναμο. Είναι οξυδερκές, αλλά αγνοεί πολλά. Όσα μαθαίνει τόσο περισσότερο συνειδητοποιεί πόσα δεν γνωρίζει. Η ψυχή μας πολλά βαστά, αλλά είναι εύθραυστη. Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη κάποιον να μας ακούσει την ώρα της βουβής δοκιμασίας, κάποιον να μας καθησυχάσει την ώρα της ανησυχίας, κάποιον να μας φωτίσει τον δρόμο όταν ο νους μας έχει σκοτεινιάσει από τις περιστάσεις.

Το πέρασμα της πανδημίας της Covid-19 από τις ζωές μας δεν ήταν χωρίς ψυχολογικό κόστος – και σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος αυτό οι άνθρωποι δεν αντέχουν να το φέρουν μόνοι τους. Έχουν ανάγκη από μια χείρα βοηθείας.

Η πανδημία τραυμάτισε και σωματικά και ψυχικά την κοινωνία μας. Η ανάγκη για ψυχολογική στήριξη του γενικού πληθυσμού έγινε έντονη, διεκπεραιώνοντας την υποχρέωση της Πολιτείας για συντεταγμένη προσπάθεια υποστήριξης των ελλήνων πολιτών ώστε να επουλώσουν τις πληγές τους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προετοιμάσει τον αγώνα για τη θωράκιση της ψυχικής υγείας των Ελλήνων, από την αρχή της πανδημίας, γι’ αυτό δημιούργησε θέση υφυπουργού Υγείας με αρμοδιότητα την Ψυχική Υγεία και τις εξαρτήσεις στο υπουργείο Υγείας.

Εμείς, από την πλευρά μας, διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος, προχωρήσαμε άμεσα στην ανάπτυξη τηλεφωνικών γραμμών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας (10306). Είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι Έλληνες για τη λειτουργία της γραμμής 10306, διότι μπορούν να απευθυνθούν εκεί για να βρουν βοήθεια και για να λάβουν οδηγίες για την αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων, που απασχολούν είτε τους ίδιους είτε τους οικείους τους.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα το οποίο απασχόλησε τους πολίτες που απευθύνθηκαν για βοήθεια στη γραμμή 10306 είναι η ενδοοικογενειακή βία. Η αύξηση των περιστατικών βίας στις στενές σχέσεις που δοκιμάζονται ή καταρρέουν είναι μία από τις συνέπειες της πανδημίας. Οι περιορισμοί μετακινήσεων και κοινωνικής δραστηριότητας προκάλεσαν εντάσεις στο εσωτερικό των οικογενειών και των στενών συναναστροφών των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά τηλεφωνήματα που δέχτηκε η γραμμή 10306 είναι σχετικά με την έκφραση έντασης και τσακωμού με άτομα του στενού κύκλου. Η γραμμή 10306 προσέφερε και προσφέρει πολλά σε αυτό το μείζον ζήτημα.

Επιπλέον, πολλοί καλούντες ζητούν βοήθεια από τους επαγγελματίες που στελεχώνουν τη γραμμή 10306 γιατί νιώθουν μοναξιά κι έχουν ανάγκη για επικοινωνία και συντροφιά. Αρκετοί άνθρωποι νιώθουν έντονο άγχος και ανασφάλεια για διαφόρων ειδών ζητήματα, ενώ συχνά γίνεται αναφορά για προβλήματα που προκύπτουν σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων στο φιλικό, οικογενειακό και ερωτικό περιβάλλον.

Υπήρξε, επίσης, σημαντικός αριθμός ερωτημάτων, τα οποία ακόμα συνεχίζονται, για τη διαχείρισης της νόσου της σχιζοφρένειας και περιστατικών κρίσης πανικού. Επίσης δεν λείπουν οι αναφορές σχετικά με αϋπνίες, κατάθλιψη, συναισθηματική αποφόρτιση αλλά και σχετικά με τις συνέπειες του εγκλεισμού και γενικότερα της εξέλιξης της Covid-19.

Οι επαγγελματίες που στελεχώνουν τη γραμμή 10306 βοηθούν αποφασιστικά όσους καλούν να λάβουν τις ορθές αποφάσεις για να τα λύσουν οι ίδιοι τα προβλήματα που τους απασχολούν. Στη γραμμή 10306 γίνεται διερεύνηση του αιτήματος του πολίτη που ζητά βοήθεια, προτροπή για επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό και παραπομπή σε κέντρα ψυχικής υγείας. Άλλες συχνές παρεμβάσεις είναι η συζήτηση και ο καθησυχασμός, η υπενθύμιση για λήψη φαρμακευτικής αγωγής, η επεξεργασία και η αποφόρτιση συναισθημάτων, οι τεχνικές χαλάρωσης και οι τρόποι διαχείρισης του άγχους και της ανησυχίας, όπως με τη χρήση αναπνοών. Επιπλέον, δίνονται συμβουλές κοινωνικοποίησης και στοχοθεσίας, πλαισίωσης της σκέψης και προετοιμασίας για ύπνο.

Ακόμα και σήμερα, η γραμμή 10306 συνεχίζει να δέχεται τηλεφωνήματα από πολίτες που χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια, στήριξη και κατανόηση. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και το αποδεικνύουμε καθημερινά με τις πράξεις μας. Κανείς δεν πρόκειται να μείνει πίσω σ’ αυτήν τη μεγάλη δοκιμασία…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ