Παραλλαγή “Όμικρον” – Covid-19: Τέσσερα μέτρα παίρνει η Ελλάδα για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής
Σειρά νέων μέτρων που αφορούν χώρες της νότιας Αφρικής, λόγω της νέας παραλλαγής “Όμικρον” του κοονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Σειρά νέων μέτρων που αφορούν χώρες της νότιας Αφρικής, λόγω της μετάλλαξης της Μποτσουάνας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
– Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
– Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
– Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
– Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).
Επισημαίνεται ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.
Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.
Σημειώνεται ότι μία νεαρή γυναίκα από την Αίγυπτο είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας μετάλλαξης, επί ευρωπαϊκού εδάφους.
ο κρούσμα καταγράφηκε στο Βέλγιο. Η νεαρή είναι ανεμβολίαστη, δεν είχε διαγνωσθεί στο παρελθόν με κορωνοϊό και δεν είχε επίσης καμία επαφή με το νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου.
Ο ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ είπε ότι η γυναίκα έφτασε στο Βέλγιο στις 11 Νοεμβρίου και εμφάνισε τα πρώτα της συμπτώματα στις 22 Νοεμβρίου.
Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.
Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το Βέλγιο πραγματοποιεί αναλύσεις σε δύο δείγματα COVID-19 για να διακριβώσει αν πρόκειται για την νέα παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2.