Προς λύση βαδίζει η απονομή συντάξεων στους Βορειοηπειρώτες
Επιτέλους, δρομολογήθηκε η επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος, η διαιώνιση του οποίου κάθε άλλο παρά τιμούσε την Ελλάδα. Αυτό αφορά τις περικοπές που επιχειρήθηκαν να γίνουν στην απόδοση συντάξεων των Βορειοηπειρωτών. Και αυτό είχε επιχειρηθεί να γίνει με την υιοθέτηση προϋποθέσεων που άφηναν έξω από το Ασφαλιστικό Σύστημα μεγάλο μέρος των ομογενών.
Οι εκπρόσωποι της ομογένειας συναντήθηκαν με τον Κωστή Χατζηδάκη και ζήτησαν να αντιμετωπιστεί η αδικία που προέκυψε με την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» για το Ασφαλιστικό, καθώς ο νόμος είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης στους ομογενείς τη διαμονή επί 40 χρόνια στην Ελλάδα. Κάτι που είναι αδύνατο για τους προερχόμενους από τη Βόρειο Ήπειρο, καθώς τα σύνορα άνοιξαν το 1990. Επιπλέον, ζητήθηκε να υπάρξει ρύθμιση και για τους υπερήλικες ανασφάλιστους.
Βεβαίως θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να διασφαλισθεί ότι η χορήγηση σύνταξης με ελαστικά κριτήρια και η αναγνώριση ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεν θα αποτελέσει ένα ακόμη «κίνητρο» για την εγκατάλειψη των πατρογονικών εστιών των Βορειοηπειρωτών και τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, αφήνοντας έτσι τον χώρο ανοικτό για τον αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.
Η επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος θα μπορούσε να είχε γίνει αθόρυβα και χωρίς επικοινωνιακές φανφάρες. Γιατί μόνο ως επικοινωνιακή φανφάρα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βορειοηπειρώτη τραγουδιστή Χρήστο Μάστορα, ο οποίος έθεσε το θέμα και πήρε την υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι το πρόβλημα θα διευθετηθεί.
Οι πιο καχύποπτοι πάντως λένε ότι βάσει των πληροφοριών, που φέρνουν τον κ. Μάστορα να φλερτάρει με την ιδέα να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με τη ΝΔ, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό εντάσσεται σε μια μακρά προεκλογική περίοδο που έχει ξεκινήσει, όπου οι ψήφοι των Βορειοηπειρωτών θα παίξουν ρόλο…
Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ