Ο Νοέμβριος ο πιο φονικός μήνας – Εφιαλτικά τα σενάρια μέχρι τα Χριστούγεννα!

Ο Νοέμβριος ο πιο φονικός μήνας – Εφιαλτικά τα σενάρια μέχρι τα Χριστούγεννα!

-Νέα μέτρα φράζουν την πόρτα στους ανεμβολίαστους σε όλους τους κλειστούς χώρους, με rapid tests στις εκκλησίες!

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Περίπου τους 17.000 έχουν φτάσει οι θάνατοι στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας, από τους οποίους 1.000 τις πρώτες 18 μέρες του Νοεμβρίου, που αφορούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ανεμβολίαστα άτομα. Όλα δείχνουν ότι ο Νοέμβριος θα είναι ο πιο φονικός μήνας, με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, αφού μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 115.000.

Ο φόβος που έχει προκαλέσει η επιδείνωση αυτή της πανδημίας βοήθησε στο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση. Την τελευταία εβδομάδα κλείστηκαν περισσότερα από 200.000 ραντεβού.

Εφιαλτικές οι προβλέψεις
Τα σενάρια των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας μέχρι τα Χριστούγεννα είναι εφιαλτικά.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις δέκα χώρες της ΕΕ που βρίσκονται σε πολύ ανησυχητική κατάσταση. Η έκρηξη των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων. Πρόσφατη μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε σε 19 χώρες της Ευρώπης (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) επισημαίνει ότι οι χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων ηλικιωμένων και το μικρότερο ποσοστό ατόμων που έχουν νοσήσει βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε φάση υψηλού κινδύνου. Η μελέτη υποστηρίζει ότι συνολικά στις 19 αυτές χώρες η πανδημία θα προκαλέσει το επόμενο διάστημα περίπου 1.000.000 νοσηλείες και 300.000 θανάτους.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης αναφέρθηκε σε δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας. «Το καλό σενάριο, δείχνει ότι θα πάμε σε μια κορύφωση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων θα έρθει δύο – τρεις εβδομάδες αργότερα. Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200 – 300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα. Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000. Στις γιορτές θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών». Το κακό σενάριο σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη προβλέπει «κορύφωση της πανδημίας στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000 – 9.000 κρούσματα και σίγουρα με περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους».

Η πανδημία δεν τελειώνει αύριο…
Ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας δήλωσε ότι θα πρέπει «να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι δεν τελειώνει αύριο η πανδημία. Η πανδημία θα κρατήσει καιρό, άρα χρειάζεται αναδιάρθρωση του τρόπου σκέψης των πραγμάτων. Στη Γαλλία προετοιμάζονται για το πέμπτο κύμα. Απόδειξη ότι τέθηκε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ηλικίας άνω των 65 ετών για την τρίτη δόση. Το πέμπτο κύμα θα είναι το κύμα των εμβολιασμένων που δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση. Το επισημαίνουμε εδώ και καιρό ότι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, είναι εργαλείο. Ξέρουμε ότι τον Φλεβάρη θα τελειώσει η κάλυψη όσων έκαναν το εμβόλιο μέχρι τον Ιούνιο».

Έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων
Την εβδομάδα 8 – 14 Νοεμβρίου 2021 παρατηρήθηκαν αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 8 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων. Καθαρή αύξηση του μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+96%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Αλεξανδρούπολη (+18%), στον Άγιο Νικόλαο (+27%) και στη Θεσσαλονίκη (+30%).

Αμείωτος ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων (που έφτασαν την Τρίτη τα 8.129) και των θανάτων (την Τετάρτη είχαμε 87), ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι άγγιξε τους 561 (61,7% άνδρες), με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 466 (83,07%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 95 (16.93%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τους 47.000 ανθρώπους, με περίπου 1 στα 4 κρούσματα να βρίσκεται στην Αττική, πάνω από 7.500 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε περιφερειακή ενότητα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών. «Καθίσταται σαφές ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 60 ετών παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ».

Πάνω από 6.800.000 έχουν εμβολιαστεί
Περισσότεροι από 6.500.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 61,8% επί του γενικού πληθυσμού και 71,2% επί του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 6.800.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,8% του γενικού πληθυσμού και 74,3% του ενήλικου πληθυσμού. Σε σχέση με τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης οι δικαιούχοι είναι 2.100.000. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη εμβολιαστεί 660.000 και έχουν κλείσει ραντεβού περισσότερο από 400.000.

Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ανέλυσε τα δεδομένα που αφορούν τις εισαγωγές ΜΕΘ και τους θανάτους με Covid-19 από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου και προέκυψε ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων από 15-19 Νοεμβρίου ήταν 29.078 και των θανάτων 302. Από την αρχή της πανδημίας έχουμε 868.868 κρούσματα και 17.168 θανάτους.


Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των θανάτων, κουκουλώνουν τα στοιχεία για να κρύψουν την αποτυχία

Προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων της πανδημίας με σκοπό να αμβλυνθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις καταλογίζουν στην κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση του υπουργείου Υγείας να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του αριθμού των θανάτων από τον ΕΟΔΥ. Με βάση τη νέα απόφαση, στο εξής νεκρός από Covid θα θεωρείται όποιος φεύγει από τη ζωή σε σύντομο διάστημα αφότου νοσήσει. Αν η ασθένεια (με ή χωρίς νοσηλεία) παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ο θάνατος θα αποδίδεται σε άλλες αιτίες. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί δραστικά, όπως είναι φυσικό, ο αριθμός των θανάτων που θα ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα δε με ορισμένες εκτιμήσεις, η μείωση μπορεί να φθάσει ακόμη και το 20%. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα και φορείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει απόπειρα να κουκουλωθεί το πρόβλημα και να μη φανεί η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. Υπογραμμίζει ακόμη ότι πρόκειται για μεθόδευση που σαν συνέπεια θα έχει να ενταθεί η καχυποψία των πολιτών και να ενισχυθεί η ρητορική των αντιεμβολιαστών. Ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Ανδρ. Ξάνθος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ρίχνει το βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ