Κούρσα για δύο οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Κούρσα για δύο οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

-«Αόρατους εχθρούς» καταγγέλλει ο Γ. Παπανδρέου

Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής οι έξι υποψήφιοι για την αρχηγία πυκνώνουν τις περιοδείες τους και κλιμακώνουν τις παρεμβάσεις τους στα Μέσα Ενημέρωσης.

Το μοτίβο στις δημοσκοπήσεις παραμένει σταθερό και αμετάβλητο και, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, δεν αναμένεται να μεταβληθεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί ο… προκριματικός πρώτος γύρος.

Τα ευρήματα όλων εταιρειών συγκλίνουν ότι τις δύο θέσεις για τον τελικό θα διεκδικήσουν οι Ανδρ. Λοβέρδος, Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Παπανδρέου, με τους δύο πρώτους να διατηρούν ένα σημαντικό προβάδισμα. Καθοριστικός όσον αφορά την έκβαση των εκλογών θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο αριθμός των πολιτών που θα πάρουν μέρος στη διαδικασία.

Σε μεγάλη απόσταση και με μονοψήφια ποσοστά, οι άλλοι τρεις (Χ. Καστανίδης, Π. Γερουλάνος και Π. Χρηστίδης) θα είναι εκείνοι που θα έχουν ρόλο ρυθμιστή στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Με μικρές αποχρώσεις, όλοι οι διεκδικητές της αρχηγίας θέτουν ως στόχο την ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης και την ενίσχυση της επιρροής της στην ελληνική κοινωνία.

Ο Ανδρ. Λοβέρδος χαρακτηρίζει εφικτό στόχο τον υπερδιπλασιασμό του ποσοστού, ενώ ο Π. Χρηστίδης τονίζει ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ως μικρομεσαίο κόμμα» και ότι «χρειάζεται ένα κανονικό ΠΑΣΟΚ». Στις 29 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στην ΕΡΤ το ντιμπέιτ, στο οποίο θα πάρουν μέρος οι πέντε από τους έξι υποψηφίους, καθώς ο Γ. Παπανδρέου έθεσε όρους που δεν έγιναν αποδεκτοί από τους υπόλοιπους κι έτσι αρνήθηκε να πάρει μέρος.

Αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του κ. Παπανδρέου, ο οποίος αρχικά τόνισε ότι εξωθεσμικά κέντρα προσπαθούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, υπαινισσόμενος εμπλοκή οικονομικών παραγόντων και ΜΜΕ. Την επομένη κατήγγειλε ανάμειξη της Νέας Δημοκρατίας, ισχυριζόμενος ότι στελέχη της τηλεφωνούν σε πολίτες και τους προτρέπουν να ψηφίσουν συγκεκριμένους υποψηφίους.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με ανακοίνωσή της διέψευσε τα λεγόμενα του πρώην πρωθυπουργού και τον προέτρεψε να πείσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του ότι… αξίζει να τον ψηφίσουν. Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής συνδέουν τις καταγγελίες του με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τονίζουν ότι «φτιάχνει το κλίμα για να δικαιολογήσει την ήττα του στις εκλογές»! Ότι την επομένη θα αποδώσει σε «κέντρα» και κόμματα την αποτυχία του! Το ενδεχόμενο πάντως εμπλοκής άλλων κομμάτων στην εκλογική διαδικασία απασχολεί και άλλους υποψήφιους. Σε δηλώσεις του ο Ν. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε απαράδεκτο να πάρουν μέρος στις εκλογές πρόσωπα που είναι κομματικά ενταγμένα είτε στη Νέα Δημοκρατία είτε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Κούρσα για δύο συν έναν δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Σε αυτήν της MRB και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ προηγείται ο Ανδρ. Λοβέρδος με 30,3%, ακολουθεί με 29,5% ο Ν. Ανδρουλάκης, ενώ τρίτος με 27,9% έρχεται ο Γ. Παπανδρέου. Πολύ πίσω βρίσκονται ο Χ. Καστανίδης με 7,3%, ο Π. Γερουλάνος με 2,2% και τέλος ο Π. Χρηστίδης με 1,4%. Στην έρευνα της Interview και στο σύνολο των πολιτών πρώτος με 27,1% είναι ο Ανδρ. Λοβέρδος, με δεύτερο τον Ν. Ανδρουλάκη που συγκεντρώνει 26,4%, ενώ τρίτος είναι ο Γ. Παπανδρέου με 23,5%. Στη δεύτερη τριάδα ο Χ. Καστανίδης έχει 5%, ο Π. Γερουλάνος 4,8% κι ο Π. Χρηστίδης 3,5%. Στην έρευνα της Marc και στο σύνολο των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του 2019 προηγείται ο Ανδρ. Λοβέρδος με 29,5%, δεύτερος έρχεται ο Ν. Ανδρουλάκης με 26,1% και τρίτος ο Γ. Παπανδρέου με 25,9%. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά ο Χ. Καστανίδης με 5,6%, ο Π. Χρηστίδης με 3,5% και ο Π. Γερουλάνος με 3,2%.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ysterografa.gr


Σχολιάστε εδώ